Tekenen in Procreate- Wat heb je nodig

tekenen in procreate

Teken jij graag en wil je digitaal tekenen, maar weet je niet precies wat je hier nu voor moet gebruiken, welk tekenprogramma je kan gebruiken en wat Procreate is? Dan kan dit artikel handig zijn. Ik laat je weten welke tablet je goed kan gebruiken en geeft leuke tips wie je kan volgen om te leren tekenen in Procreate.

Tekenen als hobby

Tekenen is een hobby voor velen, zo ook voor mij. Begon ik een paar jaar geleden met een Bullet Journal waar ik vaak in tekende, volgde er al snel een cursus leren illustreren bij de LOI en ben ik tegenwoordig fan van digitaal tekenen.

Tekenen in Procreate

Ik zag overal zulke leuke tekeningen in Procreate gemaakt, maar wist niet wat dit was. Want had ik wel een tekenprogramma nodig, wat kost het en wat kan ik er mee. Hier ben ik me eerst in gaan verdiepen, voor ik überhaupt een tablet aan ging schaffen. Wat is Procreate? Procreate is een bekroonde illustratie-, schets- en schilder app die exclusief is voor Apple iPads en kost €9,99. Hiervoor krijg je een programma met ontelbare stiften, pennen, voorbeelden, achtergronden en kleuren. Oké, dat weet ik nu, maar welke iPad moet ik dan hebben?

Welke iPad heb ik nodig

Ik ben zeker niet over een nacht ijs gegaan met mijn aankoop van een Apple iPad. Ik heb goed onderzoek gedaan, vergelijkingen gemaakt en gekeken naar de mogelijkheden. Uiteindelijk koos ik voor de Apple iPad Pro (2021) 11 inch met 256GB. Ik kocht hier een Paperlike iPad Screenprotector bij, dit is een hele fijne screenprotector wanneer je wil tekenen omdat het voelt alsof je op papier tekent. Ook kocht ik meteen een Apple Pencil (2e generatie). Met deze pencil teken je als of je met potlood tekent, maar dan op de iPad.

Procreate kopen in de App store

De tablet was binnen, ik kocht Procreate in de App store en kon tekenen. Maar dat was even overweldigend! Ik had geen idee waar te beginnen. Ik volgde wat filmpjes op Youtube.. Onder anderen deze van CreaChick. Ik zocht op Youtube naar verschillende filmpjes voor beginners en vond hier gelukkig heel veel keus en ben gewoon maar eerst eens begonnen met natekenen. Door Youtube tutorial te volgen leer je stap voor stap de brushes te gebruiken en krijg je ook uitleg over alle mogelijkheden.

Wat is nu zo makkelijk aan tekenen op een ipad

Ideaal in Procreate is dat je werkt op ‘layers’. Zo begin ik bijvoorbeeld op layer 1 met een schets. Vervolgens teken ik deze op layer 2 na en kleur deze in layer 3 in. Waarbij ik elk onderdeel in een nieuwe layer plaats. Maak ik nu een fout dan hoef ik niet alles helemaal opnieuw te doen. Maar pak je de layer erbij waarop je wil veranderen. Rondje, vierkanten, strepen kan je allemaal heel makkelijk tekenen omdat deze altijd lukken en maak je een foutje, even met twee vingers tikken op het scherm en je foutje is weg. Er zitten verschillende programma’s in Procreate waar je het tekenen makkelijker en leuker mee maakt.

Hoe kom ik aan brushes

Er zijn ontzettend veel brushes (pennen, potloden, figuren etc) te vinden in Procreate. Wat je ook wil tekenen, je vind de juiste brush. Maar ook als je digitale artiesten volgt kan je bundels met brushes downloaden. Zo teken ikzelf veel tutorials van Art With Flo na. Zij geeft naast de kleurenpallet ook een bundel aan gratis brushes. Hierbij zal je merken dat je je eigen favorieten zoekt. Ik zelf gebruik bij het schetsen graag de hb of h6 pencil.

Tekenen aan de hand van een foto

Er zitten zo ontzettend veel functies in Procreate, waaronder de functie dat je een foto kan plaatsen in een layer en deze dus letterlijk over kan tekenen. maar je kan deze ook in een hoek plaatsen en na tekenen. Je kan dupliceren, kopiëren, veranderen, vergroten en verkleinen. Iets wat ik vaak gebruik bij het tekenen van ogen. Ik teken er een en dupliceer deze naar de andere kant van het gezicht, hierdoor zijn ze altijd gelijk 😉

Tutorials volgen

Je kan verschillende tutarials volgen om te leren tekenen, maar probeer ook eens een DTIYOS (Draw this in your own style) en leer van het natekenen van ontwerpen van anderen. Teken en schets van bestaande foto’s van jezelf of van Pinterest. Het voordeel van tekenen in procreate is dat je heel makkelijk uit kan gummen en opnieuw kan beginnen. Door te oefenen, door tutorials te volgen leer je ontzettend veel.

Tutorials van tekenaars in Procreate die ik momenteel veel volg zijn:

Probeer het zelf

Tekenen in Procreate op een iPad is ontzettend leuk en ontspannen. Let goed op welke iPad je koopt of wel tekenprogramma. Wat zijn de mogelijkheden en wat kan je er allemaal mee. Ga oefenen en proberen en maak je eigen kunstwerkjes. Wil je me volgen in mijn tekenen, kijk dan op lodi_tekent op Instagram en ben je op zoek naar een iPad, kijk dan bijvoorbeeld bij Bol.com.

foto’s lodiblogt, uitgelichte afbeelding nagetekend van Genevieves design studio/ affiliate link

Over de auteur

Hoi, Ik ben Lodi, bohemian, content creator met een free spirit en creativiteit.
Ik ben getrouwd en ben moeder van 2 zonen (2007 & 2009).

Op mijn blog schrijf ik over reizen, fashion ontdekkingen, interieur, de geheimen van het bohemian bestaan en het ontdekken van verborgen juweeltjes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt cookies om de gebruikerservaringen te verbeteren. Met het gebruiken van deze website stem je er mee in dat ik cookies gebruik. View more
Accept