Gezellig dineren met vrienden of familie kan geweldig zijn, maar ook overweldigend. Je wil je beste beentje voorzetten en iets heerlijks op tafel toveren. Met daarbij uiteraard de juiste wijnen. Er zijn talloze gerechten te bedenken met daarbij ook talloze wijnen, maar met deze tips kom je er wel.
De juiste volgorde van de juiste wijnen
Ga niet lukraak je favoriete gerecht koken en je favoriete wijn erbij serveren. De kans is groot dat die twee helemaal niet met elkaar matchen. Kies daarom de juiste volgorde. Werk vanuit het gerecht of vanuit de wijn. Wil je per se die ene wijn serveren, bereid dan ook een gerecht die bij de wijn past. Ben je vastbesloten om een bepaald gerecht te maken, bekijk dan pas later welke wijn je erbij wil schenken.
Let op de bijrollen in een gerecht
Of je nu vlees, vis of vegetarische gerechten klaar wil maken, let vooral op de bijrollen in het gerecht. Het stuk vlees of dat lekkere visje mag misschien de hoofdrol spelen, maar het zijn vaak de bijrollen, oftewel de overige ingrediënten, die de smaak van het gerecht bepalen. Een stuk rundvlees kun je prima serveren met een krachtig mosterdsausje, maar een fruitig en frivool rood wijntje legt het af tegen het geweld van de mosterd. Is het gerecht krachtig van smaak, serveer dan ook een krachtige wijn. Een rode Merlot wijn is vaak een veilige keuze. Zo’n rode wijn baant zich makkelijk een weg tussen verschillende smaken door, is niet te slap en ook niet te krachtig bij een vleesgerecht.
Zorg dat de wijn niet te zwaar is
Zorg ook dat de wijnen die je op tafel zet niet te zwaar zijn. Je hebt dan de kans dat de wijn over het gerecht heen walst. Serveer je een licht gerecht met tonijn, zwaardvis, kip of zelfs een braadworst of wat zwaardere paté? Dan past een lichte Beaujolais wijn van de druif Gamay uitstekend. De beste Beaujolais wijnen zijn die met het predicaat Cru achter de naam. Dat zijn tien dorpen binnen de Beaujolais regio en onderling verschillen ze erg van stijl. Zo is de Fleurie frivool, fruitig en licht, terwijl een Morgon toch al meer kracht heeft en wat spierballen laat zien.
Hou de hoofdsmaken in de gaten
Net als een gerecht, kan een wijn ook zoet, zuur of bitter zijn. Belangrijk is om die componenten met elkaar te matchen. Een wat zuurder gerecht met bijvoorbeeld tomaat of citroen, mag ook een wijn hebben met wat zuren. Denk bijvoorbeeld aan een Sauvignon Blanc bij een salade met geitenkaas of juist een rode wijn van Sangiovese, zoals een Chianti, bij een gerecht met veel tomaten. Veel is mogelijk, als je maar goed nadenkt over de smaken.
De wijnvoorraad checken
De volgende keer wanneer je een etentje geeft, een diner met familie of vrienden, toch eens kijken in je wijn voorraad of koop nieuwe wijnen online. Laat je informeren, op de site staat precies welke wijn waarbij smaakt. Doe hier je voordeel mee. Geniet!
Lees ook: Hoe kan je zo lang mogelijk genieten van een fles wijn.
foto lodiblogt