Hoe contact met onbekenden kan helpen

onbekenden

Hoe kunnen onbekenden je helpen en wat hebben we eigenlijk aan groepen op Facebook? Je hebt van die momenten dat je beseft dat je niet alleen bent of alleen staat. 

Keratoconus

Zeventien was ik, toen er in mijn beide ogen keratoconus werd geconstateerd. Keratoconus is een oogziekte die er bij mij voor zorgde dat ik snel slechtziend werd. In die tijd – vijfentwintig jaar geleden- bestond er nog niet iets als internet. Ik kreeg toen wat informatie mee van de arts en daar moest ik het maar mee doen. Het is vaak lastig te begrijpen voor anderen wat ik zie en vooral hoeveel ik zie. Ik kan dit ook moeilijk uitleggen. Toen Internet in kwam, las ik ineens zoveel meer over deze oogziekte en werd er een hoop duidelijk voor me.

Slechtziendheid en migraine

In rap tempo is mijn zicht slechter geworden en zonder lenzen zie ik niks. Tegenwoordig heb ik sclerale lenzen en hier kan ik goed mee zien. Met deze lezen in mag ik auto rijden. Er zijn echter dagen dat mijn zicht minder is. In de ochtend is het een opluchting wanneer ik mijn lenzen in heb. Het inbrengen lukt vaak niet in een keer en is erg pijnlijk, door luchtbelletjes die onder de lens zitten. Naast een vermogen aan lenzen vloeistof kost het me ook veel frustratie. Naast dat ik mindere dagen heb qua zicht, heb ik vaak oogmigraine. Hier is niks aan te doen, alleen medicatie slikken en vol houden. Voor onbekenden is dat niet altijd te begrijpen, tenslotte zie je niets aan me en natuurlijk is hier allemaal prima mee te leven, toch is en blijft het vervelend.

contact met onbekenden

Onbekenden en Facebookgroepen

Het is voor mijn omgeving wel eens lastig. Soms moet ik een afspraak afbellen omdat ik niet kan auto rijden. puur omdat mijn zicht die dag slecht is. Soms is de migraine zo heftig dat ik eigenlijk helemaal niks kan en wat zie ik nu eigenlijk met en zonder lenzen? Ik heb mijn man wel eens foto’s laten zien, van wat mijn zicht zonder lenzen ongeveer is, maar echt begrijpen is lastig. En daar komen dus die onbekenden lotgenoten op  Facebook om de hoek. Het zijn allemaal onbekenden voor mij, maar het is zo fijn om de herkenning te lezen. Mensen die ook problemen ondervinden met hun zicht, problemen hebben hun lenzen in te krijgen, ’s avond en ’s nachts problemen hebben met auto rijden en migraine aanvallen hebben zoals ik.  Het is dat stukje ‘ik sta er niet alleen voor’, wat zo fijn is. Ik heb hier persoonlijk heel veel steun aan.

contact met onbekenden

Niet alle groepen zijn positief

Maar laat ik ook eerlijk zijn, niet alle groepen met onbekenden op Facebook zorgen dat je je beter gaat voelen of waar je met plezier lid van bent, Ik ben de laatste jaren ook lid geworden van groepen om hier heel snel weer uit te stappen. Groepen over haken of bullet journals. Waar ik dol  werd van alle berichten die binnen kwamen/ Ik bleef maar op mijn telefoon kijken. Terwijl ik net als half Nederland minder op Social Media wil zitten. Nee, ik kies nu echt gericht voor deze groep op Facebook, omdat ik hier iets aan heb en af en toe ook mijn bericht kwijt kan.

Waarom is dit contact zo fijn

Wat doet mij toch deelnemen aan dit soort groepen?

 • Het contact met onbekenden, geeft mij een goed gevoel dat ik vragen kan en mag stellen.
 • herkenning
 • steun van een ‘vreemde die je begrijpt’ kan zo fijn zijn.
 • Geen vraag is raar
 • kunnen ‘zeuren’ zonder iemand aan te kijken.

Gerelateerde artikelen: Rode pijnlijke ogen, Orcam MyEye

Ben jij actief in Facebook groepen?

foto’s pixabay/keratoconusgroup

Over de auteur

Hoi, Ik ben Lodi, bohemian, content creator met een free spirit en creativiteit.
Ik ben getrouwd en ben moeder van 2 zonen (2007 & 2009).

Op mijn blog schrijf ik over reizen, fashion ontdekkingen, interieur, de geheimen van het bohemian bestaan en het ontdekken van verborgen juweeltjes.

17 reacties

 1. zegt:

  Ja Facebook is een weerspiegeling van de realiteit he. Ik zit ook in verschillende groepen waar op een constructieve manier met elkaar wordt omgegaan en dat vind ik heel fijn.
  Er zijn echter ook groepen waar ik na een tijd helemaal niet meer in wou zitten.
  Bij ons heeft zo wat elke gemeente of stad zijn eigen groep ” Je bent van stad-x …”.
  Leuk initiatief zou je denken maar als iemand iets durft vragen of een opmerking post krijg je 90% ronduit onbeschofte opmerkingen… Nee, dat hoeft voor mij niet. Kan mijn tijd wel voor iets anders gebruiken.

 2. Ja, en ik herken wat je zegt. Het kan enorm ondersteunend en prettig zijn. Je voelt je ok minder alleen dan.

 3. Laura zegt:

  Ik kan dit alleen maar beamen! Ik kom door m’n werk met heel veel verschillende mensen in contact, die ik niet altijd even goed ken. Ik kan alleen maar bevestigen dat deze contacten soms voor verrassende nieuwe inzichten zorgen!

 4. Tania zegt:

  Via groepen op Facebook heb ik ook al heel wat nieuwe mensen leren kennen met dezelfde interesses of problemen

 5. wat een mooi en evenwichtig artikel.

 6. zegt:

  Wat een mooi artikel zeg ! Het is een weerspiegeling van de realiteit. Ik vind het mooi om elkaar te helpen, hoe goed of slecht je elkaar ook kent…

 7. Dat van je ogen wist ik trouwens niet Lodi. Wat vervelend zeg. Maar fijn dat de lenzen daarbij wel helpen.

 8. zegt:

  Wat vervelend! Fijn dat je via FB met zoveel mensen in contact kan komen en zo gelijkgestemden vindt, die je anders niet zou tegen komen

 9. ingrid zegt:

  ik kan me voorstellen dat dat heel fijn is zeker omdat lotgenoten maar soms ook gewoon buitenstaanders je goed kunnen begrijpen of steunen

 10. zegt:

  Heel erg fijn dat er via zulke groepen contact kan zijn met anderen. Super interessant vind ik t ook om met anderen in contact te komen en andere gesprekken te hebben dan met de mensen om je heen.

 11. zegt:

  Heel vervelend als je zicht zo slecht is. Ik heb lang in de optiek gezeten dus weet wel het een en ander van. Zelf zit ik in maagverkleining groepen wat erg fijn is om andere verhalen te lezen dat het normaal is

 12. Ik ben actief in verschillende groepen ja. Maar zodra het negatief wordt lees ik alleen nog maar mee haha

 13. zegt:

  Jeetje, het is best wel heftig om vanaf een afbeelding te zien hoe slecht zicht je (soms) hebt. Gelukkig helpen de lenzen wel, maar als het elke keer zo’n frustratie is en je daarnaast ook pijn ervaart, is dat natuurlijk geen pretje. Fijn dat je een groep hebt gevonden waar je je ei in kwijt kunt. Het delen van je verhaal met anderen (die hetzelfde ervaren) kan soms heel fijn zijn.

 14. Anja zegt:

  Ik ben ook lid van diverse groepen, onder andere een steungroep voor migraine. Helaas onbegrepen ziekte dus contact met lotgenoten is dan geweldig.

 15. zegt:

  Lang leve social media. Het is zo fijn dat je contact met lotgenoten kunt hebben die je begrijpen, zeker als je door een aandoening meer aan huis gebonden bent!

 16. zegt:

  Jeetje dat is niet mis wat je (niet) ziet.
  Fijn dat je steun haalt uit sommige FB groepen.

 17. zegt:

  Fijn dat je een groep hebt getroffen met lotgenoten zodat er alle begrip is voor je situatie. Soms is het gewoon makkelijker om dan tegen onbekenden je verhaal te doen dan tegen mensen uit je omgeving die het niet begrijpen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt cookies om de gebruikerservaringen te verbeteren. Met het gebruiken van deze website stem je er mee in dat ik cookies gebruik. View more
Accept