Dat de energieprijzen ontzettend hoog zijn, dat is ondertussen bij iedereen bekend en overal hoor en lees je tips hoe je zelf kan zorgen dat de kosten voor jou minder hoog zullen zijn. Omdat ik door de bomen het bos af en toe niet meer zie, heb ik besloten alles eens op een rij te zetten en zo te zien wat wij zelf kunnen doen, aan woning en gedrag om de hoge energiekosten omlaag te brengen?
Hoge energiekosten
Voor veel mensen is het schrikken wanneer ze de nieuwe energienota ontvangen. De maand prijzen zijn ontzettend omhoog gegaan en voor mensen kan het zijn dat ze hierdoor in de problemen komen. Nu kunnen we aan veel niets doen en misschien heb jij ook de financiële middelen niet om nu je huis te isoleren, maar ook zonder extra kosten kunnen we misschien wel iets doen aan de hoge energiekosten.
De woning isoleren
Wil jij je woning gaan isoleren om de hoge energiekosten te drukken, dan kost dit geld, veel geld. Eigenlijk investeer je in de toekomst. Dat het niet goedkoop is om je huis te isoleren kan voor velen een reden zijn om dit niet te doen. Toch is isoleren iets om goed over na te denken. De kosten zijn nu, maar je zal in de toekomst goedkoper af zijn. Wat kan je nu zoal doen aan je woning isoleren?
Begin met dubbel glas
Niets is zo zonde dan al de warmte die het huis uit gaat zonder dat je dit eigenlijk door hebt. Daarom is het zo belangrijk om je huis goed te isoleren. Denk hierbij als eerst aan dubbel glas. De dubbel glas prijs die je nu betaald om je huis te isoleren en de hoge energiekosten tegen te gaan is natuurlijk een uitgave, een uitgave die zich al snel terug zal betalen. Je kan heel makkelijk online glas bestellen en dit in jouw huis laten zetten.
Vloerisolatie
Wil jij je vloer laten isoleren dan kan dit door de kruipruimte aan te laten pakken. Met een geïsoleerde vloer voelt je huis warmer aan. De isolatielaag houdt koude lucht en vocht uit de kruipruimte tegen en de warmte in je huis blijft beter hangen. Omdat je minder warmte verliest bespaar je op de nu al hoge energiekosten.
Muurisolatie
Je kan de spouwmuren laten isoleren en zo de warmte binnen houden, dit kost geld, maar kan meestal binnen drie jaar terug verdiend worden. Nu zijn dit oplossingen die door een ander gedaan moeten worden en waar altijd kosten aan zijn verbonden.
Maar er zijn ook dingen die je heel makkelijk zelf kan doen
Nu is dit geld niet voor iedereen zo makkelijk uit te geven. Tenslotte hebben veel huishoudens momenteel met extra hoge energiekosten te maken en moeten al schuiven met het geld. Dan zijn er ook goedkope manieren om de kosten lager te krijgen:
Tochtstrippen
Tocht zorgt voor kou in huis en onnodig energieverbruik. De oplossing hiervoor zijn tochtstrippen. Deze kan je bijvoorbeeld plaatsen bij de brievenbus, langs het kruipluik of onder de deur door. Je voelt waarschijnlijk zelf waar de tocht vandaan komt. Met een tochtstrip voelt je huis warmer aan en je verspilt minder energie.
De verwarming een graad lager
Nog even en de verwarming hoeft helemaal niet meer aan, maar zet tot die tijd de verwarming een graad lager. Het is in het begin misschien even wennen, maar je lichaam went er snel genoeg aan en heb je het koud, dan trek je een lekker warm vest aan. Elke graad minder scheelt jou weer in energiekosten.
Minder lang douchen
Minder lang douchen is goed voor het milieu en helpt zeker tegen de hoge energiekosten. Want minder lang douchen scheelt water en gas. Om jou en de kinderen minder lang te laten douchen kan je een douche coach kopen. Dit is een kleine zandloper die een tijd aan geeft van 5 minuten. Je weet dan precies hoe lang je bezig bent met douchen en wanneer je er weer onderuit moet komen.
Kosten besparen
Bovenstaande tips kunnen jou helpen om de hoge energiekosten te drukken. Het ene kost geld, maar dat verdien je weer terug en met het andere kan je nu meteen beginnen. Alle kleine beetjes helpen. Een duurzaam huis is een betaalbaar huis en wist je dat een goed geïsoleerd huis ook de warmte in ze zomer buiten kan houden?
Lees ook: Energie besparen met een WTW installatie.
foto gratis afbeelding via Pixabay/ samenwerking