abels wijnen
Dranken

Tips: Hoe kies je de juiste wijnen?

Van zoet fruitig tot aan zwaar en robuust. Ik heb het over wijn. Je vindt ze in alle soorten en smaken. Sommige weten precies wat ze willen en voor anderen is het een grote zoektocht. Vind je het lastig om de juiste te vinden die voldoet aan jouw smaak? Bij Abels Wijnen helpen ze je een handje.

Wit, rood of rosé?

Veel mensen drinken altijd witte wijn of altijd rode . Gewoon, omdat ze het lekker vinden. Qua kleur wordt er ook vaak gekeken naar het weer/seizoen. In de winter kies je vaak wat zwaardere wijnen, terwijl je in de zomer liever gaat voor een lichte rosé wijn.

Dranken en spijs

Als je gerecht en wijn goed op elkaar zijn afgestemd, gaan beide beter smaken! Het gerecht heeft in die zin zeker invloed op de wijn die je kunt kiezen. Vaak zijn kruiden, sauzen en bereidingswijze leidend. Hierbij wordt niet alleen gekeken naar kleur, maar ook naar soort. Denk aan droog, dessert, mousserend of versterkt. Een aantal goede Wijntips zijn:

 • wijn met zuren of tannines gaan goed samen met ‘vettig’
 • wijn met een zoetje/kruid/veel alcohol/veel tannine gaat goed samen met pittig en kruidig
 • zoet gaat goed samen met zoet
 • maar een zoetje gaat ook goed samen met zoutig

Een bekende naam

Veel mensen gaan af op een bekende naam. Helaas zegt een naam niet altijd alles. Wellicht valt deze wijn wel helemaal niet bij jou in de smaak. Het advies is dan ook: selecteer niet op naam!

Herkomst en druivensoort

Denk je dat je een goede selectie kan maken op basis van herkomstgebied? Helaas. Binnen een wijnland of -streek heb je ook weer veel verschillende soorten, kleuren en smaken. Het heeft geen nut dus. Velen denken dat een selectie op druivensoort een slimme zet is. Dan moeten we je helaas weer teleurstellen, want ook dit is niet het geval. Veel druivensoorten hebben wel dezelfde eigenschappen, maar de smaak kan nog wel eens verschillen. Dat heeft te maken met de omgeving van waar de druif groeit. Bodem, klimaat en methode zijn bepalend van de smaak. Heb je ooit een lekkere Chardonnay of Cabernet Sauvignon gedronken, heeft dat niet te betekenen dat een andere wijn van deze druif even lekker is.

Prijs

Wat ze bij Abels Wijnen vaak horen is: ‘Hoe duurder, hoe lekkerder!’. Nee, nee, nee! Er zijn ook genoeg lekkere wijnen voor minder dan €10,-. Onthoud één ding goed: een goede wijn hoeft niet altijd duur te zijn!

De hamvraag: hoe kies je nou de wijn die bij jou past?

Smaak is waar het allemaal om draait. Smaak is persoonlijk. Natuurlijk zijn bovengenoemde punten goede handvaten om een selectie te maken. Om er echt achter te welke wijn voor jou gemaakt is, zeggen ze dan ook: ga proeven! Bezoek wijnproeverijen of kies voor proefpakketten.

Bekijk het assortiment van abels Wijnen -met onder andere proefpakketten- op de site

Recensie

Het is geen  geheim dat wij hier in huis wel van een drankje houden. Rood is bij ons favoriet, maar op een warme zomerdag lusten we ook zeker wel een witte. Abels Wijnen heeft een fijne website om te bestellen. De flessen zijn goed beschreven, waardoor je weet wat voor smaak je in huis haalt.  Er is een pagina bestsellers en ook hele leuke geschenken ( denk aan een fles met eigen etiket). De flessen die wij ontvingen , waren erg lekker. Ze waren vol van smaak, fruitig en gewoon super lekker! En probeer ook eens de juiste wijn bij een gerecht te zoeken,.

wijnen

Welke kleur drink jij het liefst?

foto’s lodiblogt/pixabay/Disclaimer

28 thoughts on “Tips: Hoe kies je de juiste wijnen?”

 1. Fijne informatie. Ik moet eerlijk zeggen dat ik best snel afga op een wijn met een bekende naam. Stom eigenlijk he? Mijn voorkeur gaat eigenlijk altijd wel uit naar een zoete witte wijn.

 2. Ik drink al een aantal jaren geen alcohol meer maar ik heb in het verleden in Bordeaux gestudeerd, dé stad van de wijn. Ik heb daar toen echt leren houden van kwaliteitswijnen.

 3. Hier een echte wijn drinker ! En inderedaad geloof mij: som heb je flessen van een paar euro, die heerlijk zijn. Ik ben van het stevige soort, een lekkere bordeaux, daar maak je me blij mee. En een pinot gris of Chardonnay, ook heel lekker

 4. Ik kies vaak wijn ‘omdat hij niet zo duur is’, maar eigenlijk zou ik zoals jij omschrijft moeten matchen op je eten. Heel interessant allemaal! 🙂

 5. Wat een fijne tips! Ik drink niet zoveel wijn en nu ik zwanger ben al helemaal niet, maar als ik wijn drink dan wil ik vooral een goede wijn drinken. Ik vind het niet erg om daar iets extra voor te betalen.

 6. Ik houd van zoet. Vroeger dronk ik meestal zoete witte, later ging ik over op zoete Spaanse rode wijn en nu drink ik rosé en dan zoet

 7. Het meest houd ik van rosé of een wijn passend bij het eten. Ik haal ze het liefst bij Neleman, hier om de hoek. Biologisch, betaalbaar en geen hoofdpijn de volgende dag 😉

 8. Leuke informatie . Mijn vader voerd wijnen in van Italië. Maar daar zie je ook vaak dat het echt verschilt van persoon tpt persoon wat je lekker vindt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.