90 jaar LEGO- Museum van de 20e eeuw Hoorn

90 jaar lego tentoonstelling in het museum van de 20ste eeuw

Ken jij het Museum van de 20e eeuw in Hoorn? Het Museum van de 20e eeuw bevind zich in een oude gevangenis en heeft naast een hele leuke permanente tentoonstelling, regelmatig tijdelijke exposities. Momenteel is dat 90 jaar LEGO. Heb jij LEGO fans in huis of ben jij zelf LEGO fan, dan is dit zeker een museum om naar toe te gaan.

Het museum van de 20ste eeuw

Het museum van de 20e eeuw vind je aan de Krententuin 24 (Oostereiland) in Hoorn. Vroeger was de krententuin de gevangenis. De oude gevangenis stond jarenlang leeg. En na een uitgebreide restauratie bevind zich hier nu een museum, een brasserie annex hotel en Cinema Oostereiland.

In de zalen waar vroeger gevangenen sliepen staan nu interieurs van vroeger ( vanaf de jaren ’20 tot de jaren ’80) en opstellingen en vitrines met honderden herkenbare objecten uit de vorige eeuw. Toch herken je ook de oude gevangenis hier nog in.

Een feest van herkenning

Vast in het museum is de tentoonstelling ‘Feest der herkenning.’ Hier vind je alles over de twintigste eeuw, waarbij je heel veel herkenning ziet. Zo zie je verschillende oude woonkamers uit de jaren ’20 tot ’80. Zie je een bromfiets waarop jouw vader misschien wel heeft rondgereden. En herken je misschien ook wel de typemachines of spelcomputer waar jij nog op typte of speelde.

Heel leuk in het museum is ook het oude klaslokaal en de winkelstraat waar je door heen kan lopen. Maar vooral het herkennen van dingen die vroege bij jou thuis stonden of bij jouw opa en oma.

90 jaar lego

Regelmatig zijn er wisselden exposities in het museum. Van 17 december 2022 tot 29 oktober 2023 is dat de tentoonstelling “90 jaar LEGO”

Hoewel het beroemde LEGO-blokje 65 jaar bestaat, is de naam LEGO al 90 jaar bekend. Op de expositie “90 jaar LEGO” toont het museum een unieke collectie die de hele periode van de speelgoedfabrikant beslaat. Van het eerste houten speelgoed tot de eerste plastic steentjes, van de bouwdozen uit de afgelopen decennia tot succesvolle thema’s als Star Wars, Ninja en Harry Potter, maar ook vele treinen, vliegtuigen en auto’s.

Grote bouwwerken zoals het Vrijheidsbeeld en de Eifeltoren, maar ook heel veel piraten die soms bewegen of zingen. De Taj Mahal staat er, net zoals de Tower Bridge en de Millenium Falcon.

Je ziet een enorme postkoets met Lucky Luke en de Daltons. Bliksem MC Queen en Takel van Cars en ook Harry Potter wil graag op de foto.

Kijken én bouwen

Natuurlijk is er niet alleen veel LEGO te zien. Kinderen en hun (groot) ouders kunnen ook uitgebreid bouwen met duizenden LEGO bouwstenen. Naast de LEGO-tentoonstelling is een grote bouw- en speelhoek waar een ieder met Duplo en LEGO aan de slag kan. Toen wij in de kerstvakantie in het museum van de 20e eeuw waren was er nog een expositie over 70 jaar kindertelevisie, deze gaat ( of is) weg en op deze plek komt dan nog meer LEGO te staan.

Combineer het museum met een dagje Hoorn

Ik ben opgegroeid in Hoorn, woonde hier van mijn tiende tot ik negenentwintig was en kom hier graag terug. Naast het museum wat ontzettend leuk is om te bezoeken is de stad Hoorn ook erg mooi. Wandel langs de haven en de Hoofdtoren, eet een hapje in een van de gezellige restaurants of neem een drankje op de Roode Steen en loop door de gezellige binnenstad met al zijn winkels.

foto lodiblogt

Over de auteur

Hoi, Ik ben Lodi, bohemian, content creator met een free spirit en creativiteit.
Ik ben getrouwd en ben moeder van 2 zonen (2007 & 2009).

Op mijn blog schrijf ik over reizen, fashion ontdekkingen, interieur, de geheimen van het bohemian bestaan en het ontdekken van verborgen juweeltjes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt cookies om de gebruikerservaringen te verbeteren. Met het gebruiken van deze website stem je er mee in dat ik cookies gebruik. View more
Accept