Ervaar het winterevenement Zuiderzeelicht- boek nu je tickets

Boek nu je tickets voor het winterevenement Zuiderzeelicht in Enkhuizen

16 december 2023 t/m 7 januari 2024 verandert het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen alweer voor de vijfde keer in het winterevenement Zuiderzeelicht. Kom wandelen door de sfeervol verlichte straatjes van het buitenmuseum en leer deze editie alles over de legende van het waterveulen van Volendam. In licht, beeld en geluid, stukje voor stukje komt het verhaal tot leven. Bestel je tickets nu!

Winterevenement Zuiderzeelicht

Al voor de vijfde keer vindt het Zuiderzeelicht plaats in het buitenmuseum van het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen. Laat je dit jaar meeslepen door het aangrijpende verhaal over een eigenzinnig meisje dat Volendam voorgoed zou veranderen. Presentator Kees Tol neemt je mee, terug in de tijd, ver vóór de visserij, klederdracht en muziek. Via licht, beeld en geluid komt de legende over het waterveulen van Volendam stukje bij beetje tot leven.

Het Waterveulen van Volendam

Volendam, het bekendste vissersdorp van Nederland, is prachtig gelegen aan de voormalige Zuiderzee en beroemd om zijn palingsound, traditionele kleding en heerlijke vis! Maar lang geleden was Volendam nog een klein boerendorp. Dag in dag uit ploeterden en ploegden de boeren op de drassige akkers. Ze vochten tegen stormen en overstromingen. Het leven was één grote strijd tegen de eeuwige dreiging van de Zuiderzee. Zelfs in warme zomers, als de zee kalm tegen de oevers klotste, stak geen Volendammer ook maar een teen in het koele water. Niemand, behalve Lijsje!

Treedt tijdens het winterevenement Zuiderzeelicht in de voetsporen van deze eigenwijze boerendochter en ontdek hoe zij een handvol arme dorpelingen uiteindelijk weet te overtuigen om met boten en netten de woelige Zuiderzee op te varen.

Wandel op je eigen tempo door de prachtig verlichte straten

Het winterevenement Zuiderzeelicht is zo een succes, omdat je in je eigen tempo door de straten van het sfeervol verlichte buitenmuseum kan lopen. Laat je verrassen door beeld, geluid en licht en laat de legende over het waterveulen van Volendam stukje bij beetje tot leven komen.

Het buitenmuseum bezoeken in het donker

Twee keer eerder waren we aanwezig bij het Zuiderzeelicht en elke keer ben ik verrast door de prachtige verhalen en hoe dit tot leven komt. Ook al zijn wij vaker in het buitenmuseum geweest, het blijft een prachtig museum en het is elke keer weer sprookjesachtig om hier rond te mogen lopen, helemaal met al de lampjes. Het museum is zo anders wanneer het donker is. Je beleeft het op een hele andere manier, dat het geen probleem is wanneer je dit museum al kent.

Buitenmuseum Zuiderzeemuseum Enkhuizen

Een super uitje voor de kerstvakantie

Wij waren de eerste dag dat het winterevenement Zuiderzeelicht open was aanwezig. Bij binnenkomst krijg je een heerlijke warme vruchtendrank en van waaruit ga je op pad. Het is natuurlijk donker, maar de weg is goed aangegeven.. Je volgt de route langs verschillende scènes. Deze locaties worden aangegeven met een stoplicht. Bij rood moet je even wachten en bij groen kan je doorlopen. Zo kom je elke keer aan het begin van het verhaal bij de scene aan dat op dat moment gehouden wordt met licht, beeld en geluid.

Aangekomen bij de eerste scène is daar Kees Tol die vertelt over Volendam en de mythes en legendes van dit dorp. Na zijn introductie wandel je door en maak je kennis met Lijsje. De eigenwijze boerendochter die als enige van het dorp niet bang is voor het water. Gedurende de wandeling ontdek je met beeld, geluid en licht, hoe zij een handvol arme dorpelingen uiteindelijk weet te overtuigen om met boten en netten de woelige Zuiderzee op te varen.

Je loopt de route op eigen tempo en naast het prachtige verhaal is het ook een genot om door het prachtige verlichte buitenmuseum te wandelen.

Praktische tips

Zuiderzeelicht is te bezoeken van 16 december 2023 t/m zondag 7 januari 2024 tussen 17.00 en 22.00 uur, met uitzondering van 24, 25 en 31 december en 1 januari. Het evenement is alleen toegankelijk voor bezoekers met een online ticket. Boek nu je tickets online!

Trek stevige schoenen aan en warme kleding. Na het bezoek aan het Zuiderzeelicht, kan je hier ook genieten van een kop koffie met apfelstrudel of een maaltijd.

De wandeling door de prachtig verlichte straten van het Zuiderzeemuseum duurt ongeveer een uur.

handtekening Lodi blogger en copywriter

foto’s lodiblogt+familie/ uitgenodigd

Over de auteur

Hoi, Ik ben Lodi, bohemian, content creator met een free spirit en creativiteit.
Ik ben getrouwd en ben moeder van 2 zonen (2007 & 2009).

Op mijn blog schrijf ik over reizen, fashion ontdekkingen, interieur, de geheimen van het bohemian bestaan en het ontdekken van verborgen juweeltjes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt cookies om de gebruikerservaringen te verbeteren. Met het gebruiken van deze website stem je er mee in dat ik cookies gebruik. View more
Accept