Hoe een slimme thermostaat zichzelf terugverdient

Hoe een slimme thermostaat zichzelf terugverdient

Heb jij al een slimme thermostaat in huis? Of heb jij nog een ouderwetse klokthermostaat in de woonkamer hangen?
Zo een oude ronde thermostaat waarmee de temperatuur handmatig ingesteld kan worden. Tegenwoordig zijn er veel slimmere thermostaten. Hoe dat precies werkt, lees je hier.

Een ouderwetse thermostaat is tegenwoordig achterhaald

Ze hangen nog in veel woningen, maar ze zijn behoorlijk gedateerd, bijna antiek eigenlijk. Ik heb het dan over de klokthermostaat van Honeywell. De oude ronde thermostaat had een bruine schil waarmee de temperatuur handmatig ingesteld werd. Ik weet nog dat er maar één stand mogelijk was, zodat je genoodzaakt werd om in ‘s nachts de temperatuur terug te zetten.

Tegenwoordig zijn er veel slimmere thermostaten. Wat wel zo prettig is, want het nadeel van die oude thermostaten was toch dat het bij het opstaan in de ochtenduren de temperatuur te laag was en het huis weer opgewarmd moest worden. Met deze thermostaat werd geadviseerd om de temperatuur op minimaal 16 graden Celsius te houden, omdat anders veel tijd nodig was om de woning weer op 21 graden Celsius te krijgen. Een periode dat er niet echt efficiënt omgegaan werd met het stookgedrag. Gelukkig is dat tegenwoordig wel anders!

Maak gebruik van een slimme thermostaat

Er is op het gebied van elektronica veel veranderd. Ook op het gebied van thermostaten. Dit wordt tegenwoordig een slimme thermostaat genoemd. ideaal want het bedieningspaneel kan vanuit de laptop of smartphone geregeld worden, is programmeerbaar en zelfs zelflerend. Dit betekent dat aan de hand van de stookgeschiedenis de verwarming zelf de temperatuur aanpast. Handig, toch?

Geofencing

Als er niemand thuis is, wordt de temperatuur een tandje lager gezet. Dit noemt men ook wel ‘geofencing’. De gps in je smartphone vertelt waar je bent. Een slimme thermostaat checkt dit en past vervolgens de temperatuur aan. Bijkomend voordeel van de smart thermostaat is dat het de mogelijkheid biedt om voor de gehele week een programma in te stellen. En waarom niet kiezen voor meerdere thermostaten in huis, hierdoor kunnen afzonderlijke ruimtes in de woning ingesteld en geprogrammeerd worden in zogeheten zones.

Een slimme investering

Een goed geprogrammeerde slimme thermostaat verdient zichzelf terug door de energiebesparing. Je bespaard energie door het verlagen van de temperatuur wanneer het niet nodig is. Het voordeel is dat je bij thuiskomst een verwarmd huis aantreft wat bijdraagt aan een beter wooncomfort. Doordat het systeem een uitgebreid historie aangeeft, krijg je namelijk een goed inzicht in het verbruik.
 
Op de meeste cv-installaties is een smart thermostaat aan te sluiten. Het kan zijn dat de installatie een module nodig heeft om de modulatie mogelijk te maken. De kosten zijn exclusief installatie ongeveer €230 voor een thermostaat met de nodige functionaliteiten. Er zijn goedkopere thermostaten, maar die zijn logischerwijs ook een stuk minder geavanceerd.

Helemaal van deze tijd

Een slimme thermostaat is helemaal van deze tijd. Want werken er tegenwoordig niet veel meer apparaten in huis vis jouw smartphone. Het is niet alleen makkelijk, het is ook beter voor het milieu. Nu even een investering, maar het zal zich zeker terugverdienen.

foto gratis afbeelding van Pixaline via Pixabay/ samenwerking

meer artikelen









Over de auteur

Hoi, Ik ben Lodi, content creator, online copywriter, getrouwd en moeder van 2 zonen (2007 & 2009).

Op mijn blog schrijf ik over reizen, fashion, interieur, beauty en het buitenleven.

2 reacties

  1. julie zegt:

    in hoeveel jaar/maanden heb je de kosten van de thermostaat weer terug verdiend?

    1. zegt:

      Binnen een jaar kan je de kosten er alweer uit hebben.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt cookies om de gebruikerservaringen te verbeteren. Met het gebruiken van deze website stem je er mee in dat ik cookies gebruik. View more
Accept