Op vakantie met pubers, zo hou je het leuk

Op vakantie met pubers. Zo hou je het leuk.

Op vakantie met pubers kan een uitdaging zijn. Toch kan het ook heel leuk zijn om met oudere kinderen op reis te gaan. Mits je ervoor zorgt dan niet alleen jij, maar ook je pubers het naar hun zin hebben. Dus met een beetje aanpassing hou je het voor iedereen leuk.

Op vakantie met pubers. Hoe pak je dat aan?

Ga je op vakantie met pubers? Hou er dan rekening dat dát anders is dan toen ze nog klein waren. Toen was jij waarschijnlijk degene die de vakantiebestemming koos. Naarmate de kinderen ouder worden, stellen ze andere eisen aan een vakantie.

Zo gingen wij altijd als gezin kamperen. Meestal zocht ik dan een camping uit in Zuid-Europa met wat vermaak, een lekker zwembad en voldoende activiteiten in de omgeving. Maar naarmate de kinderen ouder werden hadden ze hele andere wensen en was hun daginvulling totaal anders. Want deden we voorheen veel dingen samen. Toen ze gingen puberen, waren ze vooral ’s avonds met vrienden op pad en ’s ochtends niet uit de tent te krijgen. Als je de vakantie voor iedereen leuk wilt houden moet je dat anders aanpakken.

als gezin kamperen

Verwachtingen afstemmen

Het is dan ook slim om hen al bij de voorbereiding te betrekken. Dus bij de keuze van de bestemming maar ook van de accommodatie. En je vooraf bespreekt wat zij belangrijk vinden en dat je hier ook daadwerkelijk rekening mee houdt. Dan heb je minder kans op teleurstellingen achteraf. Kies je voor een camping. Denk dan niet alleen aan activiteiten voor de oudere jeugd. Maar ook dat er goede WIFI is. Want voor pubers is het ook op vakantie belangrijk dat ze online kunnen zijn.

Kamperen met pubers

Ga je kamperen met pubers. Zorg dan voor een eigen tent. En hou rekening met een ander dagritme. Maar ook met een andere daginvulling. Want deden ze voorheen mee aan allerlei activiteiten. Als ze gaan puberen hebben ze heel andere interesses. Misschien dat je moet kiezen voor een grotere camping met speciale activiteiten voor de jeugd. Maar misschien vinden ze het ook prima als er een leuk zwembad en een pingpongtafel is. Kortom je zal op zoek moeten naar een camping waar zowel de ouders en de pubers het leuk gaan hebben.

Actieve vakantie

Een actieve vakantie met pubers kan natuurlijk ook? Zo gingen wij met onze kinderen vaak kamperen in Zuid-Frankrijk en hadden dan hele leuke vakanties. Dit kwam vooral omdat er in de omgeving zoveel te doen was.

Zo gingen we raften op de rivier de Verdon en parapenten in de Alpen. Maar ook een dagje klimmen in een outdoorpark was altijd een groot succes. Sportieve activiteiten waar we als gezin van hebben genoten. Door de afwisseling van een dagje op de camping, een bezoek aan een marktje, een mooie wandeling of een coole activiteit was de vakantie voor iedereen leuk.

actieve vakantie

Stedentrip met pubers

Toen onze kinderen op de middelbare school zaten gingen we op stedentrip naar Berlijn. Op school hoorden ze veel verhalen over deze stad en zijn historie, dat zij hier graag naartoe wilden. We gingen met de trein en boekten een hotel in het centrum van de stad. Met alle bezienswaardigheden op loop- of fietsafstand. Want fietsen door Berlijn is zeker met pubers, een belevenis. En enorm informatief.

We huurden fietsen en reden een deel van de Berliner mauerweg. Dit is een fietspad van zo’n 18 kilometer langs een gedeelte van de Berlijnse muur. Maar ook langs een aantal bekende gebouwen uit het het DDR-tijdperk zoals de Brandenburger Tor en Unter den Linden. Ook bezochten we het Holocaustmonument. Kortom een heel andere vakantie, maar zeker de moeite waard.

stedentrip

Hebben jouw tieners belangstelling voor milieu en klimaat? Dan zal een stedentrip met de trein hen zeker aanspreken. Er zijn trouwens veel meer steden goed bereikbaar met de trein. Dus wellicht om hieraan te denken bij een volgende vakantie.

Zo hou je een vakantie met pubers leuk

Ondanks dat pubers minder met hun ouders willen ondernemen, is samen op vakantie gaan nog steeds een optie. Mits je ze vrijlaat om hun eigen dingen te doen. Hou hier dus ook rekening mee tijdens de vakantie. En zoals je ziet zijn er volop mogelijkheden om ook als de kinderen wat ouder zijn, samen leuke dingen te ondernemen.

Marion deelt op haar blog Mam is de hort op tips op het gebied van reizen, slapen, eten & drinken en nog veel meer. Zodat je er weer helemaal tegenaan kunt. 

foto’s Mam is de hort op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt cookies om de gebruikerservaringen te verbeteren. Met het gebruiken van deze website stem je er mee in dat ik cookies gebruik. View more
Accept