Toerist in eigen land- Een dagje weg naar Volendam

dagje weg naar Volendam, wat kan je allemaal doen

Hoe vaak ga jij naar toeristische plekken in Nederland, waarschijnlijk veel te weinig, terwijl Nederland zo mooi is. Zo ook Volendam. Toeristischer kan bijna niet, maar waarom niet een keer toerist in eigen lang zijn en genieten van al het mooie wat we hebben. Ik neem je mee en geef je tips voor een dagje weg naar Volendam.

Een dag de toerist zijn

Nu we de laatste twee jaar Nederland weer hebben herontdekt, de fietsen niet meer aan te slepen zijn en de wandelschoenen bij iedereen ingelopen, is het duidelijk…Nederland is gewoon een prachtig land en waarom zouden we deze niet delen met de toeristen. Waarom zouden we toeriste plekken als de Keukenhof, Giethoorn en Volendam links laten liggen? Toeristen gaan hier tenslotte niet voor niets heen. Het moet iets hebben. En dat heeft Volendam zeker.

Volendam aan de dijk

Ik ben een Noord-Hollandse, werkte jaren in het ziekenhuis in Purmerend en ben ook echt wel eens een keer een drankje gaan drinken op de dijk in Volendam, maar de toerist hier uithangen, dat heb ik nog nooit gedaan. De omgeving van Volendam ken ik eigenlijk helemaal niet. Daarbij, Volendam is prachtig om te bezoeken en ja echt Hollands, maar daar mogen we ook trots op zijn. Dus daar gingen we, een dagje weg naar Volendam!

Even een stukje informatie

Volendam is een dorp gelegen in de gemeente Edam-Volendam, in de provincie Noord-Holland. In 2021 is Volendam een plaats met zo’n 22.715 inwoners. De toeristen bezoeken het dorp vooral voor de historische klederdracht en vissersboten. Er zijn souvenirwinkeltjes aan de haven en een boot die die van en naar Marken gaat. De bevolking onderscheidt zich qua gebruiken van de rest van Nederland middels onder andere een kenmerkend dialect, het Volendams.

de dijk in Volendam

Een dagje weg naar Volendam

Er is genoeg te doen en te zien wanneer je een dagje op stap wil gaan naar Volendam. Een tip vooraf: de tickets van de uitjes die je hier kan doen en waar je zo meer over leest kan je kopen bij Rent & Event. Je hoeft hiervoor dan niet meer in de rij te staan bij de kassa van de attractie ( en de met de foto in klederdracht zijn Rent & Event zelfs de goedkoopste aanbieder!).

Wat is er nou leuker dan de omgeving verkennen op een E-fatbike

Ons dagje weg in Volendam begon met een fietstour op een E-fatbike. Dit is net zo gaaf als dat het klinkt, eerlijk waar! We haalden de E-fatbikes op bij Rent & Event aan de Haven 45, kregen alle uitleg en de routekaart en gingen op weg. De E-fatbike heeft dikke banden, daardoor kun je zonder enige moeite op elk soort terrein rijden, én heeft elektrische trapondersteuning. Zo wordt je fietstocht in en rondom Volendam wel heel erg leuk! De E-fatbike is enorm licht en dat betekent dat hij erg wendbaar is en je veel grip hebt in de bochten. Het is daarom het ideale vervoersmiddel om een mooie tocht te maken.

e-fatbike bij rent& event
e-chopper, leuk voor een teambuilding of vrijgezellenfeest

Van Monnickendam naar Marken

We reden op de E-fatbike eerst naar Monnickendam toen via Zuiderwoude en Broek op Waterland naar Marken. Hier reden we nog even naar de bekende vuurtoren en namen vervolgens de boot terug naar Volendam. Het rondje was ongeveer 27 km. Het was prachtig weer, maar er stond ontzettend veel wind. Daar hadden wij, door de elektrische trapondersteuning, totaal geen moeite mee. Het fietsen op een E-fatbike is echt zo gaaf. Het rijdt als een zonnetje en omdat je zelf nog wel mee moet trappen, heb je ook echt het gevoel, goed bezig te zijn. Door de extra ondersteuning is het super makkelijk om een eind te fietsen.

e-fatbike Noord-Holland
Op naar Marken

Zelf een E-fatbike huren

Om een E-fatbike te huren heb je geen rijbewijs nodig. De elektrische fietsen hebben een snelheid van 25 kilometer per uur, maar zijn verder gelijk als een normale e-bike. De fietsen zijn wel vrij fors maar fietsen heel erg licht door de elektrische ondersteuning. Fietservaring hebben is wel een must. Je kunt op de fietsen rijden als je minimaal 1,50 meter bent. Wij gingen nu met het gezin een fietstocht maken, maar het is ook het ideale uitje om deze Knaap Bikes te huren voor groepen.

Hoe maak je een dagje Volendam nog specialer

Na die ruim 27 kilometer op de E-fatbike voelden we onze billen aardig en waren blij dat we het laatste stuk van de tocht met de Marken Express konden doen. Dit is de boot van Marken naar Volendam. Voordeel was dat we de tickets al bij Rent & Event meegenomen hadden, hierdoor hoefden we niet meer in de rij te staan.

Met het Marken Express bootticket maak je een heerlijke boottocht tussen Marken en Volendam. De boottocht met de Marken Express duurt een half uur. Het weg varen uit Marken en het aankomen in Volendam is een belevenis op zich, door de prachtige traditionele huizen en bijzondere vissersboten. Op de boot kan je ook eten en drinken kopen en er is een toilet aanwezig.

Vuurtoren, het paard van Marken

Bezoek ook zeker het centrum van Volendam

Na dat we de E-fatbikes weer ingeleverd hadden bij Rent & Event, gingen we ons dagje weg naar Volendam nog even afmaken met natuurlijk een bezoek aan de dijk van Volendam. Hier mag het eten van een visje niet mag ontbreken. En ben je hier toch, ga dan ook zeker even naar het Doolhof. Dit is het oudste deel van het centrum van Volendam. Wanneer je door het Doolhof wandelt lijkt het net alsof de huizen en andere bouwwerken willekeurig zijn geplaatst waardoor het unieke stratenpatroon tot stand is gekomen. Het is een prachtige straatbeeld met nauwe straatjes en authentieke huisjes. Het is net alsof de tijd hier heeft stil gestaan. Wandelen door het Doolhof en waan je terug in de tijd!

Op stap met het hele gezin

Een dagje weg naar Volendam is super goed te doen als gezin, want er zijn genoeg uitjes voor kinderen in Volendam te vinden op de site van Rent & Event. Maar is ook zeker een aanrader voor groepen, vrijgezellenfeesten of teamuitjes. Voor ons is het huren van een E-fatbike echt iets wat we vaker willen gaan doen, niet alleen omdat het super tof was om zo met zijn vieren op stap te zijn, het is gewoon ook heel erg leuk om je eigen land zo te ontdekken. Door de combinatie met de Marker Express en de rondwandeling door het centrum van Volendam, hadden we een dagvullend programma.

Lees ook: Ontdek Giethoorn- een sprookjesachtige plek aan het water.

Lees ook: De 5 mooiste e-bike routes in de Franse Alpen.

foto’s lodiblogt/ samenwerking

Over de auteur

Hoi, Ik ben Lodi, bohemian, content creator met een free spirit en creativiteit.
Ik ben getrouwd en ben moeder van 2 zonen (2007 & 2009).

Op mijn blog schrijf ik over reizen, fashion ontdekkingen, interieur, de geheimen van het bohemian bestaan en het ontdekken van verborgen juweeltjes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt cookies om de gebruikerservaringen te verbeteren. Met het gebruiken van deze website stem je er mee in dat ik cookies gebruik. View more
Accept