Fietsen mee op vakantie. Hoe doe je dat?

Fietsen mee op vakantie. Hoe doe je dat?

Fietsen mee nemen wanneer je op vakantie gaat of tijdens een weekendje weg, is ideaal. Alleen hoe neem je nou makkelijk je fietsen mee op de auto en waar moet je op letten?

Vakanties gaan plannen

Hoe het allemaal zal gaan deze zomer, weten we nog niet. Toch mogen we nadenken over de vakanties, of een weekendje weg. Want al zal het niet meteen zijn, de tijd dat we weer naar buiten kunnen en plannen mogen gaan maken, komt vanzelf weer.

Fietsen in eigen land

Nu is fietsen een heerlijke bezigheid. Het voordeel hiervan is, dat je nog eens ergens komt en daarbij is het nog goed voor de conditie ook. Nu is de omgeving in de buurt waarschijnlijk wel bekent en is het leuk om eens een ander deel van Nederland te ontdekken op de fiets. Een fietsendrager voor op de auto is dan een vereiste. Maar wat is nou een goede fietsendrager voor jouw auto?

Fietsen mee op vakantie. Hoe doe je dat?

Hoe neem je je fietsen makkelijk mee?

Er zijn verschillende soorten fietsendragers en het is goed om na te denken wat nou geschrikt is voor jouw auto. Hoeveel fietsen wil je mee? Heb je een dakdrager of een trekhaak? Er zijn verschillende manieren om fietsen mee te nemen op de auto:

 • Een fietsendrager op de trekhaak.
 • Een fietsendrager op het dak.
 • De fietsen mee op de achterklep.

Fietsendrager op de trekhaak

Heeft je auto een trekhaak, dan kan je makkelijk 2,3 of vier fietsen mee nemen op een fietsendrager. Deze maak je vast op de trekhaak. Een fietsendrager is eenvoudig, snel en veilig op de trekhaakkogel te plaatsen.

Dakdragers

Heeft jouw auto geen trekhaak, dan kunnen de fietsen bovenop het dak geplaatst worden. Je hebt hier wel dakdragers voor nodig en meestal kunnen er twee fietsen geplaatst worden. Hou er rekening mee dat de fiets ook op het dak moet komen. Een lichte racefiets zou prima kunnen, maar als ik kijk naar mijn eigen fiets, dit is een moederfiets, die is zo zwaar, die krijg je met geen mogelijkheid boven op de auto. Fietsen bovenop je auto vangen veel wind, hou er rekening mee dat je een hoger brandstofverbruik en mogelijke lawaaihinder zal ondervinden. 

Een fietsendrager op de achterklep

Een andere makkelijke manier om je fietsen mee te nemen op vakantie of een weekendje weg is een fietsendrager op de achterklep. Hier heb je geen trekhaak of dakdragers voor nodig. Op de site bij Rameder kan je heel gemakkelijk kijken welke fietsendrager geschrikt is voor jouw auto. Vul hier het auto merk of kenteken in en je ziet meteen de geschikte fietsendrager voor op de achterklep. Het voordeel van een fietsendrager op de achterklep is dat je deze snel, simpel en veilig kan bevestigen.

Neem de fietsen mee op vakantie

Of je nu in Nederland blijft en hier gaat fietsen, naar Frankrijk gaat en hier gaat downhill mountainbiken en of je nu een elektrische fiets hebt, een tour of racefiets, met een fietsendrager neem je heel makkelijk jouw fietsen mee.

Nicole van Huisvlijt, geeft in haar blog ‘fijne fietsvakantie’ een 7 stappenplan mee, met hoe je een geweldige fietsvakantie kan plannen

En zoek je nou nog leuke fietsroutes in Nederland? Dan heb ik hier drie hele leuke fietsroutes in en om Utrecht.

handtekening Lodi blogger en copywriter

foto’s pixabay

Over de auteur

Hoi, Ik ben Lodi, bohemian, content creator met een free spirit en creativiteit.
Ik ben getrouwd en ben moeder van 2 zonen (2007 & 2009).

Op mijn blog schrijf ik over reizen, fashion ontdekkingen, interieur, de geheimen van het bohemian bestaan en het ontdekken van verborgen juweeltjes.

21 reacties

 1. zegt:

  Het moet een beetje je ding zijn, dat fietsen overal en nergens. Wel handig om je fiets zo mee te kunnen nemen als je dus wel graag overal en nergens wilt fietsen 🙂

 2. zegt:

  Ik ga bijna nooit met de auto op vakantie en neem dus ook nooit een fiets mee, maar ik vind fietsen wel heerlijk (in Nederland dan, niet zozeer in het buitenland, want: erg steile heuvels ha ha!) Lijkt me wel erg leuk om op een fietsvakantie door Nederland te gaan. Dan zou ik door een nationaal park willen fietsen, want ik heb eigenlijk veel te weinig van de Nederlandse natuurgebieden gezien!

  1. zegt:

   Je gelooft het misschien niet, maar ik heb heleaamaal geen fiets!

   1. zegt:

    Dat lees je niet vaak in een fiets land als Nederland 🙂

 3. zegt:

  ik mag niet fietsen dus voor mij niet relevant maar het lijkt mij wel heerlijk om zo die fietsen op de auto te plaatsten en naar een mooi gebied te gaan om een flinke fietsroute af te leggen. ach wie weet ooit 😀

 4. zegt:

  Wij zijn twee jaar terug naar Zuid-Frankrijk gereden met fietsen op een fietsdrager op de trekhaak. De reis viel goed mee en daar was het heerlijk, we namen op vakantie de auto naar Marseille, Saint-Tropez,… en fietsten daar dan rond. Heerlijk!

  1. zegt:

   Dat lijkt me echt zo fijn. Ik heb ook vaker in Frankrijk gefietst, zo mooi (en ook zwaar!)

 5. zegt:

  Het is heerlijk om rond te fietsen op je vakantie bestemming. Daar waar het kan lenen wij soms fietsen om de omgeving te verkennen (of een scooter, wat ook erg leuk is)

  1. zegt:

   Als je een fietsendrager aanschaft is het wel goed om na te denken welke fietsen je wilt meenemen.
   Voor e-bikes worden namelijk weer andere eisen aan een fietsendrager gesteld dan wanneer je ‘gewone’ fietsen wilt meenemen.

   1. zegt:

    Dat is een hele goede, ik dacht al wel aan mijn (zware) moederfiets maar een e-bike is natuurlijk nog veel zwaarder.

  2. zegt:

   Met een scooter kom je helemaal nog ergens, dat is ook erg leuk lijkt mij. Dat vind ik ook al met fietsen. dat je niet elke keer dekauto in moet, maar verder komt dan met alleen wandelen.

 6. zegt:

  Handig artikel! Ik ben er zelf niet zo van omdat het me een gedoe lijkt en de auto vaak al zo volgepropt zit. En gok dat het verbruik ook flink omhoog gaat. Wij huren altijd fietsen; vaak kun je ook met een kinderstoeltje en al huren!

  1. zegt:

   Ook een hele goede tip natuurlijk. Vaak is dat ook net zo fijn, omdat je al zoveel spullen mee neemt op vakantie.

 7. zegt:

  Heel interessant artikel. Alleen zien wij het nooit zitten om vijf fietsen mee te sleuren. Dan maar liever een huurfiets.

 8. Jasmina zegt:

  Vroeger als we naar de camping gingen, gingen de fietsen ook altijd mee. Toch handig

 9. zegt:

  Echt zo leuk om de fietsen mee te nemen op vakantie! Heerlijk lijkt me dat. Niet alleen op het rustige platteland ergens, maar ook in een drukke stad waar je mega lastig kunt parkeren. Een tip voor als je trouwens ooit hotspots in Leiden wil bezoeken: neem dan echt je fiets mee!

 10. Frederique zegt:

  Wij gaan vrijwel altijd met de trein op vakantie en nemen dus nooit fietsen mee. Als we er eens wel zin in hebben, dan huren we ter plekke. Hebben we wel eens gedaan en dat is prima bevallen.

 11. Ik hou van fietsen, vroeger deed ik echte fietsvakanties en dat is echt fijn. Dat was dan wel van hier vertrekken met de fiets tot in Italië bijvoorbeeld. Echt gedaan, het is zo fijn en zo een andere manier van reizen en zelfs veel minder vermoeiend dan met de auto of zo.

 12. Caroline zegt:

  Goede tips zeg. Komt goed van pas als we deze zomer niet met het vliegtuig op vakantie kunnen naar het buitenland. Dan maar op stap in eigen land met een fietsdrager.

 13. Marsha zegt:

  Ik heb zelf al jaren geen fiets meer, dus ik zou het ook niet meenemen op vakantie haha. Wel handige tips voor mensen die het wel doen!

 14. Onze auto is gelukkig groot genoeg dat er 1 fiets in kan. Anders zou een fietsenrek inderdaad erg handig zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt cookies om de gebruikerservaringen te verbeteren. Met het gebruiken van deze website stem je er mee in dat ik cookies gebruik. View more
Accept