Hoe houd je het terras koel op een warme zomerdag

Hoe hou je het terras koel op warme zomerdagen?

Momenteel is het nog koud maar in de zomer kan het in Nederland warm worden. Soms zo warm dat er tropische temperaturen op de thermometer staat. Een tuin is dan prettig. maar hoe houd je het terras koel, zodat je ook kan genieten van het buiten zijn?

Het terras koel houden

Kijk jij er ook al weer zo naar uit, mooi weer. Heerlijk in de tuin zitten, genieten van de zonnestralen op je huid, je zomerse kleding aan, zonnebril op. Maar dan wel in de schaduw. In een hangmat of relax stoel. Want zon is fijn, maar te warm is niet fijn. Hoe houd je jouw terras nu koel en schaduwrijk?

Schaduw met een doek

Bij menig terras wordt de parasol uitgeklapt. Het biedt enige schaduw maar het is verre van optimaal. De parasol moet een behoorlijke afmeting hebben om het gehele terras te kunnen voorzien. Het hangt van de stof af of een parasol enige bescherming biedt. De stof bepaalt in hoge mate de bescherming van ultraviolet straling. De bescherming wordt uitgedrukt in UV-waarden. Hoe hoger de waarde, hoe beter de bescherming en hoe meer koelte op jouw terras.

Terrasoverkapping aan de woning

Om je terras koel te houden op zonnige dagen kan je ook kiezen voor een terrasoverkapping. Deze zorgt voor schaduw en biedt een bescherming tegen de zon. Er zijn verschillende materialen die gebruikt worden voor een aanbouw zoals hout, glas, kunstof, aluminium of doek. Bij de keuze speelt niet alleen de bescherming een rol, maar ook de uitstraling. Een overkapping moet bij de bouw van het huis passen. Een overkapping betekent altijd een redelijke investering wat een meerwaarde oplevert voor de waarde van de woning.

Kies voor duurzaam hout

Een houten overkapping wint het wat betreft robuustheid. De dakbedekking kan met een plat dak of schuin met pannen. Een dergelijke overkapping biedt in alle seizoenen de beste bescherming. De beste keuze is hardhout wat bij de juiste behandeling duurzaam is. Nadeel is dat de lichtinval in de woning minder wordt door het gesloten dak van de overkapping. Dit is deels te voorkomen door het plaatsen van een lichtkoepel.

Glas, aluminium of kunststof

Met een glazen overkapping krijgt het licht alle ruimte. Indien gebruik wordt gemaakt van geïsoleerd glas, zoals hoogrendementsglas, dan heeft het een koel effect in de zomer. Het gevoel van buiten zijn wordt door deze bouwwijze benadrukt. Aluminium is ook een veel gebruikte optie. Het materiaal is weersbestendig omdat het niet kan roesten. Het is stevig en daardoor duurzaam. Een kunststof overkapping is gemaakt van polycarbonaat of pvc. Polycarbonaat lijkt op glas, maar is meermalen sterker en bovenal een stuk lichter in gewicht. Polyvinylchloride heeft vooral een budgetvoordeel. Het is een licht materiaal, maar de uitstraling is een stuk minder.

Maak je keuze nu

Hoewel het nu nog hartstikke koud is, is het helemaal niet onverstandig om alvast vooruit te kijken. Wil jij deze zomer dus op een koel terras zitten kijk dan eens naar de mogelijkheden van de verschillende overkappingen die er zijn. Maak je keuze nu en geniet de hele zomer van een koel terras!

handtekening Lodi blogger en copywriter

foto gratis afbeelding van Anja via Pixabay

Disclaimer lodiblogt
Over de auteur

Hoi, Ik ben Lodi, bohemian, content creator met een free spirit en creativiteit.
Ik ben getrouwd en ben moeder van 2 zonen (2007 & 2009).

Op mijn blog schrijf ik over reizen, fashion ontdekkingen, interieur, de geheimen van het bohemian bestaan en het ontdekken van verborgen juweeltjes.

3 reacties

  1. Een overkapping in de tuin is hier niet mogelijk maar ik zou het erg graag willen

    1. zegt:

      Hier ook, ik zou zo graag de tuin aan willen pakken en zo nog meer buiten te kunnen zijn met mooie dagen.

  2. zegt:

    Met de huidige winterse omstandigheden is lekker deze zomer op de veranda zitten ook erg aanlokkelijk, ik zou bij een glazen of kunstof verandadak ook zeker een zonnescherm er boven of onder doen, scheelt zoveel qua warmte

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt cookies om de gebruikerservaringen te verbeteren. Met het gebruiken van deze website stem je er mee in dat ik cookies gebruik. View more
Accept