Tips voor een eerste keer overnachten in een berghut in de Franse alpen

Overnachten in een berghut in de Frase Alpen

De eerste keer overnachten in een berghut, de eerste keer een huttentocht, het kan allemaal best spannend zijn. Toch is het deze spanning waard, denk maar aan dat gevoel van alleen op de wereld, zijn de rust en stilte van de bergen ervaren en de zonsondergang en opgang meemaken. Veel berghutten liggen op uren en uren wandelen van begaanbare wegen. En dit is misschien niet meteen handig voor een eerste keer overnachten in een berghut. Vandaar een artikel met berghutten op 2 uurtjes wandelafstand. Leuk voor de ervaring, leuk om met kinderen te doen en wie weet smaakt het naar meer.

Huttentochten in Frankrijk

Huttentochten van 4-5 dagen waren vroeger bij ons heel normaal. Bepakt en bezakt liepen we van hut naar hut, over toppen, cols en sneeuwvelden. Eerlijk is eerlijk, de berghutten waren in de jaren ’70 en ’80 anders dan tegenwoordig. In die zin dat je niet van te voren moest reserveren en alhoewel we in onbemande hutten ook wel eens als haringen in een ton in een lager sliepen, was er in principe overal plek. De hutten waren ook toen al prijzig, maar tegenwoordig is het helemaal duur. Daarom zal je misschien niet 4 a 5 nachten in een hut gaan slapen, maar overnachten in een berghut en het maken van huttentochten is gewoon een fantastische ervaring, ook al doe je dit maar een nacht.

wandelen met kinderen in de bergen

Uit het familiealbum: Wandelen in de Franse Alpen in eind jaren ’70

Ga jij voor de eerste keer overnachten in een berghut

Voor de eerste keer overnachten in een berghut kan een spannende ervaring zijn. Misschien wil je ook niet meteen hele afstanden lopen, tenslotte is de ervaring van het slapen in de bergen al mooi genoeg. Vandaar in dit artikel een selectie van berghutten op 2 uur wandelafstand. Wel écht midden in de natuur, maar ook mét de mogelijkheid om binnen afzienbare tijd weer in de bewoonde wereld te zijn. In Isère in de Franse Alpen staan niet minder dan 28 berghutten mét uitbater die alleen te voet bereikbaar zijn. 

Berghutten in Isère Franse Alpen weg van de bewoonde wereld

Refuge de la Fare – omgeven door bergmeren

Refuge de la Fare ligt midden in het Grandes Rousses-massief in de Oisans op 2.280 m hoogte. De berghut biedt plek aan 16 personen. Voor de maaltijden wordt zoveel mogelijk met groenten uit de moestuin van de refuge gewerkt. Vanaf de refuge zijn diverse prachtige wandelingen naar bergmeren te maken.

Alle informatie over refugié de la Fare vind je hier: Refuge de la Fare

Refuge Le Habert d’Aiguebelle- ideale spot om gemzen, marmotten en berggeiten te spotten

Dieren zien wanneer je naar een berghut loopt is altijd leuk. Juist voor kinderen kan dit een hele fijne afleiding zijn. Er zijn verschillende gemarkeerde wandelroutes die leiden naar de Refuge le Habert d’Aiguebelle in het bergmassief Belledonne. De meest directe route start in het dorp Aiguebelle. Van daaruit volg je het gemarkeerde pad omhoog door de bossen en langs bergflanken. Na ongeveer 2 uur wandelen bereik je de refuge. De berghut biedt plek aan 26 personen om te overnachten. De uitbater serveert er voedzame maaltijden met lokale producten. Rond de refuge zijn volop gemzen, marmotten en berggeiten te spotten.

Alle informatie over refugié le Habert d’Aquiebelle vind je hier: Refuge le Habert d’Aiguebelle | Isère Tourisme (isere-tourisme.com)

Refuge de la Soldanelle – met uitzicht op de Mont Blanc

Overnachten in een berghut met uitzicht, dat heb je altijd, maar wat voor een uitzicht. Bedenk je in dat je vanuit de hut de Mont Blanc kan zien! De Refuge de la Soldanelle ligt op 1.480m hoogte en biedt uitzicht op de Mont Blanc en de Meije. Het ligt midden in het Regionaal Natuurpark van de Vercors. Wandelaars die de Grande Traversée du Vercors lopen gebruiken de berghut vaak als uitvalsbasis.

Liever korter wandelen, start dan in het dorpje Villard-Reymond in Oisans vanwaar je via bloemrijke alpenweiden in een uur naar de refuge loopt. De hut biedt plek aan 18 personen en daarnaast zijn er 2 yurts waar in totaal 8 personen kunnen slapen.

Alle informatie over Refuge La Soldanelle vind je hier: La Soldanelle – Refuge dans le Vercors

Gîte d’alpage de la Molière

Deze berghut ligt midden in een natuurpark. Vanaf het terras kijk je uit op het plateau de la Molière waar de koeien in de zomer de op de Alpenweiden genieten van de bergkruiden. Behalve overnachten kun je er ook lunchen, dineren of alleen even wat drinken. 

Alle informatie vind je hier: Gite d’alpage de la Molière | Isère Tourisme (isere-tourisme.com)

Een checklist voor het overnachten in een berghut

Wat kan je doen en regelen voor je gaat overnachten in een berghut

  • Bel van tevoren naar de refuge om zeker te weten dat er plek is. Geef ook door of je mee eet en of je zelf een slaapzak etc moet meenemen.
  • Bereid de tocht voor. Check het weerbericht, hoogteverschil, duur van de hike. Zorg dat je ruim voor zonsondergang bij de refuge bent.
  • Reis zo licht mogelijk. Neem een vuilniszak – je mag niks achterlaten in de natuur, een hoofdlamp en hoeslaken mee.
  • Neem contant geld mee. Bij de meeste refuges kun je alleen met cash betalen. 
  • Zorg voor droge kleren ( na het zweten van de wandeling) en een trui wanneer je gaat rusten. Vergeet ook je regenkleding niet Tenslotte kan het weer zo omslaan in de bergen
  • Zorg voor goede wandelschoenen en een goede rugtas.
  • Neem genoeg water en snacks mee voor onderweg. De wandeling is misschien niet lang, door de warmte moet je goed drinken.
  • Ga altijd goed voorbereid wandelen in de bergen. Lees je in, neem wandelkaarten mee en warme kleding.

Download de gids met berghutten in Isère

De gids met meer informatie over 30 verschillende berghutten in Isère is hier gratis te downloaden: Refuges de l’Isère by Alpes ishere – Issuu

Alle informatie over Isère  

Isère ligt in het zuidelijke deel van de Franse Alpen en bestaat voor een groot deel uit hooggebergte. Kenmerkend zijn de indrukwekkende bergtoppen, ruige natuur, gletsjers, valleien en bossen. Je kunt er eindeloos wandelen, mountainbiken, klimmen en genieten van de rust. In het departement liggen verschillende bergmassieven, waaronder de Écrins, de Belledonne, de Vercors en de Chartreuse, allemaal onderdeel uitmakend van de Alpen. De hoofdstad Grenoble was in 2022 duurzame Europese hoofdstad en is per TGV trein te bereiken. 

Wandelen in de bergen

Wandelen in de bergen, overnachten in een berghut, ik ben er mee opgegroeid en alhoewel ik nu niet meer in berghutten slaap of huttentochten maak, wandel en klim nog elke vakantie in de bergen. Zelf vind ik het altijd leuk om in de bergen een doel te hebben om naar toe te lopen. Deze berghutten zijn op een prima afstand, wanneer je niet zo lang wil wandelen, met jonge kinderen loopt of gewoon eens die ervaring van een overnachting in een berghut wil ervaren. Want een ervaring is het!

handtekening Lodi blogger en copywriter

persbericht GreenSpin/ foto’s lodiblogt uit het familiealbum

Over de auteur

Hoi, Ik ben Lodi, bohemian, content creator met een free spirit en creativiteit.
Ik ben getrouwd en ben moeder van 2 zonen (2007 & 2009).

Op mijn blog schrijf ik over reizen, fashion ontdekkingen, interieur, de geheimen van het bohemian bestaan en het ontdekken van verborgen juweeltjes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt cookies om de gebruikerservaringen te verbeteren. Met het gebruiken van deze website stem je er mee in dat ik cookies gebruik. View more
Accept