Een duurzaam huis is een betaalbaar huis

Een duurzaam huis is een betaalbaar huis, lees hier alle tips.

Een duurzaam huis is ook een betaalbaar huis, want alhoewel de kosten nu gemaakt moeten worden, zal je zeker merken dat je minder energiekosten gaat betalen in de toekomst. Maar wat kan je nu allemaal doen om je huis duurzaam te maken? Je leest het hier.

Een duurzaam huis

Denken aan het milieu, afval scheiden, we willen het allemaal gerust doen. Veel zijn hier trouwens ook al actief mee bezig. Maar wist jij dat jouw huis misschien ook duurzamer kan worden. Dit is niet alleen goed is voor het milieu, maar ook voor jouw portemonnee. Wat is een duurzaam huis nu precies? Je spreekt van een duurzaam huis wanneer jouw woning een positief effect heeft op het milieu. Dit kan zijn door je huis goed te isoleren, waardoor je minder hoeft te stoken en daardoor minder schadelijke stoffen uitstoot.

Hoe kan jij van jouw huis een duurzaam huis maken?

Er zijn een aantal zaken waar je naar kan kijken, wil je van je huis een duurzaam huis maken. De makkelijkste oplossingen zijn misschien wel vloerisolatie, dubbel glas en muurisolatie.

Vloerisolatie aan laten brengen

Veel oude huizen hebben geen vloer isolatie, nu verliezen huizen juist warmte door de vloeren heen. Om deze reden is vloer isolatie zo belangrijk. Wil jij jouw vloer isoleren dan kan je kiezen uit verschillende manieren van isoleren waarbij je natuurlijk ook moet kijken naar de wat de prijs van de vloer isolatie is.

Waar kan je uit kiezen bij vloerisolatie

Bij vloer isolatie kan je denken aan:

  • isolatie onder een bestaande vloer
  • isoleren met vloerplaat isolatie
  • isoleren van de kruipruimte

Ervaringen met isoleren van de kruipruimte

Omdat wij in een veengebied wonen, hebben wij gekozen voor het isoleren van de kruipruimte. Voorheen was het in de kruipruimte ontzettend nat en vochtig, je voelde de kou door de vloer heen komen en wanneer je onder de vloer moest zijn (hier liggen leidingen) dan werd je niet blij. Ook hadden we rond het luik van de kruipruimte last van vliegjes. Nu hebben we een aantal jaar geleden onze vloer laten isoleren door bolletjes in de kruipruimte aan te laten brengen. Het voordeel van deze bolletjes is, dat je nog steeds makkelijk in de kruipruimte kan komen, de kruipruimte niet nat of vochtig is en ook de vliegjes weg zijn. De vloer voelt warmer aan en we merken het ook aan de energierekening. Maar vloer isolatie alleen is niet genoeg.

Dubbel glas

Een volgend punt waar je je huis duurzaam mee kan maken is dubbel glas. Zorg dat dit rondom het hele huis van toepassing is, dus niet alleen beneden in de woonkamer. Maar ook in de slaapkamers en dan vooral die van de kinderen wanneer hier vaker de kachel aanstaat omdat ze hier spelen of hun huiswerk maken. En denk dan ook aan die kamer waar je voorheen misschien weinig kwam maar juist zo veel gebruikt wordt door het thuiswerken. Dubbelglas bestaat uit minimaal twee glasplaten die op een bepaalde afstand van elkaar luchtdicht met elkaar zijn verbonden, zodat een isolerende ruimte tussen de glasplaten komt. Dubbel glas is niet alleen warmte isolerend, maar ook geluid isolerend.

Spouwmuurisolatie

Ook een muur laten isoleren kan mee helpen aan een duurzaam huis, een lagere energierekening en prettig woonklimaat. Spouwmuurisolatie is het isoleren van de ruimte tussen de buiten- en binnenmuur van een woning. Er wordt isolatiemateriaal tussen deze twee muren in geplaatst. Waardoor de warmte binnen blijft.

Wat kan je nog meer doen om je huis duurzaam te maken

Dit zijn drie voorbeelden van hoe je duurzaamheid aan je huis aan kan brengen, maar je kan nog veel meer doen. En waar ik al mee begon, deze kosten maak je nu, maar je zal zien dat je energierekening om laag gaat. Denk bij duurzaam wonen ook eens aan.

  • Je kan het dak isoleren als je op zolder een puntdak hebt.
  • zonnepanelen
  • Kijk eens voor een warmtepomp
  • neem een zonneboiler

Bewust van het milieu

Zelf ben ik erg bezig met het milieu. Ik koop graag duurzame producten en moet eerlijk zeggen dat wanneer je je hier in gaat verdiepen er zoveel producten veel duurzamer kunnen. Als voorbeeld geef ik graag de badkamer aan, waar ik geen plastic flessen meer gebruik, geen wegwerp scheermesjes of watjes, maar dit allen heb vervangen door duurzame producten als een shampoo bar, safety razor en wasbare wattenschijfjes. Maar zo neem ik ook mijn eigen tassen mee, ga ik winkelen. Het is zo makkelijk, je moet het alleen doen en dat telt ook voor je woning.

Lees ook: Tassen in een vrolijke print. Duurzaam en functioneel.

Er valt altijd voor te kiezen

Duurzaamheid in huis aanbrengen is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je portemonnee en dat merken wij sinds we naast vloer isolatie en dubbele glas, ook de hele zolder hebben geïsoleerd. De energierekening is omlaag gegaan en het is in huis altijd behaaglijk qua temperatuur. En ik wil zeker niet zeggen dat we nu klaar zijn, want ik sta zeker open voor meer duurzaamheid in en om huis, daarbij hoort het een beetje bij het hebben van een eigen huis, je bent altijd bezig met (denken aan) een verbouwing. Mijn tip is dan ook om je zeker hier in te gaan verdiepen en eens te kijken wat jij kan doen qua duurzaamheid in huis. Of ga helemaal voor duurzaam en kies voor een tiny house!

handtekening Lodi blogger en copywriter

foto lodiblogt

Over de auteur

Hoi, Ik ben Lodi, bohemian, content creator met een free spirit en creativiteit.
Ik ben getrouwd en ben moeder van 2 zonen (2007 & 2009).

Op mijn blog schrijf ik over reizen, fashion ontdekkingen, interieur, de geheimen van het bohemian bestaan en het ontdekken van verborgen juweeltjes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt cookies om de gebruikerservaringen te verbeteren. Met het gebruiken van deze website stem je er mee in dat ik cookies gebruik. View more
Accept