Wat kan je doen wanneer hard water zorgt voor kalkaanslag

Wat kan je doen wanneer hard water zorgt voor kalkaanslag

Woon jij in een gebied waar hard water is? Dan kan je hinder ondervinden van kalkaanslag in jouw huishoudelijke apparaten. Een waterontharder kan dan een goede investering zijn, maar hoe werkt dit nu en wat zijn de kosten? Ik zocht het allemaal uit.

Hard water en kalkaanslag

Wij wonen in een gebied waar hard water is en dat merken we zeker. Onze koffiemachine moet regelmatig een nieuwe filter. De waterkoker moet vaak ontkalkt worden en je ziet kalkaanslag in de badkamer. Al vaker zeggen we tegen elkaar dat we hier iets aan moeten doen. Maar hoe werkt een waterontharder en ook niet onbelangrijk, wat is de prijsopbouw waterontharder.

Waarom kiezen voor een waterontharder

Waarom zou je kiezen voor een waterontharder en hoe weet je nu dat je thuis hard water hebt? Hard water dat zie je terug aan de kalkaanslag in bijvoorbeeld je waterkoker. Maar ook zie ik het hier thuis bij het toilet, waar wij een zwarte wasbak hebben en waar de aanslag op terug blijft komen, hoe vaak ik het ook schoonmaak. Om jouw apparaten heel te houden kan een waterontharder een goede investering zijn. Waterontharders zijn machines die het water filteren met harskorrels. Deze hardkorrels nemen het magnesium en calcium op uit het water.

We hebben wel kalk nodig

Nu wordt trouwens niet al het kalk weg gehaald uit het water. We hebben nu eenmaal wel kalk nodig, alleen er is een groot verschil tussen dit water gaat wat kalk in zit en hard water.

Kiezen voor elektrisch of mechanisch

De waterontharder wordt na de watermeter geplaatst. Dit kan bijvoorbeeld in de meterkast, bijkeuken, garage of in een trapkast. Bedenk van te voren goed waar jij de waterontharder wil hebben. Een waterontharder kan elektrisch of mechanisch zijn. Een elektronische waterontharder heeft meerdere programma’s en past zich aan aan het watergebruik van een huishouden. Een mechanische ontharder spoelt alleen als het nodig is. Een elektrische is dan ook duurder in aanschaf, maar heeft meer instellingen.

Wat kost het dan?

Het is afhankelijk van de grote van jouw huishouden hoe groot de waterontharder zal moeten zijn. De kosten van een waterontharder variëren van ongeveer €750,- voor een mechanische en €950 voor een elektrische ontharder. Hoe ook in de gaten dat het installeren van de waterontharder ook geld kost. Ook na plaatsing zal je nog kosten maken, denk aan onderhoud. Al kan je dit onderhoudt ook zelf doen. Dan ben je natuurlijk gunstiger uit.

Hou je apparatuur heel

De aanschaf van een waterontharder is prijzig, maar bedenk ook goed wat het harde water nu aan jouw apparaten stuk kan maken. De hoeveelheid waterfilters die jij in je koffiemachine kwijt bent, de waterkokers die ontkalkt moeten worden en meer. Het is dus zeker een afweging waar je goed over na moet denken, maar zeker het overdenken waard.

Lees ook: Hoe zet je de lekkerste kop koffie.

Lees ook: Ontwerp jouw eigen droomkeuken online

foto gratis afbeelding via Pixabay

Over de auteur

Hoi, Ik ben Lodi, bohemian, content creator met een free spirit en creativiteit.
Ik ben getrouwd en ben moeder van 2 zonen (2007 & 2009).

Op mijn blog schrijf ik over reizen, fashion ontdekkingen, interieur, de geheimen van het bohemian bestaan en het ontdekken van verborgen juweeltjes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt cookies om de gebruikerservaringen te verbeteren. Met het gebruiken van deze website stem je er mee in dat ik cookies gebruik. View more
Accept