Positieve effecten van pepersaus en een heerlijk recept

Positieve effecten van pepersaus en een heerlijk recept

Pepersaus! Gebruik jij het veel? Je houdt er van of je vind het echt niet lekker, lijkt het wel eens! Het maakt je eten lekker pittig maar er zitten ook genoeg positieve effecten aan. Ik zet ze vandaag op een rij!

Een gezonde levensstijl

Een gezonde levensstijl is anno 2019 geen trend meer, maar een omschakeling naar nieuwe gewoontes. De behoefte aan natuurlijke, plantaardige en gezonde levensmiddelen zien we niet alleen bij de jongere generatie, maar zeker ook bij ouderen toenemen. In de bereiding van ons eten wordt steeds meer geprobeerd zout, suiker en vet te reduceren. Uit veelvuldige onderzoeken blijkt dat pepers en pepersaus positieve effecten hebben op onze gezondheid en kunnen helpen bij een gezonde leefstijl. Tabasco® heeft ze op een rijtje gezet.

Gezond eten

Ik probeer ook gezond te eten, net als iedereen. Ik heb it van huis uit mee gekregen en ben me er nog bewuster van geworden toen ik een opleiding deed tot gewichtsconsulent. Hier leerde ik wat gezonde voeding was en hoeveel ik ongeveer moet eten om gezond te leven. Ik ben altijd op zoek naar nieuwe recepten en ben dan ook blij met persberichten als deze over pepersaus. Niet alleen een duidelijk bericht, maar ook meteen een lekker en gezond recept.

Natriumarm

Volgens het voedingscentrum krijgt meer dan 80% van de Nederlandse bevolking meer zout binnen dan de maximale hoeveelheid van 6 gram per dag. Zout bevat 0,4 gram natrium per gram en is daarmee de belangrijkste bron van natrium. Mensen die hun zoutinname willen beperken, zonder smaak in te leveren kunnen het zout vervangen door een natriumarm product dat wel hartigheid geeft. Zout in een recept is gemakkelijk te vervangen door een gelijke hoeveelheid Tabasco® saus. Deze pepersaus is gemaakt op basis van natriumarm (Avery Island) zout en bevat slechts 30 milligram natrium per theelepel. De pittigheid zal verminderen bij verhitting, maar de hartigheid blijft en maakt zout en peper toevoegen overbodig.

 Suiker- en vetreductie

Voor een eetpatroon waarbij de inname van calorieën moet worden verlaagd, wordt naast zout  suiker en vet beperkt. Om zoveel mogelijk smaak, rondheid en hartigheid te behouden, kunnen een paar druppels pepersaus het verschil maken. Tabasco® wordt gemaakt van gemalen pepers, zeezout en gedistilleerd azijn zonder enige toevoeging: geen suiker, geen verzadigde vetten, geen conserveringsmiddelen, geen koolhydraten, geen gluten. Zo is de saus halal, koosjer, vegetarisch/veganistisch en vrij van genetisch gemanipuleerde organismen.

Capsaïcine

Pepers bevatten capsaïcine – het moleculaire element dat de hete smaak veroorzaakt. In diverse onderzoeken worden veel gezonde werkingen toegeschreven aan dit ingrediënt. Zo heeft het antibacteriële werking: het werkt pijnstillend, verlicht jeuk en zorgt ervoor dat je minder snel verkouden wordt. In de medische vakpers wordt gesproken over een verhoging van de weerstand, het voorkomen van maag- darmklachten en een verlaging van de bloeddruk. Er wordt zelfs gezegd dat het endorfines vrijmaakt, dus het zou ook positief op je geluksgevoel kunnen werken!

Tips

10 tips voor een gezonder eetpatroon alleen door gebruik van Tabasco®  pepersaus.

  1. Door de hoge concentratie pepers, volstaat de helft van de hoeveelheid gewone pepersaus, indien Tabasco® gebruikt wordt.
  2. Vervang zout in marinades en dressings door een paar druppeltjes Tabasco®
  3. Kook pasta in water met Tabasco® in plaats van zout
  4. Niet iedereen heeft behoefte aan dezelfde hoeveelheid pit en hartigheid in het gerecht. Zet een flesje Tabasco® op tafel voor een eigen smaaktoevoeging.
  5. Vervang peper en zout in de stamppot door een paar druppeltjes pepersaus: deze wordt veel smakelijker.
  6. Pimp je alcoholvrije cocktail op met wat Tabasco®. Het effect zal je verbazen!
  7. Om varkensvlees, kip of hamburgers beter verteerbaar te maken, voeg een fijngehakt uitje, knoflook en een halve theelepel Tabasco® toe aan een pond vlees.
  8. Vervang chiliolie door een paar druppels Tabasco®
  9. Probeer eens Tabasco® in plaats van peper én zout in een omelet of scrambled eggs ( zie onderstaand recept).
  10. Vegetarische gerechten krijgen meer hartigheid met het gebruik van Tabasco®

Heb je nu wel trek gekregen om deze pepersaus ook daadwerkelijk te gebruiken, hier een recept van gezonde salade met Avocado en roerei.

Salade van avocado, roerei met zoet-pittige topping

Bereidingswijze voor 4 personen

Voorbereiding: 20 min, Bereiding: 10 min

Voor de zoet pittige topping:

  • 1 eetl TABASCO® saus
  • pompoenpitten 3 eetl
  • zonnebloempitten 3 eetl
  • pijnboompitten 3 eetl
  • sesamzaadjes (of chia zaad als alternatief) 3 eetl
  • 1 eetl honing
  • 1⁄4 theelepel paprikapoeder snufje zeezout

Voor het roerei :

  • 4 handjes verse waterkers
  • 20 Cherrytomaten
  • 4 lente-uitjes
  • Een handje vol verse koriander 2 rijpe avocado’s
  • 1 citroen
  • 4 eetlepels olijf olie
  • 8 vrije uitloop eieren, losgeklopt 40 g boter

Zo maak je het

  • Begin met de zoet pittige topping: Zet een grote koekenpan op matig vuur en voeg de pompoenpitten, zonnebloempitten en pijnboompitten toe. Rooster gedurende 5 minuten, af en toe zachtjes roeren totdat de zaden bruin worden.
  • Voeg het sesamzaad (of chiazaad) toe en blijf nog 2 minuten roosteren. Roer voortdurend.
  • Nu voeg je de honing en Tabasco® saus toe. Roer nog 2 minuten door.
  • Vervolgens voeg het zeezout en de paprikapoeder toe. Roer door totdat je de bodem van de koekenpan ziet en het vocht uit de honing en Tabasco® saus is verdampt.
  • Leg de zaden op bakpapier om ze gelijkmatig verdeeld te laten afkoelen.
  • Ondertussen halveer, ontpit en snijd je de avocado in kleine reepjes, snijd de Cherrytomaten in vieren, snijd de lente- uitjes fijn en hak de koriander. Plaats deze in een kom en meng met de olijfolie, wat zout en peper enhet sap van een halve citroen.
  • Verdeel de waterkers, de avocadopartjes en tomatensalade over 4 diepe borden
  • Dan klop je de eieren in een aparte mengkom, kruiden met zout en peper of groene Tabasco®.
  • Zet een anti-aanbak koekenpan of bakpan op een matig vuur met de boter. Zodra de boter begint te smelten, voeg de geklopte eieren toe. Roer voorzichtig.
  • Verdeel de eieren over 4 porties.
  • Dien het gerecht op met een druppeltje olijfolie en citroen, daarna de zoet pittige zaden eroverheen strooien.
  • Tip: Voeg feta kaas toe als extra topping. De zaden topping kan over iedere andere salade gestrooid voor extra hartigheid en bite

foto’s beeldbank/pixabay
Over de auteur

ik ben schrijver, reiziger, bohemian en modeliefhebber en deel graag tips, ervaringen en laatste trends met mijn lezers. Ik ben getrouwd en moeder van 2 zonen (2007 & 2009). In mijn vrije tijd ben ik creatief en druk met mijn moestuin.

13 reacties

  1. Ik ken het vooral als toevoeging op Tomatensap, maar deze salade ziet er super lekker uit. Komt zeker in een keer terug in mijn weekmenu 😉

    1. Mandy zegt:

      Wat een interessante blog! Die salade ga ik zeker eens een keer proberen, klinkt heerlijk en ben dol op roerei

  2. Ik kook ook vaak met Tabasco, heb er ook al is een blog over geschreven! Heb je de limited edition HOT al is geprobeerd 🙂 Vurig maar zo lekker 🙂

    1. zegt:

      Wat leuk, ik ga hem even opzoeken. De HOT heb ik nog niet geprobeerd, ik denk dat de man hier in huis daar beter tegen kan dan ik haha.

  3. Ik wist niet dat peper zoveel gezonde effecten had. Het gerecht ziet er heerlijk uit.

  4. zegt:

    Is wel totaal andere pepersaus dan de pepersaus die je in restaurants ziet, hele andere basis.

  5. zegt:

    Wauw, kijk! Allemaal dingen die ik total nog niet wist! Wij doen tabasco enkel in onze spaghetti- & chillisaus eigenlijk. Misschien moet ik toch eens m’n horizonten verbreden op dat vlak?

  6. Leuk zeg! Voor mij mag het best wat pittig zijn, ben dol op pepers!

  7. zegt:

    Ik heb echt nog nooit tabasco op! Terwijl ik toch wel overal kom. Erg he!

  8. zegt:

    Die salade klinkt lekker, bedankt voor de tip. Tabasco gebruik ik nooit maar zal het eens uitproberen.

  9. zegt:

    Ik wist niet dat je met Tabasco kan koken eigenlijk haha. Nooit aan gedacht. Heb het ook niet thuis staan, maar zal het eens kopen dan 😉

  10. Frederique zegt:

    Mijn zusje is in Mexico opgegroeid en wanneer ze naar NL kwam voor de vakantie nam ze altijd een enorme hoeveelheid aan ‘zeldzame’ pepers mee. Ik houd zelf alleen niet zo van pittig.

  11. Wat super interessant dit om te lezen. Ik wist niet dat er zoveel voordelen hieraan zaten. Leuk hè dat zo’n opleiding nog van pas komt, kun je toch mooi maar delen met ons

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt cookies om de gebruikerservaringen te verbeteren. Met het gebruiken van deze website stem je er mee in dat ik cookies gebruik. View more
Accept