Junk Journal- zo maak je er zelf een

Een junk journal maken, wat heb je allemaal nodig

Een Junk Journal maken kan je heel makkelijk zelf. Hoe? Dat laat ik stap voor stap zien in deze post. Het is een makkelijke manier om een Junk Joural te maken en meteen je papier wat op te ruimen. Hou jij ervan creatief bezig te zijn? Dan is een Junk Journal misschien ook wel wat voor jou!

Wat is een Junk Journal?

Wat is een Junk Journal? Een bullet journal, art journal of scrapbook, ken je misschien al wel, maar wat is dan een junk journal? Een junk journal is eigenlijk niets meer dan een zelfgemaakte journal waar je restjes papier in kwijt kan. Net als bij een journal is er geen “one size fits all” definitie van wat een Junk Journal is, je kan hier je helemaal je eigen draai aan geven.

Waarvoor je een Junk Journal gebruikt kan verschillen

Net als elke andere journal, kan je een junk journal ook gebruiken voor wat jij wil, bijvoorbeeld:

 1. Gebruik het als dagelijkse journal. Schijf er elke dag je gedachten en afspraken in op. Stop er bonnetjes in van een etentje met een vriendin en schrijf herinneringen er in op.
 2. Gebruik hem als planner, schrijf er je to-do lijsten in.
 3. Geef je Junk Journal een thema, je kan bijvoorbeeld kiezen voor patronen, die je verzameld en hier allemaal in plakt en zo alles bij elkaar kan houden. Een beetje een Pinterest bord, maar dan fysiek in handen te houden.
 4. Maak een Junk Journal speciaal voor de vakantie, gebruik papieren en folders van zomerse activiteiten en neem je journal mee op vakantie. Ben je op de plek van bestemming, verzamel dan alle bonnetjes, folders, visite kaarten en bewaar dit allemaal in je Junk Journal.

Lees ook: Een Journal, wat is dit?

Hoe maak je je eigen Junk Journal

Zoek je op Internet, dan vind je verschillende manieren om zelf een Junk Journal te maken. Makkelijk en moeilijk. Omdat het voor mij de eerste keer was dat ik een Junk Journal ging maken, besloot ik het mezelf niet al te moeilijk te maken en volgde de instructies van Liz ThePaperProject. Hierbij maak je zelf een kaft van karton. Als ik het een beetje onder de knie heb wil ik ook proberen om een Journal te maken naar idee van The Paper Outpost, zij heeft een video online staan waarbij je de kaft maakt van een oude boeken kaft. Waarna de pagina’s hier in gebonden worden.

Wat heb je nodig voor je eigen Junk Journal?

Voor het voorbeeld wat ik hier uit leg heb je nodig:

 • karton
 • lijm
 • schaar
 • liniaal
 • touw
 • Junk Journal papier, dit kunnen folders zijn, bladzijdes uit tijdschriften, Design blok van Craft sensatie, recycle papier
 • Washitape, stickers, bonnetjes: en alles meer waar je mee wil knutselen

Hoe begin je

Begin met het karton, ik heb een pak van crackers gebruikt, maar dit kan natuurlijk van alles zijn, net wat je in huis hebt.

Voor de kaft gebruik je een kartonnen verpakking

Kies hoe groot je journal moet worden

Kies een maat voor jouw journal. Waar werk je zelf graag mee? Zelf heb ik een standaard maat gekozen voor mijn Junk Journal. En koos voor 15×21 cm en 2 cm voor de rug van het boek. Op papier was dit dus 15 cm, 2cm, 15cm. Teken de lijnen recht met een liniaal en knip uit. Vervolgens snij je met een schaar de drukpunten van het middenstuk even kort in, hierdoor vouwt je journal makkelijk.

De voorpagina of kaft maak je van karton van een verpakking
De zijdes van je voorkant van de Junk Journal kan je zelf insnijden met een liniaal en schaar

De voor en binnenkant

Vervolgens maak je de voorkant van je junk journal. Dit kan je geheel naar eigen inzicht doen. Hier koos ik voor verschillende pagina’s uit mijn Design blokken van Craft Sensations en plakte hier wat stickertjes en washitape op. Gedurende de tijd heb ik trouwens nog meer hierop geplakt, af en toe kom ik iets tegen en denk ‘ oh leuk!’ en dat plak ik er dan weer bij. Dat is ook echt een Journal, je bent eigenlijk nooit klaar. Nadat je de kaft klaar hebt kan je de achterkant, binnenkant en de rug van je Junk Journal beplakken.

Lees ook: Creatief met Craft Sensations.

Junk Journal- zo maak je er zelf een
De binnenkant bekleed je met papier uit een design pad

Een extra envelopje

De binnenkant van je junk journal kan je vrij houden of maak er een envelopje bij van papier, hier kan ik later verschillende tags voor maken die je hier kan bewaren.

Maak een klein envelopje als extra in je Junk Journal

Papier verzamelen

Vervolgens ga je papier verzamelen. Bij een Junk Journal gaat het om gerecycled papier. Dit kan papier uit tijdschriften zijn, oude formulieren, bladzijdes uit boeken, lege blaadjes uit een schrift, papieren tasjes van winkels, papier uit design blokken, net wat je maar hebt liggen of hebt verzameld. Alles in verschillende maten voor het leuke speelse effect.

Nog zoveel meer op mijn lijstje

Nu zie je op YouTube ontzettende mooie Junk Journals voorbijkomen en hierbij gebruiken ze vaak vintage papieren. Die zijn zo mooi, Zelf moet ik hier echt naar op zoek, maar er is meer waar ik voor spaar. Denk aan Distress Ink van Tim Holz, waarmee je heel mooi een vintage look kan geven of een Corner Punch waar je prachtige bochten in tags of aan foto randen kan maken. Maar goed dit is allemaal niet voor geef, dus ik spaar nog even door.

als junk journal papier katje zoveel gebruiken, recycle oud papier, bonnen, nota's, pakpapier
De bladzijdes in je journal kunnen variëren van grote en breedte

Vervolgens vouw je alles dubbel en pak een stuk touw, knip aan de boven en onderkant van de rug van je journal een klein beetje in, zodat het touw hier mooi overheen loopt. Knoop het touw ( ik deed deze twee keer heen en weer) en je Junk Journal is klaar.

Pagina’s maken

Vervolgens ben ik alvast wat bladzijdes gaan beplakken, heb envelopjes gemaakt, tags toegevoegd, vintage foto’s uitgeprint met mijn Canon Zoemini, kaarten ingeplakt en bladzijdes alvast geprepareerd. Zo kan ik wanneer ik een herinneringen heb van een dag, een quote wil opschrijven, iets speciaals wil noteren of wil bewaren, deze beplakken en beschrijven en invullen naar mijn eigen wensen.

Lees ook: Foto’s printen met de Canon Zoemini

Zo kan je een pagina kleur geven en toch functioneel gebruiken.

Willekeurige pagina’s

Bij het invullen van de pagina’s begin je trouwens niet op volgorde, dat is juist zo leuk aan een Junk Journal, het mag allemaal wat slordiger, het hoeft niet zo netjes. Je pakt, gebruikt nietjes, stickers en kijkt net waar die herinnering van die dag past. Zoals deze pagina voor de verjaardag van mijn zoon, qua kleur paste deze bij de foto en vervolgens ga ik schrijven, knippen, plakken en nieten.

De blaadjes die ik heb gebruikt voor mijn Journal:

Als inspiratie voor mij Junk Journal volgde ik de stappen op van Liz the paperproject en snap je nu ook waarom ik zo jaloers ben op het prachtige papier wat zij gebruikt?

Recyclen maar

Een Junk Journal maak je dus geheel naar eigen stijl, met je eigen kleuren, maten en wat jij mooi vind. Neem het heel letterlijk en gebruik junk! Op deze manier recycle je je papier en karton en maak je een hele duurzame journal.

Op zoek naar producten als Distress ink: Hier vind je alle producten

Zoek je meer inspiratie: Kijk dan eens op mijn Pinterest Bord: Journal with me

foto’s lodiblogt

Over de auteur

Hoi, Ik ben Lodi, bohemian, content creator met een free spirit en creativiteit.
Ik ben getrouwd en ben moeder van 2 zonen (2007 & 2009).

Op mijn blog schrijf ik over reizen, fashion ontdekkingen, interieur, de geheimen van het bohemian bestaan en het ontdekken van verborgen juweeltjes.

12 reacties

 1. zegt:

  Heel gaaf! Ik vind dit altijd zo leuk om te zien, omdat ik er weer allerlei ideeën van krijg over hoe ik dingen met elkaar kan combineren enzo.

  1. Ik heb er nog nooit van gehoord, maar vind het erg leuk! Helemaal om het zelf te maken.

 2. zegt:

  Zo kijk ik ook naar al die YouTube filmpjes, ik krijg er zoveel inspiratie van, te leuk gewoon!

 3. Felice Veenman zegt:

  het lijkt me best gaaf om te maken, maar als ik hier aan beginnen, dan wordt mijn breiwerk vast heeeel boos, die kabels schreeuwen om aandacht !

  1. zegt:

   haha zo herkenbaar, ik heb hier wol liggen om te gaan haken maar ik kom er maar niet toe.

 4. Mijn innerlijke calvinist wil weten wat het nut is van zo’n junk journal….

  1. zegt:

   Je kan er alles mee, wat je wil, foto’s in plakken, herinneringen, in opschrijven zoals ik deed met de verjaardag van mijn zoon, lijstjes in maken zoals in je bullet journal. Dat eigenlijk. Het zijn vooral herinnering boeken (voor mij dan, maar dat is zo mooi aan een journal, je kan het gebruiken zoals jij wil). En vooral lekker creatief bezig zijn 😉

 5. Het is super leuk geworden, je bent erg creatief! Ik ben meer van het gemak, het kant en klaar kopen. Maar nu heb je het helemaal naar jou style, idee en kleur.

 6. zegt:

  Wat een leuk idee! Ik had hier nog nooit van gehoord, maar wat een fijne bestemming voor oud papier. Ik ga ook eens kijken of het iets voor mij is.

 7. zegt:

  Ik zie het wel vaker, maar zelf ben ik totaal niet creatief. Wel heb ik altijd notitieboekjes waar ik bv wandelroutes in noteer of titels van boeken die ik wil lezen of bestemmingen waar ik naar toe wil met bepaalde bezienswaardigheden.

 8. zegt:

  Wat leuk gedaan! Als ik weer wat meer rust vind, wil ik dit zeker een keer gaan maken

 9. Caroline zegt:

  Wat een goed idee om rondslingerende papiertjes en bonnetjes een plekje te geven in een junk journal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt cookies om de gebruikerservaringen te verbeteren. Met het gebruiken van deze website stem je er mee in dat ik cookies gebruik. View more
Accept