Hoe geniet je zo lang mogelijk van een fles wijn?

Misschien heb jij je ook wel voorgenomen om minder te gaan drinken, maar dat betekent niet dat we niet meer een fles wijn open mogen maken, alleen hoeft deze niet altijd meteen op. Maar hoe bewaar je nu je fles wijn?

Restjes die over blijven

Elke wijnliefhebber kent het wel. Dat restje wijn op de bodem van de fles. Het etentje is voorbij, je hebt de afwas weggewerkt maar dan blijft er altijd nog die fles (of flessen) wijn over die net niet helemaal op is. Zonde om weg te gooien, maar je wilt ook niet het risico lopen dat je wijn niet meer goed is als je hem de volgende keer op wilt drinken. We leggen je daarom uit hoe lang je een fles wijn kunt bewaren, zowel gesloten als wanneer deze eenmaal open is, en geven je tips hoe je deze langer kunt bewaren.

Wat als een fles wijn geopend is?

Gelukkig voor ons, maar helaas voor je fles wijn, zit er zo’n 21 procent zuurstof in de atmosfeer van de aarde. Als een fles wijn eenmaal geopend is, en bloot wordt gesteld aan deze zuurstof, begint hij te oxideren. Vergelijk het met een appel die opgegeven moment bruin wordt: dat noemen we oxidatie. Wanneer een witte wijn oxideert ontwikkelt hij een wat saaie smaak met een appelciderachtig karakter. Rode wijn krijgt een vlakke en uitgedroogde smaak en wordt vaak wat bitter.

De levensduur verlengen

Om de levensduur van een open fles wijn te verlengen moet je a) de wijn blootstellen aan minder zuurstof, b) de tijd vertragen of c) beide. De wijn blootstellen aan minder zuurstof is makkelijk, je doet simpelweg de kurk weer terug. De tijd vertragen kun je doen door de wijn in de koelkast te zetten. Dit zorgt er namelijk voor dat de chemische reacties die ervoor zorgen dat de wijn oxideert langzamer plaatsvinden. Dit geldt zowel voor witte wijn als rode wijn bewaren.  Na deze stappen blijft de wijn, afhankelijk van het type, nog zo’n drie tot vijf dagen goed. Ben je niet zeker van hoe lang je fles wijn al in de koelkast staat? Proef hem gewoon even! 

Hoe lang kan je een dicht exemplaar bewaren?

Heb je een fles wijn staan die nog niet geopend is, dan gelden er andere regels. Over het algemeen kun je rode wijnen zo’n twee tot tien jaar laten liggen. De meeste rode wijnen zijn bedoeld om meteen van te genieten en kun je maximaal zo’n drie jaar wegleggen. Heb je een krachtige rode wijn, denk bijvoorbeeld aan een Carmenere Gran Reserva (een heerlijke Chileense wijn), dan kun je de wijn zo’n twee tot zes jaar bewaren. En heb je een fles versterkte wijn in handen ga dan uit van twee tot tien jaar.

De meeste witte wijnen zijn niet bedoeld om te ouderen en dienen binnen een tot twee jaar gedronken te worden. Heb je echter een volle en houtgerijpte wijn staan dan kun je deze al gauw prima zo’n vier jaar wegleggen. Voor dessertwijnen geldt dat je ze soms wel tot tien jaar kunt bewaren.

Nog enkele tips

Tot slot nog enkele korte tips om je ongeopende fles wijn zo lang mogelijk goed te houden: 

  1. Zorg dat je flessen wijn (indien ze een kurk hebben) altijd op hun kant liggen .
  2. Bewaar je flessen wijn op een donkere plek.
  3. Zorg ervoor dat de plek waar je je wijn bewaart koel is. Heb je geen wijnkelder tot je beschikking? Vermijd dan in ieder geval grote temperatuurschommelingen. 
  4. De fles eenvoudig ontdoen van de kruk? Gebruik de Cuisinart Cordless 4 in 1 wine opener

Wijnen, wijnen

Of je nu een grote drinker bent of af en toe een wijntje neemt er blijft vaak genoeg iets over in een fles. Met deze tips kan je gegarandeerd genieten van een heerlijke glas rood of wit.

foto pixabay/ samenwerking

Over de auteur

Hoi, Ik ben Lodi, bohemian, content creator met een free spirit en creativiteit.
Ik ben getrouwd en ben moeder van 2 zonen (2007 & 2009).

Op mijn blog schrijf ik over reizen, fashion ontdekkingen, interieur, de geheimen van het bohemian bestaan en het ontdekken van verborgen juweeltjes.

1 reactie

  1. Corrina zegt:

    Handige tips in moet alleen eerlijk bekennen dat de fles aan de avond vaak leeg is

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt cookies om de gebruikerservaringen te verbeteren. Met het gebruiken van deze website stem je er mee in dat ik cookies gebruik. View more
Accept