Handige tips bij de aanschaf van een stacaravan

Handige tips bij de aanschaf van een stacaravan

Een gevoel van vrijheid, weg uit je vertrouwende omgeving en genieten van de natuur. Misschien hebben we nu wel meer behoefte aan vrijheid dan andere jaren en dan is het hebben van een eigen stacaravan heel fijn. Waar moet je nu opletten wil je er een aanschaffen?

Een eigen chalet of stacaravan

Steeds meer mensen overwegen om een chalet of stacaravan aan te schaffen. Het geeft je een gevoel van vrijheid en je kunt er mee gaan en staan waar je wilt. Een mooie plek in de natuur of op een vakantiepark. Maar waarop moet je letten bij aanschaf van een stacaravan? Kies je voor een nieuwe of volstaat een goede stacaravan occasion? In dit artikel deel ik een aantal praktische tips die het aanschaffen van een stacaravan wat gemakkelijker maken.

Kiezen voor nieuw of tweedehands

Nieuw

Als je een nieuwe stacaravan koopt, dan mag je diep in de buidel tasten. Sommige mensen zien de aanschaf daarom als een vorm van beleggen. Ze kopen de stacaravan, al dan niet met een lening of hypotheek, en verhuren hem dan via een vakantiepark op het moment dat ze er zelf geen gebruik van maken. Houd rekening met €30.000 tot €40.000 voor een degelijke, goed geïsoleerde stacaravan.

Tweedehands

Een tweedehands stacaravan kan dan interessanter zijn, want deze zijn verkrijgbaar in een brede prijsrange. Er spelen wel een aantal factoren mee die de prijs bepalen, zoals de conditie van de stacaravan, de leeftijd en de locatie waar de stacaravan staat. Voor €10.000 tot €15.000 heb je een tweedehands stacaravan in redelijke staat. De staat van een tweedehands is wel moeilijker in te schatten. Laat daarom bij twijfel een keuring uitvoeren door een specialist. 

Is jouw auto geschikt?

Een stacaravan is natuurlijk hartstikke leuk, maar het is wel zo prettig om vooraf te weten of jouw auto deze kan trekken. Je moet immers wel comfortabel, ontspannen en veilig van plek A naar B kunnen reizen als jij je aankoop ( nieuw of tweedehands) naar zijn plek wil brengen. Gelukkig is dit makkelijk te checken, want het voertuigidentificatienummer van je auto zal je vertellen hoeveel je auto weegt. De stacaravan mag maximaal 85% van het autogewicht wegen. Is deze veel zwaarder dan de auto, dan heeft de caravan invloed op de koers van de auto. Dat wil je natuurlijk ten alle tijden voorkomen.

Heb je wel het juiste rijbewijs?

Nog een ander aspect om rekening mee te houden. Heb jij als bestuurder wel het juiste rijbewijs om een stacaravan te kunnen rijden? Zo dienen nieuwere varianten van het rijbewijs B uitgebreid te worden naar een C of E rijbewijs. Weet je van tevoren al dat de stacaravan bij een vakantiepark wordt gestald, en je beschikt niet over het vereiste rijbewijs, dan kun je hem ook laten parkeren door een gespecialiseerd bedrijf. Succes!

Genieten van jouw eigen plek

Je denkt nu misschien niet meteen aan kamperen, maar vanaf april wanneer het weer beter wordt, zal de drang om naar buiten te gaan ook groter zijn. Een stacaravan is dan natuurlijk ideaal. Want hoe fijn is het om de weekenden en vakanties ergens anders door te brengen dan in jouw tuin of balkon?

foto pixabay/ samenwerking

meer artikelen

Over de auteur

Hoi, Ik ben Lodi, bohemian, content creator met een free spirit en creativiteit.
Ik ben getrouwd en ben moeder van 2 zonen (2007 & 2009).

Op mijn blog schrijf ik over reizen, fashion ontdekkingen, interieur, de geheimen van het bohemian bestaan en het ontdekken van verborgen juweeltjes.

5 reacties

 1. zegt:

  Hoi Lodi, leuk artikel al begrijp ik niet waarom je een stacaravan achter je auto zou willen vervoeren.
  Volgens mij heb je voor een stacaravan een vaste standplaats en kun je een (gewone) caravan achter je auto vervoeren.

  1. zegt:

   Wanneer je een stacaravan koopt ( nieuw of tweedehands) wil je deze vervoeren naar waar jij wil gaan staan en ook daarna wil je misschien toch eens verhuizen naar een andere plek of hele andere omgeving. Kan je dit zelf niet dan zijn er bedrijven die dit voor je kunnen doen.

 2. zegt:

  Ik zou er bij een stacaravan altijd voor kiezen om het vervoer over te laten aan een gespecialiseerd bedrijf. Veel te link om dat zelf achter je auto te doen. Die dingen kunnen veel beter gewoon op een vrachtwagen vervoerd worden.

  1. zegt:

   Ik zelf ook, er zijn genoeg bedrijven die dit doen en laat hem maar mooi daar neerzetten waar jij wil. Geen onnodig risico lopen.

 3. Goede tips, momenteel vind ik het nog niet leuk om een vaste vakantieplek te hebben maar als ik ouder ben vind ik het wel aantrekkelijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt cookies om de gebruikerservaringen te verbeteren. Met het gebruiken van deze website stem je er mee in dat ik cookies gebruik. View more
Accept