Hamburg
Reizen Vrije tijd

Miniatur Wunderland in Hamburg- een bezoek waard

Miniatur Wunderland in Hamburg, Duitsland is een van de grootste modeltrein banen van de wereld. Met drie modeltrein fans in huis wilden we dit museum bezoeken toen we in Hamburg waren. En wat een succes was dit, ook als je geen fan van treinen bent!

Modeltreinen fans

De man is de grootste fan, maar hij neemt de jongens aardig mee in zijn enthousiasme. En dan heb ik het over modeltreinen. Het is een hobby wat ze met zijn drieën hebben en samen van kunnen genieten. De man is nu nog de grootste fan, maar de jongens zijn ook enthousiast. Zo hield de oudste al eens zijn spreekbeurt over dit onderwerp

Een weekendje hamburg

Al jaren zei de man dat hij graag eens met ons allemaal naar Miniatur Wunderland zou willen gaan. Hij is hier een jaar of tien gelenden eens geweest en was toen erg enthousiast hier over. Omdat we onlangs al tegen elkaar zeiden, dat we vaker quality time met de jongens willen hebben, besloten we er meteen een weekendje naar Hamburg van te maken.

Maar wat is Miniatur Wunderland?

Wat is Miniatur Wunderland? Miniatur Wunderland is werelds grootste miniatuur spoorbaan. Je vindt dit museum in Hamburg in een  prachtige pakhuizen in Speicherstadt op een eiland vlakbij het centrum van Hamburg. Het museum is 7000 m2 groot. Wat begon als een wild idee van twee Duitse broers om een spoorbaan te bouwen werd binnen acht maanden werkelijkheid. Het begon met drie secties maar is ondertussen uitgebreid met negen gebieden in miniatuur. En geloof me je hoeft geen treinen fan te  zijn om hier te kunnen genieten.

Wij begonnen met het bekijken van Duitsland, liepen via Oostenrijk naar Zwitserland en toen door naar Italië. Om de zoveel tijd gaat het licht uit en wordt het nacht. De landen zijn dan te zien met hun verlichtingen in huizen en wegen, maar je ziet bijvoorbeeld ook in Italië de Vesuvius uitbarsten. We kwamen langs Rome en Venetië, zagen vliegtuigen opstijgen en landen op een vliegveld van Knuffingen.

Knuffingen, een unieke stad

De stad Knuffingen ligt in Miniatur Wunderland Hamburg en is een unieke stad, omdat deze uitsluitend in schaal H0 (1:87) bestaat! Gelegen tussen de Harz en de Alpen, ligt het in een glooiende heuvelachtige streek met op de achtergrond een prachtig bergpanorama. De hele Knuffingen-regio beslaat 120m2. Met ongeveer 6000 inwoners is de stad Knuffingen een van de belangrijkste en grootste steden in Miniatur Wonderland.

Hamburg en Amerika

Maar ook Hamburg was in miniatuur te zien met alle belangrijke gebouwen en bijvoorbeeld zijn voetbalstadion. Ook Amerika was prachtig. Hier zagen we de Grand Canyon en Las Vegas in miniatuur, maar ook een stukje Florida was nagebouwd. De lichten van Las vegas waren prachtig in het donker te aanschouwen en Sea World en Cape Carnaval met de Space Shuttle net echt. We gingen nog verder en eindigde onze miniatuur reis uiteindelijk in Scandinavië,

Miniatur Wunderland

Miniatur Wunderland

Miniatur Wunderland

We waren rond half tien in het museum en ondanks dat het tegen twaalf uur drukker werd, konden we overal prima bij staan en bekijken.

Zelf het verhaal maken

Op dit moment maken ze Monaco en de Provence in miniatuur. Treinen rijden af en aan en naast dat je deze ziet rijden zie je ook heel veel auto’s rijden, afslaan of omkeren. Maar je maakt ook zelf een verhaal. Door te drukken op de vele knoppen die aanwezig zijn kan je boten laten varen, mensen laten bewegen of draaimolens laten draaien. Door zelf hier mee bezig te zijn, maak je het landschap elke keer nog mooier en steeds wanneer je kijkt, zie je wel iets nieuws wat je eerder niet zag.

Echt een belevenis!

praktische tips:

 • Bestel van te voren tickets. Je koopt deze met een tijd slot van een uur. Bestel je ze niet online dan is er kans op lange wachttijden.
 • Met de U-Bahn is Miniatur Wunderland prima te bereiken. de U3 tot Baumwell stopt vlakbij en stap je uit bij de U1 Meßwell dan is het nog een minuut of 10 lopen.
 • Kom met de auto, dan parkeer je praktisch voor de deur.
 • Eten en drinken is zeer betaalbaar in het museum.
 • Miniatur Wunderland Hamburg vind je op de Kehrwieder 2 in Hamburg – Speicherstadt.
 • Kijk hier voor alle informatie over tickets en openingstijden.

Zie hier de officiële video van Miniatur Wunderland :

foto’s lodiblogt

36 thoughts on “Miniatur Wunderland in Hamburg- een bezoek waard”

 1. Wat ziet dat er prachtig uit zeg. Ik heb niks met (model)treinen, maar wel met dit soort prachtige dingen. Ik denk dat een bezoekje aan Hamburg maar op de lijst met ‘verheugjes’ moet.

 2. Kunstig gebouwd. Hamburg staat hoog op mijn lijst met citytrip bestemmingen. Maar of deze miniatuurstad dan ook op mijn lijst staat weet ik nog niet

 3. Ik vind modelspoorbanen altijd intrigerend. De precizie waarmee alles is nagemaakt vind ik zo knap en als er dan een trein doorheen gaat. Super leuk. sanp goed dat jouw jongens helemaal fan zijn.

 4. Oh als mijn broers dit zien, dan willen ze vast snel die kant op! Vorig jaar was ik zelf nog in Hamburg, en jeetje wat heeft deze stad mij positief verrast!

 5. Wij zijn 2 jaar terug op doorreis een nachtje gestopt in Hamburg. Ik was totaal verrast door de charme van deze stad. We gaan dus zeker een keertje terug voor langere tijd. Miniatur Wunderland zal ik dan zeker op onze to-do lijst zetten

 6. Wat leuk! Het lijkt een beetje op Rails Miniworld in Rotterdam. Wij komen deze zomer langs Hamburg onderweg naar Denemarken, misschien een leuke stop (en dan kan ik gelijk op de koffie bij Sylvie ;))

 7. Ik denk dat mijn zoontjes dit te gek hadden gevonden toen ze klein waren. Madurodam en dat ene miniatuurpark in Italië vonden ze toen ook zo tof. Deze ziet er bijzonder mooi uit!

 8. Hoewel een weekendje Hamburg wel op onze lijst staat, denk ik niet dat we hier terecht zullen komen, maar voor kinderen en treinfanaten is het absoluut een leuk uitje.

 9. De precisie die ervoor nodig is om zulke modeltreinen en complete omgevingen na te bouwen is fascinerend. Ik geloof wel dat dit museum voor liefhebbers een heerlijk uitje is.

 10. Oh, wat gaaf! Onze peuter is op dit moment ook dol op treinen (Railaway is zijn favoriete programma geworden…) misschien is dit echt een goede om eens te doen!

 11. Ik wist hier helemaal niet van af,een soort Madurodam lijkt het wel. Ik zou er echter niet heen reizen om dit te zien.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.