Heerlijk, die warme stralen onder de douche en dan het liefste natuurlijk een regendouche. Dit is niet alleen super prettig om onder te staan, het geeft jouw badkamer ook een luxe uitstraling, maar hoe zorg je nu voor de ideale doucheset waar het hele gezin gelukkig mee is? Je leest het hier.
De juiste douchegarnituur uitkiezen
Ga jij je badkamer verbouwen of laat je dit doen, zoek jij een nieuwe doucheset waar het hele gezin blij mee is of wil jij gewoon iets nieuws in je badkamer? Kan jij niet zonder de warme stralen onder de douche of gaat jouw voorkeur uit naar een dagelijks bad? Doucheliefhebbers kiezen dikwijls voor een inloopdouche. De regendouchekop is dan meestal vast bevestigd tegen de wand of sommige mensen kiezen zelfs voor een plafondbevestiging. Een regendouche is wat mij betreft een echte luxe. Maar hoe zorg je er nu voor dat jouw ideale doucheset door het hele gezin zo gewaardeerd kan worden? Waar kies je voor zodat jij, maar ook je kinderen optimaal kunnen genieten van een warme douche, maar wel rekening houdend met het milieu?
Lees ook: Hoe maak je van je badkamer een bohemian badkamer.
Waterbesparend douchen
Het is logisch dat een regendouche meer water nodig heeft dan een conventionele douchekop. Een normale cv-ketel heeft een capaciteit van 10 tot 13 liter water per minuut. Voor een regendouche is dit te weinig. De druk is niet te wijzigen bij de cv-ketel, omdat die een waarde heeft tussen de 1,5 en 2,0 bar. Daarom is het goed wanneer jij opzoek gaat naar de ideale doucheset je van te voren eerst gaat controleert of jouw warmwaterinstallatie wel geschikt is voor een regendouche. Is dat niet het geval? Met een hydrofoorpomp kan de waterdruk verhoogd worden. Deze ‘homeboosters’ zijn instelbaar, zodat je de juiste druk krijgt die nodig is voor de regendouche. Hoewel er tegenwoordig ook regendouches verkocht worden met speciale eco-stand, blijven ze enorm veel water verbruiken. De ‘reguliere douchekop’ blijft daarom nog steeds het zuiniger alternatief. Iets om zeker over na te denken voor je tot koop over gaat.
Glijstang voor de douchekop
Het nadeel van een vaste douchekop is dat je helemaal nat wordt, ook wanneer je bijvoorbeeld niet je haren wil wassen. Bij een regendouchekop zie je dat deze over het algemeen niet verstelbaar is. Als je jouw haren dan droog wil houden is het verstandig om naast een regendouche te kiezen om nog een extra douchekop of handkraan aan te schaffen. Op deze manier is het probleem opgelost, maar dat betekent wel dat de regendouche nóg duurder wordt. De kleinere douchekop kan met een slang aangesloten worden aan de thermostaatkraan. Dankzij de fraaie houder heb je de douchekop binnen handbereik. Kies je toch voor één douchekop? Maak het dan makkelijk. Er zijn fraaie, robuuste glijstangsets waardoor je de douchekop op verschillende niveaus kunt plaatsen. Wel zo handig! Zo kunnen kinderen onder de douche de douchekop zelf pakken en zich afspoelen.
Kranen in verschillende kleuren
Koop jij de ideale doucheset dan horen daar ook kranen bij. Kranen, ze zijn niet goedkoop. Laat staan als je voor een A-merk kiest. Opvallend is dat er steeds meer kleurmogelijkheden zijn. Een kraan is er niet alleen in rvs of chroom, maar ook in wit, zwart en koperkleuren. Ook is er tegenwoordig een keuze in de afwerking; geborsteld, gepolijst, mat of glanzend. De keuze is reuze. In menig badkamer worden kranen zelfs ingebouwd waarbij alleen de waterkraan en knop zichtbaar zijn.
Op zoek naar de ideale doucheset
Een badkamer verbouwen doe je niet vaak, dus als jet het doet, doe het dan meteen goed. Kijk wat jouw ideale doucheset is en wel zo dat de hele familie blij is met de douche. Een combinatie zoals boven beschreven is perfect voor gezinnen met kinderen, die op de leeftijd zijn dat ze zelf hun haren kunnen wassen, of deze juist droog willen houden.
Lees ook: Douchen onder een regendouche, alle voordelen op een rij.
foto lodiblogt/ samenwerking