Speculaasjes bakken met een speculaasplank- recept

Speculaas bakken met een houten speculaasplank

De herfst en winter tijd vraagt om speculaasjes en natuurlijk kan je deze makkelijk kopen in de winkels. Maar zelf speculaasjes bakken is natuurlijk ook heel leuk. Het is een makkelijk recept om samen met kinderen te maken. Hoe je werkt met speculaasplank en het recept, je vind het hier.

Samen koekjes bakken

Het recept van speculaasjes bakken is natuurlijks standaard, want ik kan me niet voorstellen dat speculaasjes anders zouden smaken dan de koekjes die je koopt in de winkel. Nu is het altijd leuk om samen met kinderen iets lekkers te bakken en deze keer is dat een wel heel makkelijk recept van speculaasjes. In de zomer kreeg ik bij een bezoek aan het Zuiderzee museum in Enkhuizen een pakje met speculaaskruiden en een houten speculaas figuur om je eigen speculaasjes te bakken. En toen kwam mijn vraag;’hoe werkt dat eigenlijk zo een speculaasplank?’

Speculaasplank gebruiken

Vroeger hadden wij thuis van die speculaasplanken aan de muur hangen en voor ik begon aan het bakken van deze koekjes vroeg ik mijn moeder of zij deze ook gebruikt had. Ze vertelde mij dat ze deze nooit gebruikte omdat het onmogelijk was om het deeg makkelijk uit de figuurtjes van de speculaasplank te krijgen. En daar lag mijn angst ook een beetje, want hoe moest ik dit voor elkaar krijgen? Ik ben gaan rommelen en proberen en na de eerste paar mislukte koekjes kwam de rest prima uit het houten plankje en was het eigenlijk super makkelijk om dit speculaasplankje te gebruiken.

Speculaasjes bakken

Recept voor 20 speculaasjes

Wat heb je nodig:

  • 175 gram bloem
  • 100 gram boter
  • 75 gram basterdsuiker
  • 2 theelepels bakpoeder
  • 2 eetlepel water
  • 1 eetlepel speculaaskruiden
  • houten speculaas figuur/ plank

Hoe maak je deze koekjes

Verwarm de oven voor op 175 graden. Smelt de boter en doe deze met de bloem, basterdsuiker, bakpoeder, water en speculaaskruiden in een mengkom en kneed het geheel tot een soepele deegbal.

Smeer het houten speculaasjes figuur/plank in met olie en bestrooi met wat bloem. Klop dit bloem er weer af en druk een bolletje deeg stevig in het figuur/plank. Draai het houten plankje om op het aanrechtblad en druk goed aan, snij de overtollige speculaas weg. Haal het figuur/plankje van het deeg en ga met een scherp mes onder het deeg door en haal het koekje zo los van het aanrechtblad. Leg het speculaasje op een bakblik met bakpapier. 

Herhaal deze handeling tot het deeg op is. Zet de speculaasjes 20-30 minuten in de oven. Blijf af en toe even kijken dat ze niet etahrd gaan.

Eet smakelijk!

Zorg dat je de houten speculaasplank of houten figuur goed invet met olie en bloem
houten speculaasplank goed invetten
Een makkelijk en snel recept om speculaasjes te bakken
20-30 minuten in de oven

Zelf nu ook aan de slag met een speculaasplank? Klik hier voor product informatie

Samen bakken met de kinderen

Het recept en het het bakken van speculaasjes is makkelijk. Het deeg uit het houten speculaasplank krijgen ook, maar zorg wel dat je deze goed in vet met wat olijfolie en bloem. Super leuk om te doen en de koekjes zijn super lekker!

Ben jij nu ook zo dol op het deeg van de koekjes? Het koekjesdeeg van Let’s Dough It kan je zo eten, zonder te bakken.

Lees ook: Wafels maken- een makkelijk en snel recept.

Lees ook: Dit zijn de voordelen van bakken met amandelmeel.

foto’s lodiblogt

Over de auteur

Hoi, Ik ben Lodi, bohemian, content creator met een free spirit en creativiteit.
Ik ben getrouwd en ben moeder van 2 zonen (2007 & 2009).

Op mijn blog schrijf ik over reizen, fashion ontdekkingen, interieur, de geheimen van het bohemian bestaan en het ontdekken van verborgen juweeltjes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt cookies om de gebruikerservaringen te verbeteren. Met het gebruiken van deze website stem je er mee in dat ik cookies gebruik. View more
Accept