Zelf je meubels maken met plaatmateriaal

Zelf je meubels maken met plaatmateriaal

Zelf meubels maken, een kast, een bureau of eettafel? Dat kan met spaanplaten of MDF-platen! Sterker nog, de meeste meubels van IKEA worden gemaakt van spaanplaten. In dit artikel alles wat je moet weten over dit plaatmateriaal waarmee je zelf meubels kan maken. 

Meubels maken met spaanplaat

Spaanplaat is het meest populaire plaatmateriaal. Het wordt gemaakt van aan elkaar gelijmde houtvezels en er zijn verschillende kwaliteiten verkrijgbaar. Hoe fijner de houtvezels zijn geperst, hoe sterker de spaanplaten zijn. Wanneer je meubels gemaakt van spaanplaten koopt, worden deze meestal geleverd als bouwpakket. Je kunt ze zelf in elkaar zetten, of vragen of deze in elkaar worden gezet bij levering. Haal de meubels daarna niet meer uit elkaar, omdat spaanplaat na lange tijd kan uitdrogen en het daardoor sneller kan breken. Zelf meubels maken van spaanplaten? Dat kan ook! Koop een spaanplaat van IntriPlex en ga zelf aan de slag. 

Of werk met MDF-platen

Naast spaanplaat, heb je nog veel meer soorten plaatmateriaal. Een voorbeeld is Medium Density Floorboard, ook wel MDF. Dit plaatmateriaal kun je heel mooi afwerken met bijvoorbeeld decorfolie of verf. Een groot voordeel van MDF is dat het niet heel breekbaar is. Het is vergelijkbaar met spaanplaat, alleen heeft MDF een hogere persing. 

Pas op met vocht

Plaatmateriaal is niet goed bestendig tegen vocht. Is het plaatmateriaal beschadigd door vocht? Zorg er dan voor dat je dit meteen laat maken, omdat de beschadiging anders erger kan worden. Plaats meubels gemaakt van spaanplaten niet direct op de grond, helemaal niet op vloeren die vaak worden gedweild. Dit vocht kan namelijk in de meubels trekken en zo zorgen voor schade. Hiervoor kun je ook speciale meubeldoppen gebruiken.

Zelf meubels maken met plaatmateriaal

Het is niet lastig om zelf meubels te maken van plaatmateriaal, ook niet wanneer je geen duur gereedschap hebt. Enkel een goede bouwtekening van wat je wilt maken is voldoende. Met de bouwtekening kun je het plaatmateriaal namelijk bij de lokale bouwmarkt op maat laten zagen, zodat je dat zelf thuis niet meer hoeft te doen. Dan is het bijna alleen nog maar een kwestie van in elkaar zetten! Hoe leuk is het om je eigen gemaakte kasten in de woonkamer te hebben staan, maar denk ook goed aan bovenstaande tips voor lang plezier voor jouw zelfgemaakte meubels.

foto pixabay/ samenwerking

Over de auteur

Hoi, Ik ben Lodi, bohemian, content creator met een free spirit en creativiteit.
Ik ben getrouwd en ben moeder van 2 zonen (2007 & 2009).

Op mijn blog schrijf ik over reizen, fashion ontdekkingen, interieur, de geheimen van het bohemian bestaan en het ontdekken van verborgen juweeltjes.

2 reacties

  1. Gemma zegt:

    Het is bovendien ook erg leuk om je eigen meubels te maken!

    1. zegt:

      Precies dat!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt cookies om de gebruikerservaringen te verbeteren. Met het gebruiken van deze website stem je er mee in dat ik cookies gebruik. View more
Accept