Organiseren kun je leren

Organiseren kun je leren

Stroom jij over van ideeën en heb jij plannen genoeg? Maar lukt het je niet om dit te organiseren? Organiseren en plannen kun je leren. Het hoeft helemaal niet veel werk te zijn, maar een goede planning kan jou wel helpen door de dag heen.

De meester planner

Werken met een goede planning is nog helemaal niet zo makkelijk en ook ik, toch wel een meesterplanner, loop nog geregeld tegen dingen aan. Thuis is het goed georganiseerd. Zo lopen de ochtenden hier gesmeerd nu de jongens weer naar school gaan. Toch, als ik kijk naar mijn werk, dan moet ik echt plannen en organiseren om alles op tijd af te hebben en niets te vergeten.

Niet iedereen is van het plannen

Nu is niet iedereen van het organiseren en ik wil ook zeker niet zeggen dat je dit ‘moet gaan doen’, het is ook net een beetje hoe jezelf bent. Plannen geeft mij rust in mijn hoofd en haalt het chaotische waar ik wel eens in wil vallen, weg. Nu is het ook niet zo dat als je een planning maakt, je dit niet mag veranderen of aanpassen. Het is niet zo vast als het soms wel lijkt. Planning is meer een ondersteuning, een hulpje. Geen vaststaand feit!

Organiseren kun je leren

Hoe kan je leren organiseren?

Dus het staat niet vast, dat is al duidelijk. Wil jij nu ook leren organiseren dan heb je misschien wat aan deze tips. Tips die je helpen productief te werken, maar ook duidelijkheid kunnen scheppen in een overvolle dag.

Start de dag met een plan.

Start elke ochtend met een plan en dan niet alleen op werkgebied, ook privé kan je inplannen. Het klinkt misschien suf, maar helemaal als je, zoals ik, vanuit huis werkt, is privé en werk zo snel samengevlochten, dat het goed is om voor beide een planning te maken.

Een planner aanschaffen

Zelf werk ik met een Bullet Journal, waar ik ’s morgens als eerst noteer, wat ik die dag moet en wil doen. Ik maak een actielijst en zet hier ook bij hoelang ik bezig denkt te zijn en noteer wanneer ik pauzes neem. Nu weet ik wel dat een Bullet Journal niet voor iedereen wat is, maar belangrijk is het om iets te vinden wat voor jou goed werkt. Dit kan een planner zijn, een agenda of een lijst op je telefoon. Mocht je ideeën zoeken? Op Pinterest kan je veel voorbeelden downloaden.

Organiseren kun je leren

Begin met de lastige klussen

En dan begin je. Zorg dat je eerst de moeilijke en lastige klussen doet. Wanneer je begint ben je nog helder en vol goede moed. Op dat moment kan je beter die lastige mail schrijven, dat telefoontje plegen of die moeilijke klus doen.

Maak doelen zo dat je ze ook kan bereiken

Maak je doelen niet te lastig, hou ze behapbaar en zo dat je ze ook echt kan halen. Maak liever nog tussendoelen op weg naar een groot doel, zo heb je vaker ‘iets’ te vieren.

Plan niet te strak in en denk aan je pauzes

Zorg dat je in je planning ook pauzes noteert en hou deze ook. Zeker als je alleen thuis werkt, heb je snel de neiging om maar door te gaan en geen pauze te nemen, of maar heel kort. Plan deze momenten in, ga even weg bij je laptop, drink even rustig een kopje koffie en haal even diep en rustig adem

Beloon je zelf af en toe ook

Vrijdag middag en klaar met werken, neem lekker een glas wijn en ga op de bank zitten met een goed boek. Of heb je je doel behaalt? Trakteer je zelf even op wat tijd voor jezelf.

Kijk naar je eigen ritme

Voor je productiviteit is het best goed om te weten wanneer jij op je best bent. Want wanneer heb jij de meeste energie en krijg je het meeste voor elkaar? Ben jij een een ochtend mens? Profiteer hier dan van en sta op tijd op om aan de slag te gaan. Ben jij meer een avond mens, plan je dag hier dan naar.

Verwen je zelf af en toe

Organiseren kun je leren. En iedereen doet dit op zijn eigen manier. Wat vooral belangrijk is, is dat je een voor jou goede methode zoekt, waarin je kan plannen, maar ook hoe je plant. Werk je met kleuren in een agenda of liever met lijstjes op je telefoon. Zoek wat werkt voor jou en je zal merken dan je dag productiever verloopt.

Ben jij van het plannen en organiseren?

foto’s lodiblogt

Over de auteur

Hoi, Ik ben Lodi, bohemian, content creator met een free spirit en creativiteit.
Ik ben getrouwd en ben moeder van 2 zonen (2007 & 2009).

Op mijn blog schrijf ik over reizen, fashion ontdekkingen, interieur, de geheimen van het bohemian bestaan en het ontdekken van verborgen juweeltjes.

19 reacties

 1. zegt:

  Ik ben nógal van de lijstjes en het plannen. Ik plan zelfs een week vooruit en niet op de dag zelf en dat bevalt me tot nu toe prima. Ik ben inmiddels wel van een bullet journal overgegaan op een bestaande planner, die ik dan weer wél lekker eigenwijs op mijn eigen manier gebruik;).

  1. zegt:

   haha herkenbaar, ik was dit jaar begonnen met een planner, maar heb er nu toch ook weer een Bullet Journal bij. Ik miste het knippen en plakken zo erg.

   1. Frederique zegt:

    In mijn privé leven ben ik chaos of zelf, ik plan zo min mogelijk. Ik houd er niet van, voel me er wat claustrofobisch door. In mijn werk ben ok de grootste planner, ik plan, organiseer, houd altijd overzicht en mis nooit een deadline. Dat verbaast sommige mensen wel maar zo werkt het bij mij gewoon.

 2. Plannen en organiseren heeft altijd al in het bloed gezeten.

  Ik werk dan ook graag met meerdere agenda’s en planners. Zowel papier als digitaal.

 3. zegt:

  hier draait alles op plannen en organiseren. structuur is voor ons heel belangrijk en wij vinden het fijn om “op papier” te leven zoals vrienden van ons wel eens zeggen, alles staat genoteerd wat we doen, wat we eten ect. ja klinkt heel erg ocd i know maar het werkt voor ons

 4. Bouchra zegt:

  Ik ben ontzettend goed in plannen en vind het heerlijk om te doen. Ik laat wel altijd ruimte voor spontane dingen!

  1. zegt:

   En dat is ook heel belangrijk. Het moet niet allemaal te strak zijn.

 5. Ik denk het wel, in de zin dat ik van routines en ritmes houd. Daardoor hoef ik vervolgens juist niet meer zo te plannen en te organiseren. Alles is al geregeld.

 6. zegt:

  Ik ben niet zo goed met plannen. Wow een bullet journal dat wil ik heel graag hebben.

  1. zegt:

   Een Bullet Journal is zo fijn, je kan er al je creativiteit in kwijt en je plannen natuurlijk 🙂

 7. Een fijne lijst met tips die ik iedereen zou aanraden. Ik vind het heel vervelend als je dat niet iedereen van het plannen is. Het is zonder nogal moeilijk om elkaar te ontmoeten ;(

 8. zegt:

  Ik ben heel erg van de lijstjes, maar heb verder eigenlijk geen strakke planning.

 9. linda Meester zegt:

  Ik kan goed plannen, voornamelijk in mijn hoofd. Onze oudste dochter daarentegen helemaal niet

 10. zegt:

  Ik ben ook echt echte planner en heb overal lijstjes voor. Vind dat heel prettig en rustgevend.

 11. Mirjam Hart zegt:

  Ik heb 3 planners. En dan nog de kalender in m’n telefoon. Met mijn ADD functioneer ik echt niet zonder…

 12. zegt:

  Ik ben echt van de lijstjes. Heb mijzelf door mijn autisme echt leren plannen. En nog lukt het niet altijd.

 13. zegt:

  Ik ben altijd al van de lijstjes en t plannen geweest maar draafde er iets in door dus nu probeer ik juist meer rust in te plannen haha

 14. Ik moet eigenlijk echt plannen. Dat geeft mij namelijk een hoop rust in mijn hoofd.
  Maar ik ben dus echt niet goed in plannen of ik nou met lijstjes planners etc werk ik hou het gewoon niet vol.

 15. Hele slimme tips! Ja ik merk dat sinds ik meer plan ik ook echt veel meer gedaan krijg. Soms zet ik mijn telefoon weg met een wekker en dat scheelt ook enorm in de productiviteit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt cookies om de gebruikerservaringen te verbeteren. Met het gebruiken van deze website stem je er mee in dat ik cookies gebruik. View more
Accept