Hoe maak je een Altered Book Junk Journal van een oud boek

Een Altered Book Junk Journal maken

Ben je creatief, hou je van knutselen, lijm aan je handen en glitters overal? En ben je ook een Journal fan, dan is het maken van een Altered Book misschien ook wel iets voor jou! Wat is het en hoe maak je zo een Altered Book Junk Journal?

wat is een Altered book?

Een Altered Book is vrij vertaald: Een gewijzigd boek in een vorm van mixed media-kunstwerken die een boek van zijn oorspronkelijke vorm in een andere vorm verandert, waardoor het uiterlijk en / of de betekenis verandert. 

Wat kan je hier mee doen

Je kan van alles doen in een Altered Book: Je kan er in kleuren, schilderen, knippen, vouwen, opnieuw binden, stempelen, borduren en nog veel meer. Ook kunnen in het boek ruimtes worden uitgesneden, er kunnen vakjes, labeltjes en zelfs hele driedimensionale scènes worden toegevoegd.

Journaling termen

Een Bullet Journal, Art Journal, Travel Journal of Junk Journal. Er zijn heel wat termen en ideeën van een Journal en eigenlijk telt voor elk van deze: Je doet er mee wat je wil. Journalen lijkt wat dat wel op mijn favoriete kleding stijl, de Bohemian Stijl, daarin gaat het er ook om dat jij je goed voelt in wat je draagt en dat zie je ook terug bij het Journalen. Jij kan doen wat goed voelt, wat je mooi vind en wat je wil in jouw eigen Journal.

Het project: een Altered book maken

Online volg ik creative dames die ontzettend leuke Junk Journals maken, maar ook pagina’s, tags, boekenleggers en eigenlijk alles wat je maar kwijt kan in je Junk Journal. Ondertussen heb ik er al twee zelf gemaakt waarbij de tweede alweer beter ging, omdat ik de schoonheidsfoutjes van nummer 1 hieruit heb gehaald. En toen zag ik een filmpje voorbij komen van een van de creatieve duizendpoten die ik vol Barbara van 49 Dragenflies, zij maakte een Altered Book. Omdat ik graag weer iets nieuws wilde leren, besloot ik deze ook te gaan maken.

Wat heb je nodig voor een Altered Book?

Zoek een oud boek uit die je wil gebruiken voor jouw Journal, een boek die kapot mag gaan. Ik hou zelf erg van Vintage in mijn Journal en koos voor een boek met een harde kaften bruine oude pagina’s. Een boek kan uit je kast komen of van bijvoorbeeld de kringloopwinkel , een markt of beurs.

Kies een boek die gelijmd is, wanneer je de pagina’s hieruit scheurt laat de andere kant niet los ( zoals bij een gebonden boek).

Het boek veranderen

Uit het boek scheur je pagina’s. Je begint met een bladzijde- scheurt 8 pagina’s uit- en houdt de volgende pagina. Deze twee pagina’s worden een pagina voor je journal. Soms vouw je een pagina om, je knipt er een tag in of maakt wat anders. Uiteindelijk hou je 11 pagina’s over. De pagina’s die je er uit haalt, die bewaar je weer, je bent knutsel fan of niet, en die gebruik je gewoon eer voor iets anders.

De pagina’s ‘oud ‘ maken

De vintage look is iets wat je vaak ziet bij Junk Journaling. Het mooiste inkt wat je hier voor kan gebruiken is Distress Vintage Ink van Tim Holz, aangezien ik deze toen nog niet had, heb ik de randen en binnenkant van het boek met zwart inkt bewerkt.

Producten van Tim Holz koop je bij Bol.com

Pagina’s maken

Nadat de pagina’s gevouwen en ‘oud’ gemaakt zijn ben ik ze gaan versieren, hiervoor gebruik ik veelal papier van Craft Sensations en Deco Time, beide koop je bij de action. Het leuk is dat je de pagina’s maakt naar eigen idee. Zo zocht ik vintage foto’s op Pinterest die ik uitprint met mijn Canon Zoemini. Zijn ze klaar dan begin je aan de invulling van je Journal.

De invulling van de pagina’s

Een (Altered Book) Junk Journal gebruik je om herinneringen in te schrijven, quotes te noteren, foto’s te plakken of wat jij maar wil. Om dit te kunnen doen, heb ik voor de pagina’s weer verschillende tags gemaakt waarop ik teksten kan schrijven en foto’s kan plakken.

Geef je eigen draai aan je boek

Het is natuurlijk heel persoonlijk wat je met je Altered Book junk journal doet, hoe je hier invulling aan geeft, wat je er in schrijft, je kan hem als agenda gebruiken, als scrapbook, fotoboek, lijstjes noteren of wat je maar wil. Denk je nu misschien nog, ik snap er niks van. Misschien kan dit filmpje duidelijkheid geven.

Het eindresultaat van mijn Altered Book Junk Journal:

Alle kanten op met een Journal

Met een Altered Book Junk Journal kan je dus alle kanten op. En dit is misschien ook wel zo leuk. Want niet alleen het invullen is leuk om te doen, het maken net zo. Juist om dat jij je eigen draai hier aan kan geven, maar je elke keer weer iets unieks.

Creatieve Junk Journal dames:

foto’s lodiblogt/ affiliate link

Over de auteur

Hoi, Ik ben Lodi, bohemian, content creator met een free spirit en creativiteit.
Ik ben getrouwd en ben moeder van 2 zonen (2007 & 2009).

Op mijn blog schrijf ik over reizen, fashion ontdekkingen, interieur, de geheimen van het bohemian bestaan en het ontdekken van verborgen juweeltjes.

5 reacties

 1. Felice Veenman zegt:

  Toen ik voor de bibliotheek werkt heb ik verschillende workshops georganiseerd waarbij je oude boeken omvouwde tot iets nieuws. Deze variant kende ik nog niet. Erg leuk

  1. zegt:

   wat leuk zeg, je kan e natuurlijk ook zoveel mee doen!

 2. zegt:

  Dit is echt super tof! Als ik weer wat meer rust in mijn hoofd heb, dan wil ik dit zeker een keer gaan doen

 3. Wat kun je daar een boel creativiteit in kwijt zeg! Ik ben zelf niet zo’n knutselaar maar ik bewonder het wel.

 4. Jouvence zegt:

  Wat ontzettend tof ziet dit eruit! Ik kende dit nog helemaal niet, altered book journaling.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt cookies om de gebruikerservaringen te verbeteren. Met het gebruiken van deze website stem je er mee in dat ik cookies gebruik. View more
Accept