Een nieuwe taal (Frans) leren, waar begin ik aan op mijn leeftijd.

Frans leren doe je zo!

Al jaren begin ik er aan en al jaren kap ik er net zo snel weer mee. Een nieuwe taal leren. En dan heb ik het over de Franse taal. Toen ik in de derde klas van de middelbare school zat, liet ik dit vak vallen. Puur omdat ik er echt niks van bakte. Nu heb ik daar heel veel spijt van. Engels en Duits, daar deed ik wel examen in. Toch vond ik de eerste keren Engels spreken, maar wat eng. Daarom vind ik het helemaal niet verkeerd dat kinderen al Engels op school leren. Omdat ik de Franse taal toch een beetje eigen wil maken, begin ik weer aan de lessen Frans! 

Moeder met een talen knobbel

Ik weet niet waar de genen gebleven zijn, maar mij sloegen ze over. Mijn moeder heeft namelijke echt een talenknobbel. Zij sprak naar mijn idee vroeger alle vreemde talen. Aangemoedigd begon ik een aantal keren aan een nieuwe taal en begonin haar lesboek Zweeds, maar verder dan bladzijde twee kwam ik nooit. Ook Spaans wilde ik leren. Ik kwam niet verder dan de eerste zin in het boek. Zelf nu- twintig jaar later weet ik deze zin nog. ‘el labrador labra las tierra’.Een zin die ik in Spanje nooit nodig heb gehad, want waneer zeg je nu ; ‘ De boer bewerkt de aarde’ Het was een oud leerboek, dat begrijpen jullie wel!

Een jaar Australië

Engels kreeg ik van af klas 1 op de middelbare school. Ik was geen talent, maar redde me redelijk. Toen ik drieëntwintig was, ging ik een jaar backpacken in Australië. Ik dacht me daar prima te kunnen redden met mijn (school) Engels. Maar wat viel dit tegen. Ik vond het ontzettend eng om Engels te praten en deed de eerste dagen mijn mond niet open. Tot ik wel moest. En toen ging het snel. In no time sprak ik prima Engels. Hier heb ik nu nog profijt van, aangezien mijn zus en haar gezin in Amerika wonen. En we dus veel Engels spreken.

Nu weer Frans leren (een nieuwe taal)

Frans dus. Wij gaan zo vaak naar Frankrijk op vakantie, klimmen met de kinderen, een paar dagen Parijs, dat ik het prettig vind als ik me een beetje kan reden in het Frans.  Een paar jaar geleden kocht ik een heel fijn boek om deze nieuwe taal ‘Frans; te leren en deze keer wel met relevante zaken die besproken worden. Ik ben er al eens eerder mee aan de slag gegaan, maar deze kennis is weer wat weg. Vandaar dat ik dus weer opnieuw het boek er bij pak en van voor af aan begin. Zo hoop ik me dan in Frankrijk ook een beetje verstaanbaar te kunnen maken. Al moet ik zeggen dat het leren en onthouden me steeds moeilijker af gaan.

Naast boeken kan je ook heel goed Frans ( of een andere taal) leren door Duolingo te gebruiken. Oefen gratis 3-15 minuten per dag.

Zou jij nog wel eens een nieuwe taal willen leren?

handtekening Lodi blogger en copywriter

foto lodiblogt

Over de auteur

Hoi, Ik ben Lodi, bohemian, content creator met een free spirit en creativiteit.
Ik ben getrouwd en ben moeder van 2 zonen (2007 & 2009).

Op mijn blog schrijf ik over reizen, fashion ontdekkingen, interieur, de geheimen van het bohemian bestaan en het ontdekken van verborgen juweeltjes.

7 reacties

 1. Succes met het leren van de taal. Als ik nog een andere taal zou willen leren is dat inderdaad Frans. En op de middelbare kon ik het zo goed. Helaas is er niets meer van over

  1. zegt:

   Ik moet zeggen dat ik me van de week best aardig kon redden en dat voelde wel fijn 🙂

 2. Jeanine zegt:

  Heel veel succes. Ik vind het geweldig om nieuwe talen te leren en heb er zelf een app voor: mondly. Maar om eerlijk te zijn doe ik het te weinig. Ik zou zo graag de Italiaanse taal willen beheersen.

  1. zegt:

   Italiaans zou ik ook nog wel willen leren, maar lijkt me ook lastig hoor.

 3. Wim zegt:

  Van mij zul je zeker geen talenknobbel hebben
  gekregen.

  1. zegt:

   haha nee, dan toch van mijn moeder he 🙂

 4. Nou, misschien Koreaans vanwege mijn, hopeljik tijdelijke, verslaving aan Koreaans drama….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt cookies om de gebruikerservaringen te verbeteren. Met het gebruiken van deze website stem je er mee in dat ik cookies gebruik. View more
Accept