Duurzame initiatieven in de Franse Alpen- met checklist

duurzame initiatieven voor in de vakantie in de Franse alpen

Duurzaamheid, in onze vakanties houden we ons hier steeds meer mee bezig. Maar ook de vakantie landen om ons heen, doen mee met duurzame initiatieven. Zo is men in de Franse Alpen continue in beweging om de impact op de natuur in te perken en hebben Châtel en Les Gets een aantal van die nieuwe initiatieven voor komend skiseizoen en geef ik je een checklist mee, die je kan gebruiken bij het boeken.

Nieuwe duurzame initiatieven in Châtel en Les Gets

De Franse Alpen, krijg jij ook al weer zin om op wintersport te gaan? Maar hoe ga je hier dan heen? Aangezien de reis naar bestemming gemiddeld verantwoordelijk is voor 70% van de totale uitstoot is reizen per trein de meest efficiënte manier om CO2 te besparen.  Hoe langzamer hoe minder uitstoot is de vuistregel. Maar vaak is het lastig, vakantie met de trein. Toch is het niet onmogelijk. Welke duurzame initiatieven zijn er nu voor de komende wintersport periode;.

Ga jij op wintersport en heb jij sneeuwkettingen nodig. Lees dan even het artikel van Mam is de hort op over sneeuwkettingen en wat verstandige is, kopen of huren.

Geen plastic skipassen meer in Les Gets

Een heel mooi duurzaam initiatief is een andere manier van het aanbieden van een skipas. Deze winter biedt Les Gets als eerste wintersportplaats houten skipassen aan om het plastic verbruik te verminderen. Jaarlijks gebruiken skiërs en mountainbikers zo’n 40.000 skipassen. De nieuwe skipas past in de lijn van de duurzaamheidsstrategie van het dorp en wordt uitgegeven in een praktisch creditcard formaat.

Nieuw! Vier toerskiroutes in Châtel

Steeds meer wintersporters zoeken de natuur, de stilte buiten de pistes en de uitgestrekte grote berglandschappen op. Om dan nog ecologischer bezig te zijn is het mogelijk om helemaal geen gebruik te maken van de liften en te kiezen voor toerskiën. De trend van avontuur en fit zijn past helemaal bij het toerski plaatje. In Chatel vind je nu vier toerskiroutes. Door voor deze routes te kiezen weet je zeker dat je de natuur niet verstoort en veilig in de bergen kan winterporten. 

Nieuw! Elektrische sneeuwscooters in Les Gets

Ook nieuw en een duurzaam initiatief is de elektrische sneeuwscooter. Deze scooter is stil en stoot niks uit –fijn voor natuur en milieu. Er zijn twee maten, voor kinderen van 5-11 jaar en voor kinderen van 12-17 jaar. Ervaring is niet nodig en een kennismakingssessie kost 20 euro voor 15 minuten.

Ook nieuw! De elektrische snowbikes in Les Gets en Châtel

In zowel Châtel als Les Gets kun je het hele jaar door mountainbiken. Vanaf deze winter zijn er in Les Gets ook mogelijkheden om op stoere fatbikes te rijden. Dankzij de extra dikke banden met profiel rijd je moeiteloos over de sneeuw. Een fantastische manier om op andere plekken in de bergen te komen en toegankelijk voor kinderen vanaf 8 jaar oud. Als dit geen duurzame initiatieven zijn!

Groen sneeuwvlokje Châtel

Châtel ligt midden in het Mont de Grange natuurpark. Dit is een natuurpark van ruim 1.260 hectare. Het park kent een rijke biodiversiteit. Er wordt ingezet op natuurbehoud zonder de menselijke activiteit helemaal uit te bannen. Zo werken in Châtel boeren en de toeristische sector nauw samen. Alpenweiden worden in de zomer onderhouden door koeien en transformeren ’s winters in pistes wanneer koeien toch op stal staan. Voor de inzet op het gebied van duurzaamheid ontving Châtel de flocon vert, het groene sneeuwvlokje. Ook Les Gets is hard onderweg om het ecolabel te verkrijgen.

Over Châtel en Les Gets

Châtel is een oud-Savoyaards dorpje met een lange landbouw-traditie. Nog steeds is een dertigtal (jonge) boerenfamilies actief die vooral Abondance kaas maken. Les Gets is een traditioneel Frans bergdorpje met houten chalets. Beide plaatsen liggen in het wintersportgebied Portes du Soleil.

Hier vind je alle informatie over de toerski routes, activiteiten en het wintersport gebied Châtel

En alle informatie over het huren van fietsen, sneeuwscooters en meer vind je op Les Gets.

Op zoek naar informatie over een rondreis door de Franse Alpen

Klik dan op onderstaand digitale reisgids. Hiermee maak je een roadtrip van 16 dagen langs de mooiste plekjes in de Franse Alpen.

Liever naar Oostenrijk? Lees dan dit artikel over skiën in Stubaital.

Checklist duurzaam reizen

Aan duurzame initiatieven, kunnen we zelf natuurlijk ook hard meewerken. Voor je gaat boeken, neem eens een kijkje bij deze checklist en wie weet haal je hier nuttige informatie uit:

  • Reis naar bestemming: Je reis naar bestemming is verantwoordelijk voor 70% van de totale uitstoot van je vakantie. Wanneer je per (nacht)trein reist bespaar je 7 à 11 keer CO2 ten opzichte van een reis per vliegtuig. 
  • Eten: Probeer zoveel mogelijk lokaal, veganistisch/vegetarisch en biologisch te eten.
  •  Overnachtingen: Kies voor kleinschalige accommodaties om zeker te stellen dat inkomsten bij de lokale bevolking terechtkomen. 
  • Transfers: Streef naar transfers per per fiets / OV of elektrische auto.
  • Activiteiten: Kijk uit naar activiteiten die bijdragen aan bewustwording / educatie zoals een hike met uitleg over inheemse flora en fauna, ontmoeting met een lokale vereniging die zich inzet op het gebied van duurzaamheid, kookles met lokale producten….
  • Regeneratie: Op veel bestemmingen kun je deelnemen aan activiteiten waarbij je een positieve bijdrage aan de bestemming levert zoals beplanting, onderhoud aan de natuur, een mountain cleanup of paddle cleaner…
  • Souvenirs: Souvenirs – de mensen ter plaatse geven je graag tips voor leuke winkeltjes waar je lokale producten en fair fashion kunt vinden. 
  • Licht reizen: Fijn als je een eigen drinkfles en biologisch afbreekbare zonnebrandcrème meeneemt. We waarderen het wanneer je licht reist.    

Meer tips en/of de uitstoot van jouw reis berekenen? Check: Klimaatwijs op vakantie | Milieu Centraal

Dit jaar duurzaam op wintersport

Laten we voorop stellen dat het fantastisch is, dat we weer op wintersport kunnen en velen zullen hier ook echt weer zin in hebben. Nu zal je niet meteen als eerst aan duurzame initiatieven denken, maar kijk gewoon eens naar de checklist, wie weet kan je iets kleins veranderen en misschien denk jij al wel veel groter net als de Franse wintersport gebieden Chalet en Les Gets die door hun initiatieven toch zorgen dat we duurzamer met de natuur omgaan.

foto’s beeldbank uitgelichte foto fotocredit Slongo

Over de auteur

Hoi, Ik ben Lodi, bohemian, content creator met een free spirit en creativiteit.
Ik ben getrouwd en ben moeder van 2 zonen (2007 & 2009).

Op mijn blog schrijf ik over reizen, fashion ontdekkingen, interieur, de geheimen van het bohemian bestaan en het ontdekken van verborgen juweeltjes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt cookies om de gebruikerservaringen te verbeteren. Met het gebruiken van deze website stem je er mee in dat ik cookies gebruik. View more
Accept