Een Journal, wat is het en wat kan je er mee?

Een Journal, wat is het en wat kan je er mee?

Een Journal bijhouden. Misschien ken je de Bullet Journal wel, maar wist je dat je ook een Junk Journal kan maken of een Art variant? Als je creatief bezig wil zijn, dan zijn de mogelijkheden groot! Maar wat is het allemaal en wat kan je er mee?

Het begon met een Bullet journal

De Bullet Journal kennen jullie misschien wel en gebruiken deze misschien ook zelf. Jaren geleden begon in aan een Bullet Journal. Nu liep ik hier erg in achter, dit bleek namelijk al jaren erg populair bij velen. Toen ik mijn passie had gevonden in het Bullet journalen was ik om en al snel volgde een Art journal en een Travel journal. Ik dacht dat dit de mogelijkheden wel zo een beetje waren, maar daar zat ik even helemaal mis!

Veel meer termen voor journaling

Pas geleden las ik in een artikel bij Meldiy over Junk Journaling. Deze term was compleet nieuw voor mij maar na een paar YouTube filmpjes hier van te hebben gezien, bleek dit ook al weer jaren populair te zijn en wat is het leuk! Omdat ik zelf ook weer meer creatief bezig wilde zijn, besloot ik ook weer een journal te starten. Maar wat? En hoe? Welke mogelijkheden zijn er allemaal?

Misschien is het goed om eerst eens wat termen op te helderen

Een Journal, oftewel een dagboek of een logboek, is een boek die je helemaal zelf in kan vullen naar wat jij wil. Je kan een Journal gebruiken als agenda, maar ook om herinneringen in te schrijven, als plakboek, je kan er lijstjes in kwijt, eigenlijk kan je het helemaal aanpassen naar wat jij wil.

Bullet journal

Een Bullet Journal is een methode voor persoonlijke organisatie ontwikkeld door ontwerper Ryder Carroll. Het systeem organiseert planning, herinneringen, takenlijsten, brainstorming en andere organisatorische taken in één notitieboek. Het leuke van een Bullet Journal is, dat je deze naar eigen wens kan aanpassen en invullen, waarbij je lekker creatief aan de slag gaan met washi-tape, stickers etc. Maar ook alleen maar kan schrijven.

wat kan je in een Bullet journal zetten, dit is natuurlijk heel persoonlijk maar vaak staat er in:

 • Een jaar kalender
 • Jaar doelen
 • Maand kalender
 • Maandelijkse doelen
 • weekplanner
 • Dag planning
 • Een wishlist
 • To-do lijstjes
 • Boeken die je dit jaar gelezen hebt
 • Tv-series die je nog wilt bekijken
 • Plaatsend ie je wil bezoeken
 • Habbit Trackers
  • sporten
  • water drinken
  • slapen
  • afvallen

Junk Journal

Junk Journal: is een boek dat vaak is gemaakt van gevonden en gerecyclede materialen om te worden gebruikt om herinneringen, gedachten, ideeën en inspiratie te verzamelen en vast te leggen. Dit kan je doen door een kaft te maken en hierin papieren, karton, krantenpapier, cadeaupapier en wat nog meer te verwerken. Zo maak je je eigen boek, op de site van artjournalist zie je hoe je dat zelf kan doen. Maar je kan ook kiezen voor een bestaand notebook en de pagina’s bekleden met pagina’s uit boeken, folders, cadeaupapier etc, of een Junk Journal kopen. Je kunt deze junk journal gebruiken als agenda, als planner of herinneringsboek. Ook hier is het weer geheel aan jou wat je er in plaats, plakt en schrijft!

What is a Junk Journal by Linda Israel

Scrapbook

Een Scrapbook is eigenlijk wat we vroeger een plakboek noemden en is ideaal als je ervan houdt iets creatiefs te doen met fotomateriaal, lijm, papier en tekst. Een scrapbook is een soort dagboek met plaatjes, opmerkingen, gedichten, knipsels en plaatjes. Dagelijks een pagina maken van de dingen die je beleefd hebt is natuurlijk heel bijzonder. Vakantie scrap boeken worden veel gemaakt. Scrappen helpt je jouw herinneren te bewaren.

Smash book

En dan hebben we ook nog de Smash book. Een Smash book lijkt op een Scrap Book alleen staan hier minder foto’s in. Een Smash Book is een journal waar je kan schrijven, plakken, knippen, schilderen. Geen planning, je doet net waar je zin in hebt op dat moment. Je kan het gebruiken voor je vakantie herinneringen en hier je entree kaartjes, bonnetjes etc in plakken. Maar ook speciale momenten of dagen kunnen een pagina krijgen in je Smash Book. Elke pagina is uniek en laat zien hoe jij je op dat moment voelde. Een Smashbook is als ware een boek waar je allerlei dingen in ‘smasht’. Herinneringen, inspiratie, foto’s, papiertjes, allerlei dingen. Alles kan, het is je eigen boek.

Een Journal, wat is het en wat kan je er mee?

Journal with me

Als je me nu vraagt, wat voor journal heb jij dan? Dan komt dit het dichtste bij een Smash book denk ik, al noem ik het gewoon een Journal wat ik heb. Ik heb een Notebook met ringband, die ik beplak met craft papier, bladeren uit boeken, folders en meer. Ik plak hier foto’s in, schrijf hier herinneringen in op, plak plaatjes en brieven hierin. Ondertussen heb ik al heel wat boeken vol geschreven en geplakt. Het is tijdrovend, maar ‘o zo leuk om te doen!

Een Journal, wat is het en wat kan je er mee?
Een Journal, wat is het en wat kan je er mee?

Heb jij een Journal? En zo ja wat voor een?

foto’s lodiblogt

Over de auteur

Hoi, Ik ben Lodi, bohemian, content creator met een free spirit en creativiteit.
Ik ben getrouwd en ben moeder van 2 zonen (2007 & 2009).

Op mijn blog schrijf ik over reizen, fashion ontdekkingen, interieur, de geheimen van het bohemian bestaan en het ontdekken van verborgen juweeltjes.

13 reacties

 1. zegt:

  Het fijne van een journal vind ik dat je gewoon zo heerlijk kunt doen wat je zelf prettig vindt. Ik vind die van jou altijd heel mooi. Die van mij gebruik ik op het moment even wat minder, maar dat vind ik ook niet erg. Komt vanzelf wel weer een keer.

  1. zegt:

   Dank je wel :). Dat heb ik ook met journalen, de ene keer ben ik er drukker mee dan de andere keer, maar het geeft me vaak een stuk ontspanning om mee bezig te zijn. En dat heb ik soms echt even nodig.

  2. Beautyn0te zegt:

   Jaaa, wat grappig ik zocht er juist een. Lijkt me wel zo handig!

 2. zegt:

  Wat super mooi! Ik heb er wel een met tekeningetjes, maar ik moet zeggen dat ik er al heel lang niets meer mee heb gedaan. Geen inspiratie denk ik. Mijn zus is veel beter in dit soort creatieve dingen

 3. zegt:

  Ik lees graag over journals en ben onder de indruk van de creativiteit. Maar helaas heb ik er zelf geen

 4. Nee, heb er geen. Het ziet er allemaal super leuk uit , maar ik heb daar helemaal geen tijd voor haha

  1. zegt:

   Terwijl het echt iets voor jou zou zijn Krystle, zo creatief als jij bent 🙂

 5. Caroline zegt:

  Na het lezen van je uitgebreide blogpost ben ik weer helemaal op de hoogte van alle ins & outs op het gebied van journals. Fijne inspiratie, dankjewel.

 6. Sherry zegt:

  Wat ziet het er super uit. Ik heb zelf 5 bullet journals gekregen.

 7. Ik heb een Moleskine XL die ik als een soort journal gebruik. Maar ik plak er bijna niets in….

 8. zegt:

  Leuk om je enthousiasme te lezen over het journalen. Ennuh, bedankt voor het noemen.

  1. zegt:

   🙂 jij bedankt dat je me weer zo enthousiast heb gemaakt.

 9. Ja heb er wel eentje. Doe er momenteel weinig mee, maar gebruik m min of meer als een soort dagboek nu. Beetje van alles eigenlijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt cookies om de gebruikerservaringen te verbeteren. Met het gebruiken van deze website stem je er mee in dat ik cookies gebruik. View more
Accept