Wat te doen in Hamburg?

Hamburg

Ben jij wel eens in Hamburg geweest? Wij zijn hier een weekend heen gegaan en hebben ontzettend genoten van deze mooie en veelzijdige stad. Maar wat kan je hier nu allemaal doen?

Citytrip met kinderen

Toen we vorig jaar in Parijs waren, ontdekten we hoe leuk de jongens het vonden om een stad te bezoeken. Dit hadden we eigenlijk niet verwacht, maar aan de andere kant, ze worden ouder en gaan ook stedentripjes meer waarderen. En in het kader van ‘we willen vaker leuke dingen doen met ons gezin’, gingen we een weekendje naar Hamburg. Wat is hier allemaal te zien en te doen ? Met handige tips op een rij. 

Weekenden zijn zo voorbij

De weekenden en vrije dagen zijn altijd zo voorbij en hoewel het heerlijk is om gewoon thuis te zijn, vinden we het ook leuk om met de jongens op stap te gaan. Nadat vorig jaar Parijs zo een succes was, besloten we nu eindelijk naar Hamburg te gaan. Eindelijk, want we zeggen al jaren dat we hier een keer heen willen.

Modeltreinen fans

Ik heb drie modeltreinen fans in huis. De man heeft een eigen modelbaan en steekt de jongens ook aan met dit virus. In Hamburg heb je een van de grootste modelbanen ter wereld. .De echte reden voor ons weekendje weg was Miniatur Wunderland, maar toot onze verrassing bleek Hamburg ook ook ontzettend mooi te zijn.

Wat te doen in Hamburg

Maar wat is er dan allemaal te doen in Hamburg en dan vooral ook met kinderen. Ten eerste is alles in Hamburg op loopafstand en mocht je toch moe zijn geworden van al dat wandelen, dan is de U-bahn een prima en snel alternatief. Wij vonden een hotel op ongeveer vijftien minuten lopen van het trein station.  Dit was een prima hotel, netjes en een ruime  kamer met zijn vieren. We kwamen vrijdags aan tegen een uur of drie en besloten meteen de stad te gaan verkennen. Omdat wij wel van wandelen houden, gingen we lopend op pad en zouden wel zien waar we uit kwamen.  Via het station liepen we zo de stad in. Naar het stadhuis en de Sankt Nicolleikirche en eindigde bij een restaurant vlakbij Havencity.

Op zaterdags gingen we eerst naar Miniatur Wunderland en liepen vervolgens via het meest gefotografeerde bruggetje naar de tunnel onder de Elba. Ik zal hieronder alles even op een rijtjes.

Altstadt

1.Het stadhuis (Rathaus)

Eén van de mooiste gebouwen van Hamburg is het stadhuis wat ligt in het centrum van Altstadt. Het is gebouwd tussen 1886-1897 nadat de vorige in 1842 was afgebrand. Het gebouw heeft 647 kamers en doet daarmee niet onder voor een groot paleis als Buckingham Palace. In de lobby worden regelmatig concerten of tentoonstellingen gegeven.

2. Sankt Nicoleikirche

De Sankt Nikolaikirche was een grote kerk in het centrum van Hamburg, in de Altstadt. Door bombardementen in de Tweede Wereldoorlog is het kerkgebouw veranderd in een ruïne. De 147 meter hoge Nikolaiturm, ooit voor korte tijd het hoogste bouwwerk van de wereld, staat nog wel overeind. De ruïne behoort tot de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad.

Hamburg

Hafencity ( de mooiste wijk in Hamburg)

3.Speicherstadt

De Speicherstadt is een complex van pakhuizen, gebouwd tussen 1883 en 1927 op een reeks eilandjes in de rivierbedding van de Elbe. De opslagzone maakt deel uit van een ouder deel van de haven van Hamburg.  Speicherstadt, betekend stad van de magazijnen. het is een prachtig stuk van Hamburg. Hier vind je veel op het gebeid van theater, kunst, architectuur en musea. Ook Miniatur Wunderland vonden we in een van deze prachtige panden.

4. Poggenmühlenbrücke

Van wat ik heb begrepen is de Poggenmühlenbrücke de plek, van waar af de Speigerstadt het meest is gefotografeerd en toen wij daar aankwamen was het er ook druk. Het was het zeker waard om even heen te lopen. Wat een prachtig zicht.

Hamburg

St Paulie en de Elba

5.St Puaulis Landungsbrücken en st-pauli-Elbetunnel

De St. Pauli-Landungsbrücken is een passagiersterminal. Hier kan je op de vele rivier en havenrondvaartboten stappen. Dicht bij de terminal ligt ook de noordelijke toegang tot de St. Pauli-Elbtunnel. Deze tunnel, ook wel Alter Elbtunnel genoemd, loopt onder de Elbe door. De tunnel is gebouwd in 1911 en is bijna 450 meter lang en de bodem ligt 24 meter onder het maaiveld. Het ligt tussen het stadscentrum en de werven en kades ten zuiden van de Elbe.  Om de tunnelbuizen te bereiken zijn er aan beide zijden van de rivier vier liften geïnstalleerd. De liften brengen voetgangers en fietsers naar beneden en boven. Ook is er een trap.

De tunnel is gedurende het gehele jaar gratis toegankelijk voor voetgangers en fietsers. Aan de overkant van de Elba heb je uitzicht op de stad, maar alleen al door de tunnel lopen was een belevenis. De ingang van de tunnel vind je net naast de terminal.

Tips voor eten en drinken

Gedurende de dagen dat wij in Hamburg waren aten we bij twee restaurants. Beide heel verschillend. We waren zeer verrast door de toch wel lage prijzen. Van zowel het eten als het drinken.

 • Gasthaus Heimathafen– Baumwall 7 ( direct aan U3 bahn Haltestelle Baumwall). Heerlijke snitzels. Eten en drinken betaalbaar
 • Otto’s Burger– Lange Reihe 40 ( maar er zijn er meer in Hamburg) . Een van de lekkerste burgers die ik ooit heb gegeten. Eten en drinken betaalbaar. Na zeven uur stond er een rij, maar het is het wachten waard.

Praktische tips

 • Je kan in Hamburg veel wandelen, ben je moe en wil je de U bahn nemen, zorg dat je cash bij je hebt.
 • Een ticket voor de Bahn koste € 1,70 voor een volwassene en € 1,30 voor een kind.
 • Laat het dure ontbijt in het hotel zitten en haal een koffie en broodje in een van de vele koffie tentjes die je tegen komt.
 • Wij deden het niet, maar zagen ze veelvuldig in Hamburg; De huur-fiets. Er zijn verschillende fiets verhuur bedrijven in Hamburg.
 • Een mindere dag qua weer? In Hamburg heb je ontzettend veel musea’s. Naast het al eerde genoemde Miniatur Wunderland, heb je hier ook het Dungeon, Internationales Maritimes Museum Cap San Diego of het Chocoversum
 • Je hebt op dit moment nog geen milieu sticker nodig voor Hamburg, hou de site van Milieusticker Duitsland goed in de gaten want de kans dat dit gaat gebeuren is aanwezig.
 • Hamburg is ( vanaf Utrecht) vijf uur rijden.
foto’s lodiblogt

Over de auteur

Hoi, Ik ben Lodi, bohemian, content creator met een free spirit en creativiteit.
Ik ben getrouwd en ben moeder van 2 zonen (2007 & 2009).

Op mijn blog schrijf ik over reizen, fashion ontdekkingen, interieur, de geheimen van het bohemian bestaan en het ontdekken van verborgen juweeltjes.

21 reacties

 1. zegt:

  Mooie stad en eigenlijk prima aan te rijden, zie ik. Leuk dat de jongens er ook zo van konden genieten!

 2. zegt:

  Wij gaan veel te weinig een dagje weg..en als we het al doen dan is het vaak op de hoek. Hoewel Hamburg echt nog wel op ons lijstje staat!

 3. zegt:

  Hamburg staat op mijn lijst voor een combi citytrip met Bremen,dus alvast bedankt voor de tips!

 4. zegt:

  Wat leuk! Het is niet een stad die mij zo aan zou trekken, maar genoeg leuks te doen als ik het zo lees!

 5. Zelf nog nooit in Hamburg geweest, maar het staat zeker op mijn wishlist van te bezoeken steden. Na het lezen van deze blog heb ik nog meer zin, vooral ook omdat ik als hobby fotograaf mijn hart kan ophalen daar, dat maakt jouw foto’s direct duidelijk!

  1. zegt:

   Oh ja dan zou je er zeker heen moeten, het is er zo mooi!

 6. zegt:

  ah ik ben ooit voor een jongen in Hamburg geweest. Hele ervaring, maar zeker een leuke stad om te bezoeken. Leuke tips.

 7. Het ziet er echt heel leuk uit, ik hou wel van dit soort stedentrips. Vooral die pakhuizen zien er zo prachtig uit.

 8. Hamburg ziet er erg mooi uit. Ik zou daar ook wel eens heen willen!

 9. zegt:

  Uik woon zo dichtbij Duitsland en toch kom ik daar eigenlijk nooit. Zo te zien een heerlijk uitje.

 10. zegt:

  Ik wil zeker nog eens een weekendje naar deze mooi stad. Ik ga je tips van ook zeker bewaren

 11. Ik ben er nog niet geweest maar wat een leuke tips zeg. Vooral de tip voor het ontbijt bevalt me wel 😀

  1. zegt:

   haha ja he en zoveel goedkoper.

 12. zegt:

  Ik hou heel erg van Duitsland. Duitste steden hebben vaak veel moois te bieden. Dus deze zal ik zeker ook eens op het ijstje zetten als we in de buurt zijn.

 13. zegt:

  Leuke tips! Zag er ook uit als een geslaagd uitje

 14. Ik ben er nog nooit geweest, maar zou er zeker weer heen willen. Wat een leuke tips!

 15. zegt:

  Vooral ben ik benieuwd naar de tunnel. Dat lijkt mij wel iets hebben en ook het uitzicht over de stad vind ik een mooi gezicht, hopelijk.

 16. Frederique zegt:

  Wij gaan niet vaak naar Duitsland, omdat we allemaal erg van Frankrijk houden gaan we eerder die kant op. Toch ben ik de paar keer dat we wel in Duitsland waren altijd positief verrast. De mensen zijn aardig en er valt veel te doen. Hamburg zijn we nog niet geweest.

 17. Wauw wat een uitzicht bij het Poggenmühlenbrücke!!

 18. zegt:

  Leuk en herkenbaar om te lezen. Wij waren zo’n vijf dagen geleden een weekend naar Hamburg. Wij waren destijds niet heel erg overdonderd maar we horen tegenwoordig veel positieve verhalen dus ik wel graag eens terug.

 19. zegt:

  Wat een leuke foto’s ! Ik ben er nog nooit geweest maar ga het onthouden, duitsland kent heel veel mooie plekjes die ik nog moet bezoeken haha!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt cookies om de gebruikerservaringen te verbeteren. Met het gebruiken van deze website stem je er mee in dat ik cookies gebruik. View more
Accept