Of je nu in een nieuw huis, of een oud huis woont, bijna ieder huis heeft gebreken. Dit is logisch, want een huis is in gebruik. Maar welke gebreken kan je tegenkomen en wat kan je hier aan doen?
Gebreken aan je huis
Bijna ieder huis heeft zo zijn gebreken, of gaat deze in de loop der jaren vertonen. Deels komt dat door het gebruik ervan, daardoor slijten bepaalde onderdelen nu eenmaal, maar ook een huis dat niet wordt gebruikt en leeg staat heeft onderhoud nodig. Een huis heeft nu eenmaal niet alleen te lijden onder het gebruik door de bewoners, maar ook onder omstandigheden van buitenaf.
Sommige dingen zie je meteen
Er zijn van die gebreken die je direct als ze zijn ontstaan op zullen vallen. Een klemmende voordeur, een lamp die niet maar aan wil gaan, een lekkende keukenkraan of een verwarmingsketel die niet meer op wil warmen. Het is niet zo vreemd dat deze zaken je al snel op zullen vallen. Het gaat hier om dingen die je dagelijks gebruikt of die je dagelijks ziet. Functioneren zij niet meer, of niet goed meer, dan ondervind je hier hinder van. En hinder is meteen ook de belangrijkste motivatie om in te grijpen, om het gebrek te verhelpen.
Het kan tijden duren voor je het door hebt
Waar een lekkende keukenkraan, zeker als je een open keuken hebt, vaak binnen een paar dagen zal worden gefikst, kan het soms weken of maanden duren voor je in de gaten hebt dat het kraantje in de achtertuin lekt. Deze gebruik je, zeker buiten de zomermaanden om, veel minder vaak, zodat het je minder snel op zal vallen. Ook heb je minder snel hinder van het gedruppel, en zal je, als je het al opmerkt, minder gemotiveerd zijn het probleem op te (laten) lossen.
We zien veel over het hoofd
Voor gebreken geldt dus dat we vooral aan de slag gaan met de dingen die we dagelijks zien en gebruiken, of waarvan we hinder hebben als ze niet goed functioneren. We hebben in en om ons huis echter ook tal van zaken die we nauwelijks zien, of die ons niet snel hinderen.
Echt naar je huis kijken
Neem het dak. Hoe vaak bekijk jij dit? Waarschijnlijk niet al te vaak. Je moet er tenslotte actief moeite voor doen, het is niet een onderdeel van je huis dat je vanzelf dagelijks van dichtbij onder ogen krijgt. Het is dus niet zo vreemd dat gebreken aan het dak vaak veel te laat worden opgemerkt, namelijk op het moment dat we er hinder van ondervinden in de vorm van lekkage.
Aan het werk
Valt dit te voorkomen? Ja. Je kunt, juist van dit soort ‘vergeten’ delen van je huis een lijstje maken, waarbij je bijvoorbeeld iedere maand één onderdeel even goed bekijkt. Ook kun je kiezen om juist op dit soort plekken extra duurzame materialen te gebruiken, zodat je minder snel gebreken zal hebben. Op het dak is bijvoorbeeld EPDM een goede keuze. Deze dakbedekking gaat tot wel 50 jaar mee zonder gebreken te gaan vertonen, veel langer dan de meeste andere soorten. Je plakt deze folie met behulp van EPDM lijm op het dak, er komt dus geen brander bij kijken. Vervolgens heb je er tientallen jaren nauwelijks omkijken naar. Zo nu en dan de boel even inspecteren blijft aan te raden, maar de kans dat je tegen gebreken aan zal lopen wordt wel een stuk kleiner.
Bekijk je huis eens goed
Het is dus heel belangrijk dat je af en toe je huis eens goed bekijkt of er gebreken zijn waar je niets van af weet.
foto pixabay/ disclaimer
Meer artikelen
- Hoe ouderen steeds langer thuis kunnen blijven wonen
- Eigen huis en verbouwingen