Tips voor een eerste keer downhill mountainbiken

downhill mountainbiken in Frankrijk

Mountainbiken hebben velen al eens gedaan maar downhill mountainbiken is wel even heel wat anders. Heb jij nu altijd al eens willen downhill mountainbiken, dan heb ik hier tips voor jou om veilig met de hele familie de berg af te sjezen in Morzine en Avoriaz, Frankrijk.

Wat is downhill Mountainbiken

Bij Downhill Mountainbiken race je met een speciale mountainbike met extra demping naar beneden. Een nogal coole en stoere sport, waarbij je niet naar boven hoeft te fietsen, maar met een lift naar boven gaat (net als de liften die in de winter worden gebruikt). Super leuk om met de hele familie te doen. In Morzine en Avoriaz in Frankrijk is hier genoeg gelegenheid toe.

Fotocredits MANEL_TRAVELS

Begin met een vlakke route

Is het de eerste keer downhill mountainbiken dan is het misschien niet verstandig om meteen met de lift naar boven te gaan. In Morzine, vind je Le Parc des Dérèches, hier kan je beginnen met relatief vlakke routes die midden door het bos gaan langs het riviertje de Dranse. Je oefent het downhill mountainbiken al een beetje doordat je af en toe een bruggetje over de Dranse kan nemen.

Hoe worden de routes aangegeven

Het is eigenlijk heel makkelijk, tenminste wanneer je de skipistes kent, downhill pistes worden namelijk op dezelfde manier aangegeven als skipistes. De makkelijkste routes zijn groen en zwart is het moeilijkst. Ben je een beginner of ga je met de kinderen downhill mountainbiken start je met de groene en blauwe pistes. In Avoriaz in het gedeelte Super Morzine zijn perfecte pistes om te starten. Kies voor de Seraussaix afdaling die prachtig tussen de bomen ligt en waar je eerste bochten en heuveltjes kunt testen. Een kaart met alle groene en blauwe pistes vind je op de site van Avoriaz en Morzine-Avoriaz

Oefenen met hobbels, bochten en obstakels

Wil je eerst graag even oefenen met oefenen met hobbels, bochten en obstakels dan kan je zowel in Morzine als in Avoriaz terecht bij een bikepark. Hier kunnen startende downhillers oefenen. Het bikepark in Morzine ligt boven aan de Pleney kabelbaan. Ideaal om hier eerst te oefenen voor je de wijde natuur in gaat. Vind je het allemaal nog wat eng, neem dan gewoon de kabelbaan terug naar beneden.

Neem les van een professionele instructeur 

Liever eerst een paar lessen downhill mountainbiken volgen, dat kan ook. Neem les van een gekwalificeerde en ervaren instructeur en voel je binnen de kortste keren vertrouwd en veilig op je fiets. Krijg al de tips en tricks die ervoor zorgen dat je het maximale uit je mountainbike vakantie haalt.

Vind hier jouw downhill mountainbike instructeur:

Nog een paar tips

  • Ga op de pedalen staan en houd je gewicht in het midden van de fiets
  • Vang hobbels op door je benen te buigen
  • Kijk goed vooruit en niet naar beneden
  • Knijp zachtjes in je remmen, blokkeer ze niet.
  • Door in beweging te blijven houd je je balans
  • Have fun! 

Downhill mountainbiken en duurzaamheid

Vaker schrijf ik over vakantie vieren en duurzaamheid, ik vind duurzaamheid erg belangrijk en ben heel blij dat hier steeds vaker rekening mee gehouden wordt. In Morzine en Avoriaz vind je geen grote kunstmatige bouwsels of “snelwegen” voor downhillers. Het bike park gaat op in de natuur en nagenoeg alle downhill paadjes zijn met de hand aangelegd. Zodoende is natuurbehoud en toerisme in balans. De bewoners van Morzine en Avoriaz zijn grotendeels afhankelijk van inkomsten via toerisme. Sporten zoals het mountainbiken biedt de dorpen de gelegenheid om het toeristische seizoen te verlengen. 

Morzine en Avoriaz

Morzine, Avoriaz en het Portes du Soleil mountainbikegebied behoren tot de beste plekken in Europa om te mountainbiken en worden door een grote meerderheid van de MTBikers beschouwd als het Mekka op het gebied van mountainbiken. Vanuit de plaatsen kun je van Frankrijk naar Zwitserland biken en weer terug. De 12 dorpen in het gebied zijn met elkaar verbonden. 

Een vakantie in Frankrijk

Hou jij van avontuur, bergen en fietsen dan is downhill mountainbiken misschien de hobby voor jou. Een beentje durfal moet je wel zijn! Morzine en Avoriaz zijn ideale plekken om naar toe te gaan wanneer jij (voor het eerst) wil gaan downhill mountainbiken met of zonder kinderen.

handtekening Lodi blogger en copywriter

persbericht GreenSpin/ foto’s beeldbank uitgelichte foto fotocredits Kenoderleyn

Over de auteur

Hoi, Ik ben Lodi, bohemian, content creator met een free spirit en creativiteit.
Ik ben getrouwd en ben moeder van 2 zonen (2007 & 2009).

Op mijn blog schrijf ik over reizen, fashion ontdekkingen, interieur, de geheimen van het bohemian bestaan en het ontdekken van verborgen juweeltjes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt cookies om de gebruikerservaringen te verbeteren. Met het gebruiken van deze website stem je er mee in dat ik cookies gebruik. View more
Accept