typen typetuin
Gezin Schoolkind

Leren typen bij de typetuin, zowel voor kinderen als volwassenen

Blind leren typen. Niet alleen voor kinderen, ook voor volwassenen zijn hier cursussen voor. Vorig jaar deed de oudste al een typecursus. Hij zat toen in groep 6. De jongste zit nu in groep 6 en ook hem wilde ik een typecursus laten doen. Hij gaf zelf al aan graag een andere cursus dan zijn broer te willen doen, aangezien hij het verhaal van deze typecursus al wist. Toen ik een aanbieding kreeg van De Typetuin kwam dit dus mooi uit. En zo begon hij, de eerste schooldag, ook meteen met zijn eerste typecursus. Hij is erg enthousiast over de cursus en ik kijk met hem mee, Niet alleen om te zien wat het nou inhoud, maar ook omdat ik er sterk aan zit te denken zelf ook deze cursus te gaan volgen. Zou jij nog wel een typecursus willen volgen? Vanaf 1 oktober starten bij de typetuin ook de klassikale lessen weer.

Leren typen met De typetuin

Je ziet vele type cursussen voorbijkomen en voor kinderen is het denk ik heel belangrijk dat ze een cursus kiezen die ze echt aanspreekt. Tenslotte zullen ze er toch een aantal weken mee bezig moeten zijn. De oudste deed de cursus bij LOIKidzz. Een cursus waar hij en ik, beide tevreden over waren en na het behalen van zijn diploma typt hij blind, snel en met tien vingers. Toen ik de jongste vertelde dat ik graag zou zien dat hij dit jaar ook een type cursus zou gaan volgen, gaf hij aan wel graag een andere dan zijn broer te willen doen. Hij kreeg een uitnodiging om deel te nemen aan een online type cursus van De Typertuin. Hij bekeek het introductie filmpje en was enthousiast.

Het verhaal

Bij De Typetuin gaat het er om de leesetende plant te verslaan. Doordat de kinderen leren typen, zorgen zij er voor dat codes en verhalen niet opgegeten worden door deze vleesetende plant. Door steeds beter en sneller te leren typen met tien vingers, verslaan ze de plant. Dit leer je door oefeningen te maken die speciaal toegepast zijn op niveau.

De typetuin:

 • De typetuin duurt 14 weken
 • je hebt een jaar de tijd om het diploma te halen
 • Aanbevolen wordt om elke dag 2 x 15 minuten te oefenen.
 • Afplak stickers krijg je thuis gestuurd.

Ervaringen

Wanneer je je aanmeld, krijg je op de datum dat je gaat beginnen, een mail. Vanaf dat moment kan je inloggen. Je bekijkt eerst de introductie filmpjes en aanwijzingen over de juiste zit houding en begint dan met level 1. De cursus is onderverdeeld in 8 verschillende levels. Tussendoor speel je spelletjes vrij en krijg je prijzen. Na twee dagen kreeg hij de stickers toegestuurd, deze plak je op de toesten om echt ‘blind’ te typen. De jongste probeert elke dag twee keer vijftien minuten te oefenen en tot nu toe gaat dat prima. Elke week krijg ik een mail met zijn rapport, waarin ik kan zien hoe het is gegaan.

Zelf vind ik het even wennen. De oudste had 100 lessen die hij moest volgen, waardoor ik precies wist waar hij op dat moment in de cursus was. Bij de Typetuin gaat dit anders. Je oefent een level net zo lang tot je deze goed beheerst. Ondertussen kan je wel al een volgend level vrijspelen en hier mee oefenen. De resultaten staan in de rapportage. Ik denk dat ik de zoon misschien iets meer zal moeten sturen. Zo wilt hij na twee weken al naar level 3, maar ik zie in zijn rapport dat hij level 1 nog niet goed beheerst, dus moet hij van mij deze eerst foutloos proberen te maken.

Voordelen

Wat zijn de voordelen van deze typecursus?

 • het mail contact met de typetuin is super goed en snel
 • deze typecursus is ook voor kinderen met bijvoorbeeld dyslexie
 • de typelessen passen zich op het typeniveau van je kind aan
 • sterke motivatie voor kinderen door de vele spelelementen
 • een uitdagende, kindvriendelijke en leuke leeromgeving
 • ervaren typecoaches begeleiden iedere cursist
 • na het behalen van levels speel je spelletjes vrij (wat een hele leuke beloning is)

typen typetuin

Ook ik wil leren typen

Ik was wel eens jaloers op de jongens, als ik zag hoe snel ze met tien vingers en blind leerden typen. De oudste heeft echt super veel profijt van de cursus die hij deed en ook de jongste zal er zo veel aan hebben. Door hun ervaringen dacht ik er steeds vaker over om ook te starten met een cursus. Ik type de hele dag maar blind of met tien vingers type ik niet.  Bij De Typetuin kan je als volwassene ook een type cursus volgen. Zowel online als klassikaal. Ik besloot twee weken nadat de zoon was begonnen zelf met de typecursus te starten.  Melde me aan, betaalde en kon meteen beginnen Het is erg stimulerend voor de zoon, dat zijn moeder  nu ook moet oefenen en  ik kan wel vertellen, het is allemaal zo makkelijk nog niet. Ik ben erg blij dat ik deze beslissing heb genomen, niet alleen omdat ik de zoon nu goed begrijp maar ook omdat ik nu al merk dat ik er veel profijt van heb.

Zorg voor een goede snelle computer

Als tip wil ik toch mee geven om ook voor kinderen te zorgen voor een goede en snelle computer. Je kan ze ook op jouw computer laten oefenen, maar bedenk dan wel dat er stickers op de toesten komen. Als je zelf niet blind kan typen, kan dit lastig zijn. Vorig jaar begon de oudste op een oude laptop van mij. Deze was echter zo langzaam en liep te vaak vast, hierdoor was het plezier van het typen snel verdwenen. Omdat ze steeds meer schoolopdrachten op de computer moeten doen, kochten we aan het eind van het vorige schooljaar een nieuwe laptop. Deze is snel en dat verhoogt zeker het enthousiasme voor het typen bij de jongens.

Demo versie

Mocht je nu nieuwsgierig zijn geworden naar De Typetuin. Op de site kan je een kijkje nemen en een oefening zelf doen. Ga naar de site van De Typetuin en log in op demo versie.

Welke type cursus kan je kiezen voor je kinderen?

Hebben jij of je kinderen al wel eens een typecursus gevolgd? 

foto’s lodiblogt

Review/Disclaimer

28 thoughts on “Leren typen bij de typetuin, zowel voor kinderen als volwassenen”

 1. Heel goed dat de kinderen een cursus krijgen. Heel leerzaam ook. Tijdens mijn opleiding kregen we een typcursus van 7 weken. Blindtypen wat vond ik dat vroeger irritant, ik ben nu wel erg blij dat ik het zeer goed kan. Je hebt het zeker nodig in bepaalde beroepsgroepen. Had een 10 gehaald met een zeer hoge snelheid. De docent wilde me naar nationale kampioenschappen sturen zodat ik een medialle kon winnen. Ik heb dit aanbod afgeslagen. Ik ben te verlegen op t.v. komen lijkt me niets.

 2. Eigenlijk vind ik dat een typecursus onderdeel uit moet maken van het schoolcurriculum. Typen moet je tegenwoordig al heel jong kunnen. Fijn dat je kinderen en jij wel een cursus kunnen volgen.

 3. Wat goed dat dit er is voor kinderen. Ik heb vroeger toen ik 13 was een typecursus gevolgd en heb daar veel profijt van. Eigenlijk zouden ze dit voor alle kinderen moeten doen. Maar ik vind het ook nog steeds belangrijk dat ze goed leren schrijven op papier!

 4. Ik kan dit alleen maar toejuichen! Ik heb zelf in der tijd ‘dactylo’-lessen gevolgd (toen nog op een typmachine) en ben er alleen maar blij mee! Alleen typ ik nog steeds met twee vingers in plaats van met m’n volledige hand! Gelukkig gaat dat even snel als anderen met hun beide, volledige handen 😉

 5. Leuk, wij zijn ook sinds 2 weken met typetuin bezig en dat gaat prima!
  Ik merk inderdaad ook dat ze de levels door willen racen, dus ook hier inderdaad wat meer sturing nodig om ze in de levels te blijven laten oefenen.

 6. Lijkt me een leuke cursus. Ik leerde typen op school en heb nog altijd een goede snelheid. Voor mijn jongens gebruik ik RapidTyping, een gratis programma dat ze ook wel leuk blijken te vinden.

 7. Deze pagina ga ik bewaren voor als onze jongste wil leren typen, hij is nu nog wat te jong ervoor 🙂
  Zelf ben ik veel sneller met (blind) typen dan met schrijven. Maar toen werd dat nog met hele saaie cursussen met alleen maar lettertjes aangeleerd.

 8. Heel eerlijk? Ik heb het van een cd geleerd. Binnen een paar weken. Oefenen, oefenen en oefenen. Ik heb er serieus zoveel profijt van gehad. Zeker toen ik als secretaresse en later als directiesecretaresse ging werken (alhoewel het in die laatste baan meer ging om het regelen). Maar sowieso, ook nu als blogger scheelt het gewoon heel veel tijd.

 9. Leuk. laat ze anders even de demo versie doen, dan weten ze waar het een beetje om gaat. Ik was ook tevreden over de andere, maar deze is iets goedkoper en sneller klaar dus even rust kijken kan zeker geen kwaad.

 10. Wat goed zeg, dit ga ik onthouden. Voor nu nog iets te vroeg maar ik denk dat het zeker handig is. Ik kan snel typen en een beetje blind maar veel handiger als ze het zo aangeleerd krijgen.

 11. Bij ons krijgen de kinderen type les op school. Ik heb ze onmiddellijk ingeschreven. Ze moeten dan één keer per week tijdens de middagpauze oefenen en dat vinden ze niet ok maar de voordelen zijn zoveel groter dan het ongemak dat ze nu ervaren..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *