Geld besparen wanneer je met de trein naar de Alpen gaat

met de trein naar de alpen

Geld besparen op jouw skipas en meer duurzame initiatieven, dat vind je in de Franse Alpen in Morzine en Avoriaz. Ga jij deze winter skiën in de Alpen dan kan je op een wel heel makkelijke manier geld besparen. Je krijgt namelijk korting op je skipas als je met de trein naar de Alpen afreist. Daarnaast hebben ze in Morzine en Avoriaz nog veel meer originele duurzame initiatieven.

Duurzame initiatieven in het skigebied

Naast dat er in Morzine en Avoriaz zonnepanelen zijn, sorteren ze hun afval, doet men aan herbebossing en zetten ze zich in voor duurzaamheid. Maar er is meer! Zo ontvangen wintersporters die per trein afreizen korting op hun skipas, is er een herintroductie programma voor vogels, is de architectuur van Avoriaz vanaf de start van de bouw altijd duurzaam geweest en koop je pre-loved wintersportspullen in het boetiekje van Montagne Verte. 

10% korting op de skipas

De reis naar bestemming als Morzine en Avoriaz is verantwoordelijk voor 70% van de totale uitstoot van de wintersportvakantie. Door te kiezen voor een reis per (nacht) trein bespaar je 7 à 11 keer CO2 ten opzichte van een reis per vliegtuig. Om treinreizen te stimuleren ontvang je bij vertoon van je treinkaartje niet alleen 10% korting op je skipas maar ook sympathieke presentjes en kortingen bij 40 aangesloten lokale ondernemingen in Morzine.

Meer informatie over deze korting: Alpine Express

Architectuur en duurzaamheid

Wist je dat het plaatsje Avoriaz duurzaam gebouwd is. De woonkamers van de huizen vind je altijd aan de zuidkant. Hierdoor wordt maximaal van zonlicht geprofiteerd en energie bespaard. De daken zijn zo ingericht dat sneeuw voor een isolerende laag zorgt. En verder zijn balkons losgekoppeld van de gebouwen zodat kou niet naar binnen wordt geleid. Meer weten over de slimme architectuur in Avoriaz: architectuur Avoriaz

Herintroductie programma roofvogels

Les Aigles du Léman zet zich in voor de terugkeer van roofvogels, waaronder ook de zeearend in de bergen. En met succes! Want na 130 jaar afwezigheid is de zeearend weer terug in bergen rond Morzine en Avoriaz. Uiteindelijk wil de organisatie zo’n 80 roofvogels herintroduceren in de bergen. Publiek wordt hierbij actief betrokken. Zo is er bij het  plateau de Nyon in Morzine een educatief centrum waar je kennis met de vogels maakt en over ze leert. Meer informatie herintroductie programma roofvogels 

Onafhankelijk label “flocon vert” nu ook voor duurzame ondernemers in de bergen

Morzine en Avoriaz ontvingen beide het onafhankelijke duurzaamheidslabel Flocon Vert voor hun inspanningen op het gebied van duurzaamheid. Vanaf 2023 komen ook ondernemers in aanmerking voor dit label. In Morzine hebben 11 winkels het label ontvangen, zoals  het ijzerwinkeltje “Mechoud” dat niet alleen reparaties uitvoert maar ook met oude onderdelen nieuwe machines fabriceert. 
www.floconvert.org

Pre-loved wintersportspullen 

In het boetiekje van Montagne Verte in Morzine vind je de meeste kekke wintersportspullen. Skikampioenen en skileraren staan hun skispullen af aan de winkel maar ook voor kinderen vind je er skipakjes, wanten en snowboots. Ideaal als je met de trein reist en geen zin hebt om te sjouwen met koffers of tassen naar de wintersport én duurzaam wil doen.

Hier vind je meer informatie over de boetiek.

Over Morzine en Avoriaz   

Avoriaz en Morzine liggen in het noordelijke gedeelte van de Franse Alpen, de Haute Savoie.  Morzine is een traditioneel Frans bergdorpje met houten chalets en telt 3.000 inwoners. Avoriaz ligt op een hoogte van 1800 meter en is een autovrije wintersportplaats middenin Les Portes du Soleil. Beide dorpen willen natuurbehoud en toerisme hand in hand laten gaan.

Meer informatie www.morzine-avoriaz.com en www.avoriaz.com 

Met de trein naar de Alpen

Was jij van plan om dit jaar met het vliegtuig naar de Franse Alpen te gaan, denk dan eens na om dit om te zetten naar een treinreis. Niet alleen zorg je met de trein naar de Alpen voor minder CO2-uitstoot, je krijgt ook korting op je skipas. De plaatsen Morzine en Avoriaz in de Franse Alpen staan al langer bekend om de vele duurzame en innovatieve oplossingen die ze bedenken en bovenstaande laat ook weer zien hoe goed je plezier en duurzaamheid kan combineren.

Meer duurzame initiatieven lees je in dit artikel

handtekening Lodi blogger en copywriter

foto’s beeldbank GreenSpin/ uitgelichte foto fotocredit nikooo-r en nicolasrosset

Over de auteur

Hoi, Ik ben Lodi, bohemian, content creator met een free spirit en creativiteit.
Ik ben getrouwd en ben moeder van 2 zonen (2007 & 2009).

Op mijn blog schrijf ik over reizen, fashion ontdekkingen, interieur, de geheimen van het bohemian bestaan en het ontdekken van verborgen juweeltjes.

2 reacties

  1. Het liefst pak ik ook de trein, als het vliegtuig niet per se hoeft. Maar jammer wel dat met de trein gaan duurder is dan met het vliegtuig.

  2. zegt:

    Daar heb je helemaal gelijk in, met de trein gaan is veel prijziger dan met het vliegtuig en hoewel treinreizen steeds comfortabeler is, blijft de prijs een reden waardoor men toch vaker het vliegtuig pakt. Vandaar ook de kortingen die ze in dit dorp geven, in de hoop dat dit een afweging kan zijn om toch de trein te nemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt cookies om de gebruikerservaringen te verbeteren. Met het gebruiken van deze website stem je er mee in dat ik cookies gebruik. View more
Accept