Op een gezonde manier afvallen en op gewicht blijven

Op een gezond manier afvallen en dan ook op giwcht blijven

Zoek jij een methode om gezond te leren eten. Om op een gezonde manier af te vallen, maar ook om op gewicht te blijven? Want hoewel we allemaal wel weten hoe we gezond moeten eten, blijven we het ook vaak lastig vinden. Hoe kan je op een gezonde manier afvallen en als je jouw gewicht bereikt hebt ook op gewicht blijven? Lees mijn tips.

Het is weer zover

Wil jij aan je gezondheid werken, wil je meer gaan bewegen, misschien minder snoepen of minder alcohol drinken? Hoewel de sportscholen in het nieuwe jaar altijd meer nieuwe leden krijgen is het volhouden van sporten en het aanpassen van ons eetpatroon toch altijd lastig. Want het liefst wil men op een gezonde manier afvallen en als we op gewicht zijn hier ook op blijven. Maar waar begin je?

Op een gezonde manier afvallen

Hoe kan je op een gezonde manier afvallen? Het crash diëten is toch een beetje over, we weten allemaal wel dat het belangrijk is voldoende voedingsmiddelen binnen te krijgen maar willen ook genieten van het leven. Wat kan je wel of niet eten? Het is iets waar velen mee bezig zijn en ook ik ben me elke dag bewust van wat ik eet. In 2013 slaagde ik voor mijn studie gewichtsconsulent en heb een aantal jaren een eigen praktijk aan huis gehad. Dat ik weet hoe je gezond moet eten wil niet zeggen dat ik ook altijd tevreden ben met mijn gewicht of met mijn eetpatroon. Wel weet ik wat ik moet doen om weer tevreden te worden.

Dat moment dat je weer er moet iets gebeuren

De knop ging weer om. Op 1 november deze keer. Het was tijd dat ik weer meer op ging letten wat ik binnen kreeg. Door knieklachten beweeg ik veel minder dan voorheen en ook het feit dat ik eind veertig ben, zorgt er voor dat mijn figuur veranderd, in zijn nadeel. En daar wilde ik iets aan gaan doen. Op een gezonde manier afvallen is voor mij vooral; ‘weten wat ik eet.’ Om dit te weten vul ik dagelijks de eetmeter in. Dit is een tool van het voedingscentrum waarin je elke dag noteert wat je eet. Hierdoor weet je precies wat je binnen krijg en of je ook genoeg koolhydraten, vetten en eiwitten eet. Maar ook wat je misschien beter kan laten of kan vervangen qua eten.

Wat past bij jou

Het allerbelangrijkste bij afvallen is dat je iets kiest wat bij jou past. Kan je in de ochtend echt niet ontbijten, doe dit ook niet en zorg dat je later jouw calorieën binnen krijgt. Lust je bepaalde groente niet, kies groente wat je wel lekker vindt. Hou je niet van vis, zoek dan andere gezonde recepten. Zoek alternatieven die ook gezond zijn.

Eet gevarieerd, eet lekker

Wil jij gezond leven, afvallen en je goed voelen dan is gevarieerd eten heel belangrijk. Wil je minder koolhydraten eten, dan zorg je voor meer groenten bij je maaltijden. Maak je een recept me rijst, kies dan voor zilvervlies rijst, maak een Poke Bowl of kies voor quinoa. Liever pasta, eet volkoren pasta. Door bewuste keuzes te maken, zal je nieuwe producten leren kennen.

De schouders er onder zetten

Even terug naar de eetmeter. Door het invullen van de eetmeter, word je bewust van wat je eet. En kan je ook op zoek gaan naar gezonde recepten, door de eetmeter weet je of je voldoende gezonde voedingsstoffen binnen krijgt of die dag misschien een maaltijd moet wisselen. Zoek een balans in dagen dat je misschien wel een wijntje drinkt of een feestje hebt. Wil je afvallen bedenk je dan dat niets verboden is, maar jij zelf diegene bent die keuzes maakt. Of je dat chocolaatje wel pakt of niet, of je wel mayonaise op e patat doet of niet.

Een voorbeeld van voedingsstoffen en de eetmeter, op vrijdags eten wij pizza, dit is makkelijk voor het klimmen. Als lunch eet ik die dag geen volkoren brood, omdat ik dan te veel koolhydraten binnen krijg. Wat ik wel eet is een goed gevulde soep van groente of een groene salade. Zo krijg ik toch al mijn groente binnen die ik met de pizza niet binnen krijg. Op deze manier zorg ik dat ik alle voedingsstoffen binnen krijg en al is een pizza niet zo gezond, door een gezonde lunch hou ik het in ieder gevan binnen de perken.

Weet wat je eet

Weet wat je eet en je kan verandering aanbrengen, maar je moet het wel zelf willen. Je moet niet willen afvallen omdat een ander dit zegt. Leer gezond te eten en leer te genieten van gezond eten. Ik zoek heel veel recepten online en kan hier gerust mijn eigen (gezondere) draai aangeven. Ik bereid veel voor, zodat ik de hele week gezond kan lunchen en geniet echt van het eten. Ik eet heerlijk! Ik eet gezond en doordat ik weet wat ik eet, blijf ik prima op gewicht.

Nog even alles op een rij

 • Afvallen doe je voor jezelf, niet voor een ander
 • Je kan pas afvallen wanneer je gemotiveerd bent.
 • Zoek uit wat voor jou werkt en maak hier jouw afval plan naar.
 • Jij hebt de regie, jij bepaalt wat je eet en wat je niet eet
 • Maak een weekschema, zo weet je precies wanneer je makkelijke dage qua eten hebt en mogelijke dagen ( bijvoorbeeld weinig tijd om te koken)
 • Ga boodschappen doen met een lijstje
 • Weet wat he eet, vul de eetmeter ( of een andere tool in) en weet precies wat je eet. Hierdoor krijg je inzicht in je eetpatroon.
 • Beweeg, zoek een manier van bewegen die goed past bij jou.

Waar vind ik mijn recepten

Mijn favoriete recepten vind ik op:

Neem een nieuwe leefstijl aan

Afvallen, gezond eten, op gewicht blijven, het is een leefstijl die je aanneemt, maar pas aan kan nemen als je er aan toe bent. Maak gezonde keuzes, eet minder, beweeg meer en je zal zien dat het allemaal prima vol te houden is. Vergeet niet dat jij de regie hebt over jouw lijf en dus ook wat je eet en drinkt.

foto gratis Afbeelding van PublicDomainPictures via Pixabay

Over de auteur

Hoi, Ik ben Lodi, bohemian, content creator met een free spirit en creativiteit.
Ik ben getrouwd en ben moeder van 2 zonen (2007 & 2009).

Op mijn blog schrijf ik over reizen, fashion ontdekkingen, interieur, de geheimen van het bohemian bestaan en het ontdekken van verborgen juweeltjes.

2 reacties

 1. zegt:

  Goed artikel Lodi! Ik kan precies vertellen waar het bij mij misgaat. Een combi van snoepen en minder bewegen.

  1. zegt:

   Herkenbaar hoor Mitchel. Dat was het hier ook. Ik probeer meer te wandelen en eet gezonder, waarbij ik mezelf ook blijf trakteren hoor.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt cookies om de gebruikerservaringen te verbeteren. Met het gebruiken van deze website stem je er mee in dat ik cookies gebruik. View more
Accept