Duurzame budgetvakantie naar de Franse Alpen

tips voor een duurzame budgetvakantie in de Franse alpen

Wanneer je op vakantie gaat kan je ook zeker aandacht hebben voor natuur en milieu. Kies voor kamperen, reis met de trein en verblijf in de natuur. Eigenlijk is het zo dat hoe eenvoudiger jouw vakantie is, hoe minder milieubelasting dit is. In de Franse Alpen zijn er gidsen die zich speciaal inzetten voor de natuur in de Alpen. In dit artikel lees je alles over deze gidsen en hoe jij duurzaam met de trein op duurzame budgetvakantie in de bergen kan gaan

Een vakantie in de bergen

Volg je mij al langer dan weet je dat ik een klimmer ben, die de zomervakanties graag doorbrengt in de bergen. Dit doe ik al van kinds af aan en met mijn liefde voor de natuur hoop ik ook mijn kinderen weer aan te steken. Een vakantie kost geld, veel geld, want ook kamperen kost tegenwoordig een flinke duit. Toch kan je ook in de vakantie letten op duurzaamheid, budget, milieu en CO2 uitstoot. En nogmaals hoe eenvoudiger de vakantie hoe minder milieubelasting.

Duurzame budgetvakantie

Er zijn verschillende manieren om vakantie te vieren, de een wilt graag een strandvakantie , de ander geniet meer van een stedentrip en weer een ander zoekt liever de natuur op. De een wil rust en de ander reuring. Voor iedereen is er wat. Maar een combinatie kan natuurlijk ook. Sportief en yoga, wandelen en rust. Natuurlijk kosten deze vakanties geld, ook als je met de trein gaat. Toch scheelt reizen met de trein in CO2 uitstoot

Wat kan je doen aan avonturen in de Franse Alpen

In de Franse Alpen is genoeg te doen en te beleven. Ik zet een aantal milieuvriendelijke sportieve uitjes op een rij

Ga op raft expeditie en overnacht in de natuur

Wat een avontuur zal dit zijn, een mini expeditie met raft gids Pauline Boinard. Deze expeditie start met een vinyasa yoga sessie. Dit zorgt ervoor dat iedereen geheel ontspannen aan de tocht over de wildstromende rivier Isère begint. Halverwege de expeditie sla je midden in de natuur een bivak op. Er wordt gezorgd voor een vegetarische maaltijd bij een knapperend kampvuurtje. Voldaan na een dag in de natuur kruip je in je slaapzak en val je in slaap met op de achtergrond de kabbelende rivier. De volgende dag start je met een sessie vinyasa yoga (optioneel) om daarna het laatste deel van de tocht te voltooien.

Meer informatie vind je hier.

Treinstation: Aime La Plagne 

Bivak bij een bergmeer

Liever te voet op pad, ga dan samen met berggids Guillaume Brun wandelen naar een bergmeer. De wandeling is zo een 4 uur. Eenmaal aangekomen leer je hoe je een bivak voor de nacht opzet. Er is een warm diner, je leert alles over de inheemse flora en fauna en de sterren. Er is ontzettend veel te zien.

Kosten: 180 euro inclusief kampeermateriaal, maaltijden en gids.

Treinstation: Aime La Plagne

Swincar – met een elektrisch terreinwagentje door de bergen

Ook wanneer je geen wandelaar bent kan je de bergen in gaan. En wel met de Swincar. Dit wendbare elektrische terreinwagentje komt overal in ruige berggebieden. Handig om bij berghutjes en onbereikbare bergrestaurants te komen.

Je kunt op twee daagse safari inclusief accommodatie, gids en maaltijden. Kosten 180 euro persoon.

Meer informatie vind je hier.

Treinstation: Aime La Plagne

Wandel de Tour de la Vallaisonnay

Wandelen in het Vanoise National Park is prachtig. Je wandelt van refuges (berghutten) naar refuges. Dit netwerk van berghutten is ideaal. Elke berghut staat op zo’n 3 uur wandelen van de volgende vandaan, zodoende stem je de tocht precies op je eigen tempo af. Berghutten die aangedaan kunnen worden zijn Refuge de Plaisance, Refuge du Laisonnay, Refuge de la Glière, Refuge du Plan des Gouilles en de Refuge du Bois.

Kosten variëren van 48 euro – 69 euro inclusief overnachting, ontbijt en diner.

Meer informatie vind je hier.

Budget tip: neem je eigen tent mee en slaap voor 5 euro naast de refuges/berghut. Je maakt uiteraard gewoon gebruik van de faciliteiten van de refuge.

Treinstation: Moutiers-Salins-Brides-les-Bains

Leer alles over eetbare planten

Gedurende een week leer je alles over de eetbare en medicinale bergplanten. De ene dag ga je op pad met een gids die je leert over de bergplanten en de gebruiken in het verleden en nu. Een volgende dag neemt de gids je mee om de lekkerste lokale specialiteiten te proeven.

Treinstation: Aime La Plagne

De reis naar de bestemming is verantwoordelijk voor de meeste uitstoot

Kijk je naar een duurzame budgetvakantie in de bergen dan is kamperen het beste om te doen. Ga je een paar nachten slapen in een berghut laat dan je tent niet op de camping staan, dit scheelt weer kosten. Wil je kijken naar duurzaamheid en milieu dan kijk je naar de CO2 uitstoot.

Bereken je de CO2 uitstoot van Amsterdam – Aime La Plagne voor 4 personen, dan kom je uit op:
TGV trein: 10,4 kg CO2
Auto: 190 kg CO2
Vliegtuig: 704 kg CO2

Bronnen MilieuCentraal / CO2 berekening: Avenir Climatique

Tip: met de trein reizen is soms kostbaar. Hoe langer je van tevoren boekt, hoe goedkoper. De meeste treintickets zijn 3 maanden voor vertrek boekbaar.

Met de trein naar de Franse Alpen

La Plagne ligt in de Tarentaise Vallei in het departement Savoie. Het bestaat uit 11 verschillende dorpen gelegen op een hoogte van 650m – 3250m. In de zomer reis je vanuit Nederland met de Thalys naar Brussel of Parijs. Vanuit Parijs reis je rechtstreeks naar Aime La Plagne óf reis via Brussel en Lyon naar Aime La Plagne. In de winter kun je zelfs rechtstreeks met de Thalys trein vanuit verschillende plaatsen in Nederland naar Aime-La-Plagne. Met de trein op duurzame budgetvakantie is op deze manier goed te doen. Meer tips over een duurzame vakantie? Check de lijst in de bijlage. www.la-plagne.com.

Met de trein naar de Franse Alpen? Dan kan je in de winter korting krijgen op jouw skipas.

handtekening Lodi blogger en copywriter

foto lodiblogt Persbericht Green Spin

Over de auteur

Hoi, Ik ben Lodi, bohemian, content creator met een free spirit en creativiteit.
Ik ben getrouwd en ben moeder van 2 zonen (2007 & 2009).

Op mijn blog schrijf ik over reizen, fashion ontdekkingen, interieur, de geheimen van het bohemian bestaan en het ontdekken van verborgen juweeltjes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt cookies om de gebruikerservaringen te verbeteren. Met het gebruiken van deze website stem je er mee in dat ik cookies gebruik. View more
Accept