Hoe komt koffie aan zijn smaak, geur en kleur?

Hoe komt koffie aan zijn smaak, geur en kleur?

Ook zo dol op koffie en drink jij hier ook genoeg van elke dag? Vraag jij je wel eens af hoe koffie eigenlijk aan zijn smaak, geur en kleur komt? Ook benieuwd hiernaar? Lees dan zeker even verder.

De kleur van koffie

We weten niet beter dan dat koffie bruin van kleur is, een redelijk bittere smaak heeft en een karakteristieke, warme geur heeft. Maar hoe komt ons favoriete drankje hier eigenlijk aan? Wie wel eens gezien heeft hoe een koffieboon eruitziet als hij net geplukt heeft, kan zich nauwelijks voorstellen dat deze uiteindelijk gaat zorgen voor het drankje dat we zo goed kennen. 

Van koffieplant tot koffieboon

Om te snappen hoe ons favoriete drankje aan zijn eigenschappen komt, gaan we terug naar de basis. Naar de koffieplant, want daar begint het allemaal mee. Aan deze plant, die alleen in warme gebieden rond de evenaar goed groeit, groeien vruchten. Het is belangrijk dat deze op precies het juiste moment worden geoogst, namelijk precies als zij rijp zijn. Te vroeg oogsten zorgt voor bittere koffie, terwijl de vruchten overrijp ook niet meer op hun best zijn.

Koffiebonen, zoals ze horen te zijn

Deze vruchten worden vervolgens grotendeels weggegooid. Het gaat bij koffie namelijk niet om de vrucht, om het vruchtvlees, maar om wat erin zit. De pit, die de vorm van een boontje heeft, daar wordt de koffie van gemaakt. Vanwege zijn vorm noemen we hem de koffieboon, maar wat er uit de vrucht tevoorschijn komt lijkt nog bepaald niet op de koffiebonen zoals wij deze kennen. Een groen pitje is het, dat eerst geroosterd zal moeten worden. Is dit achter de rug, dan gaan we hem herkennen als koffieboon. Hij heeft zijn bruine kleur gekregen en is hard geworden. Dit is de koffieboon zoals wij hem kennen, en waar wij gewend zijn koffie mee te zetten.

Van koffieboon tot kopje koffie

Om de koffieboon goed zijn werk te laten doen, en heet water om te toveren in koffie, zal je hem eerst moeten malen. Gemalen koffie is namelijk veel beter in staat om zijn kleur, geur en smaak aan heet water af te geven. Deze worden als het ware uit de koffie getrokken, net zoals bij thee gebeurt. De koffieboon, de vaste stof, die blijft bestaan, maar een deel van de kleur, de geur en de smaak die worden meegegeven aan de koffie. Bij het bereiden van filterkoffie zie je dit voor je ogen gebeuren. Het filter houdt de vaste koffiedeeltjes op zijn plek, terwijl het hete water er langzaam doorheen loopt. Onderweg wordt al het goede uit de koffie door het water opgenomen, waarna je de bruine vloeistof, de koffie, als resultaat ziet. Alhoewel het maar een paar stappen vereist, is het wonderlijk om te bedenken dat dit warme drankje het resultaat is van de vruchten die aan de plant groeiden, en die in niets doen denken aan de koffie die wij drinken.

Een lekker bakkie

Denk jij hier wel eens over na wanneer je weer zo een heerlijke kop koffie drinkt? Ik kan echt gelukkig worden van de geur van koffie. Het eerste bakkie in de ochtend is bij mij echt wakker worden en genieten.

Lees ook: Waar moet je op letten bij online koffie kopen? en Begin de dag met k

handtekening Lodi blogger en copywriter
Disclaimer lodiblogt

foto lodiblogt/ samenwerking

Over de auteur

Hoi, Ik ben Lodi, bohemian, content creator met een free spirit en creativiteit.
Ik ben getrouwd en ben moeder van 2 zonen (2007 & 2009).

Op mijn blog schrijf ik over reizen, fashion ontdekkingen, interieur, de geheimen van het bohemian bestaan en het ontdekken van verborgen juweeltjes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt cookies om de gebruikerservaringen te verbeteren. Met het gebruiken van deze website stem je er mee in dat ik cookies gebruik. View more
Accept