Nieuwe kleuren op de muur: Tips bij het kopen van behang

Nieuwe kleuren op de muur: Tips bij het kopen van behang

Nieuwe kleuren op de muur? Dan kan je natuurlijk kiezen voor verf of behang. Maar eigenlijk behangen we veel te weinig om er ook daadwerkelijk behendig in te worden. Omdat zoveel mensen op dit moment met een verbouwing bezig zijn, heb ik handige tips bij het kopen van behang.

Handige tips bij het kopen van behang

Behang kopen is geen gemakkelijke opgave. Helemaal niet omdat het eigenlijk iets is wat we maar weinig doen. Want hoevaak behang jij of ben jij bezig met een verbouwing in huis? Wil jij nu nieuwe kleuren op de muur, dan zal je na een -misschien wel simpele zoektocht op het internet- al snel beseffen dat er nogal wat spreekwoordelijke ‘knopen’ moeten worden doorgehakt. De mogelijkheden kunnen nogal overweldigend zijn, waardoor de nodige koopstress kan toeslaan.

Less is more, of toch niet?

Behang is helemaal terug van weggeweest. Want door een enkel muurtje of een hele kamer te voorzien van prachtig behang, kun je de kamer in een handomdraai een compleet andere uitstraling geven. Hou wel rekening met een aantal zaken. Want ook al ziet het behang er in het stalenboek nog zo mooi en verleidelijk uit, kan het in werkelijkheid in jouw woonkamer misschien toch iets te druk worden. Behang kan namelijk een behoorlijke stempel drukken op de look & feel van een ruimte. Als je van een rustige sfeer houdt, kun je dus misschien beter kiezen voor een rustige kleur of dessin. Wil je een statement maken? Dan kan een dessin met strepen, houtnerven of bloemenprint misschien wel iets voor jou zijn!

Welk behang kies je

De volgende hindernis die je moet nemen, is het kiezen van een behangsoort. Je vraagt jezelf misschien af welk behang het beste is, maar daar is eigenlijk geen eenduidig antwoord op te geven. Behang is in verschillende materialen en prijsklassen verkrijgbaar met elk hun eigen voordelen. Denk aan:

  • Papierbehang: voordelige keuze, makkelijk te verwijderen. Aanbrengen kan nog wel wat lastig zijn. Een egale muur is een belangrijke voorwaarde. Het papier is namelijk niet zo dik, dus oneffenheden of boorgaten zijn al snel zichtbaar. Heb je ‘slechte muren’ met veel oneffenheden? Dan kan een alternatief gevonden worden in glasvezelbehang. 
  • Vliesbehang is de meest populaire behangsoort en wordt ook wel ‘snelbehang’ genoemd. Het krimpt niet, is stevig en eenvoudig aan te brengen en te verwijderen.
  • Vinylbehang is waterbestendig en daarom zeer geschikt voor vochtige ruimtes. 

Kijk goed naar de muren

Kijk daarom eerst naar de staat van de muren die je wilt behangen voordat je een behangsoort kiest. Daarnaast is het belangrijk om jezelf de vraag te stellen of het behang afwasbaar moet zijn en/of later overgeschilderd moet kunnen worden.

Ga aan de slag

Hoe leuk is het om zelf aan de slag te gaan. Je kan natuurlijk kiezen voor nieuwe kleuren op de muur, maar ook net even een klein stukje muur pakken waar je een misschien wat wilder behang voor uit wil kiezen, denk aan bloemen of strepen. Je geeft je huis een hele nieuwe uitstraling met nieuwe kleuren in huis en geen zin in een een hele verbouwing, met kleine aanpassingen maak je van je huis ook een heel nieuw thuis.

foto gratis afbeelding van Pexels via Pixabay/ samenwerking

Meer artikelen

Over de auteur

Hoi, Ik ben Lodi, bohemian, content creator met een free spirit en creativiteit.
Ik ben getrouwd en ben moeder van 2 zonen (2007 & 2009).

Op mijn blog schrijf ik over reizen, fashion ontdekkingen, interieur, de geheimen van het bohemian bestaan en het ontdekken van verborgen juweeltjes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt cookies om de gebruikerservaringen te verbeteren. Met het gebruiken van deze website stem je er mee in dat ik cookies gebruik. View more
Accept