Goede voornemens? Met deze tips lukt het deze keer wel

goede voornemens

Of goede voornemens slagen is onder andere afhankelijk van het tijdstip waar op je deze neemt en december en januari zijn dan net niet de juiste maanden. Is dit de reden dat het volhouden van deze goede voornemens vaak niet lukt?

Dag oud jaar, hallo nieuw jaar

Ik ben dol op de maand december. Al is het een drukke en soms stressvolle maand, toch hou ik er van. De feestdagen , verjaardagen, veel tijd met familie en mijn gezin. Kerstliedjes die over gaan in de top 2000. En dan het nieuwe jaar. Ik ben wel van het gedag zeggen van het oude jaar en heerlijk fris starten in het nieuwe jaar. Maar hoe zit het nu met goede voornemens en werkt dit een beetje?

Lees ook: Zo kom je de decembermaand door zonder stress

Goede voornemens

Bij het nieuwe jaar horen goede voornemens. Bijna iedereen heeft deze wel en soms werken ze goed, maar vaak ook niet. Ik zelf deed ook altijd wel aan goede voornemens en ook nu heb ik er gerust wel een, maar ik heb ook gemerkt dat tussen door in het jaar beginnen met een goede voornemen veel beter werkt. Een van de goede voornemens die ik had ontstond op 1 september en daar ben ik toen op 2 september meteen mee gestart. Dit was gezonder leven. Ik startte die datum met koolhydraatarm eten en meer wandelen. Beide hou ik nog steeds goed vol en dat komt waarschijnlijk omdat het en net na de vakantie begin, toen ik ook echt zin had om er mee aan de slag te gaan en het geen moeten is.

Lees ook: Met deze 10 apps ga jij het nieuwe jaar goed in.

Blue Monday

Maar goed even over goede voornemens. We maken ze bijna allemaal op 1 januari, maar we hebben drie weken later niet voor niets Blue Monday. Blue Monday is een naam, gegeven aan een datum voor de zogenaamd meest deprimerende dag van het jaar. De dag waarop we onder andere realiseren dat onze goede voornemens niet uitgekomen zijn. Vaak werken ze niet. Ze werken vaak zo slecht dat een jaar later je vaak niet meer weet wat je goede voornemen was. Of weet jij nog wat jij je op 1 januari 2019 had tegen je zelf had gezegd? December en januari zijn wat dat ook nog eens slechte maanden. Door de kou en duisternis houd je liever vast aan alles wat comfortabel is (en meestal niet zo gezond).

Lees meer over gezondheid op mijn Pinterest Bord: Gezondheid en sporten

Waarom werken goede voornemens niet?

Nou kunnen goede voornemens natuurlijk ook wel werken. Dat zie ik aan mijn eigen goede voornemen. Maar waarom werken ze vaak niet?

Vaak formuleren mensen hun goede voornemen verkeerd. Doelen als ‘ik wil niet meer achterlopen met mijn mail’ zal niet motiveren tot. Wil je dat het slaagt, probeer deze dan positief te maken. Daarbij probeer een plaatje in je hoofd van het resultaat te krijgen van wat je wil bereiken. Vaak maak je grote plannen, maar welke acties je dan moet doen, daar denk je niet aan. Op 1 januari is het heel makkelijk om te zeggen ‘ ik stop met roken’, maar zorg dan dat je een plan in je hoofd heb, om dit te realiseren. Vaak helpt het om je goede voornemens, wanneer je hier ook mee begint, hard op te zeggen. Laat je omgeving, op het werk en je vrienden weten dat je graag wat af wil vallen, wil stoppen met roken of met alcohol drinken. Dan kunnen ze hier rekening mee houden en zullen je geen gebakje opdringen, een sigaret aanbieden of je een glas wijn voorzetten.

Met deze tips zouden goede voornemens moeten lukken en ach, anders beginnen we er volgend jaar weer aan!

Heb jij nog goede voornemens of doe je er niet aan?

Lees ook: Een frisse start van het nieuwe jaar

foto’s pixabay

Over de auteur

Hoi, Ik ben Lodi, bohemian, content creator met een free spirit en creativiteit.
Ik ben getrouwd en ben moeder van 2 zonen (2007 & 2009).

Op mijn blog schrijf ik over reizen, fashion ontdekkingen, interieur, de geheimen van het bohemian bestaan en het ontdekken van verborgen juweeltjes.

19 reacties

 1. zegt:

  Ik heb al jaren maar één goed voornemen en dat is dat ik niet aan goede voornemens doe;). Ik vind het een raar iets. Als ik iets wil veranderen, doe ik dat. Dat kan ook rustig op 31 december of op 4 augustus, enz.

  1. zegt:

   precies, zo zit ik er ook in en meer kans op slagen als je op een ander tijdstip ( dat jij echt wil) begint.

 2. zegt:

  Ik leef gewoon het leven dat ik wil leven, en ja, daar zullen ongetwijfeld ook verkeerde gewoontes bijzitten, maar perfect is zo saai.

  1. zegt:

   Dat is absoluut zo, perfect hoeven we ook zeker niet te zijn.

 3. zegt:

  goede voornemens werken niet 😉 dingen moet je gewoon ter plekke gelijk beslissen. ik doe er dus niet aan en leef gewoon lekker mijn leventje zoals die is 😉

  1. zegt:

   Tja, die voornemens. Sinds vorig jaar laat ik ze altijd beginnen met ‘Zoveel mogelijk….’ . Op die manier worden ze haalbaarder….

 4. zegt:

  Ik moet eerlijk bekennen, dat ik eigenlijk nooit goede voornemens maak….

 5. Jouvence zegt:

  Ik doe niet echt aan goede voornemens, wel doelen voor het nieuwe jaar 😉 maar zijn meer dingen die ik graag zou willen, niet dat ik die perse in dat jaar moet voltooien.

  1. zegt:

   doelen vind ik ook mooier staan, ik maak ook wel doelen en die mag je ook gewoon bijstellen als je wil.

  2. Ik ga dit jaar wat liever zijn voor mezelf met meer me-time. Daarnaast moet ik wat meer aan mezelf denken in plaats van eerst anderen te pleasen

 6. zegt:

  Aan goede voornemens doe ik niet, ik noem het sinds dit jaar projecten waar ik aan werk, zoals bijvoorbeeld Project Vakantiehuis en project Gezonder leven. Aan het eind van het jaar maak ik dan de balans op, maar ik weet dat ik met al mijn vier projecten wel iets heb gedaan dit jaar en dat werkt voor mij beter dan het als een doel te formuleren.

 7. Ik doe zelf dus al tijden niet meer aan goede voornemens. Als ik iets wil doen, of iets wil veranderen, probeer ik het zo snel mogelijk te doen. En niet omdat er een nieuw jaar/nieuwe maand aankomt.
  Ik schuif wel regelmatig klusjes door naar de kerstvakantie, puur omdat ik er dan weer de tijd voor heb. Om even een back-up te maken of mijn klantenbestand bij te werken.

  1. zegt:

   Precies dat heb ik zelf ook, als ik het wil veranderen, dan nu meteen en niet tot 1 januari wachten. Ik heb deze vakantie de foto boeken bijgewerkt, kijk ik altijd zo tegen op, maar is eigenlijk weer zo gedaan.

 8. zegt:

  Ik heb me de laatste tijd een beetje laten gaan qua snoepen en te veel eten. Dus de broekriem moet letterlijk aangetrokken gaan worden 🙂 Ik vind 1 januari wel een mooie dag om te starten. Al het slechte eten is dan op. Lege koelkast die dan gevuld gaat worden met gezond voer.

 9. Ik doe er eigenlijk nooit aan, maar dit jaar heb ik er warempel wel een beetje eentje: ik wil mijn bedrijfs administratie wat beter bij gaan houden. Nu doe ik maar wat, en dat kan eigenlijk echt niet…

 10. zegt:

  Ik wil weer gezonder gaan eten dit jaar. Ik had het allemaal even laten varen. En in december wilde dat echt even helemaal niet. Vol goede moed gaan we dit nieuwe jaar in!

 11. zegt:

  Ik heb ook goede voornemens maar idd vaak einde maand val je snel terug in oude gewoontes. Maar ik begin gewoon elke keer weer opnieuw. Terugvallen mag best zo af en toe.

 12. zegt:

  Wat fijn dat jouw goede voornemens die je halverwege het jaar hebt gestart nog steeds zo goed volhoudt. Ik ben zelf niet zo van de goede voornemens. Ik start liever op het moment dat ik iets wil bereiken. Daar heb ik geen nieuw jaar voor nodig. Waarom wachten als je direct al iets kunt doen? Ben het met je eens dat je ze veel beter kunt volhouden als je iets doet waar je echt achter staat.

 13. Het belangrijkst bij goede voornemens vind ik altijd dat je ze specifiek maakt. Anders wordt het nooit wat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt cookies om de gebruikerservaringen te verbeteren. Met het gebruiken van deze website stem je er mee in dat ik cookies gebruik. View more
Accept