Airconditioning kopen- waar moet je op letten

Waar moet je op letten bij het kopen van een airconditioning

Het wordt zomers steeds warmer in Nederland. Daarom denken steeds meer mensen er over na om een airconditioning te kopen. Wil jij nou ook een airco kopen, dan is het goed je eerst in te lezen in de verschillen in airco’s en een weloverwogen besluit nemen bij aankoop.

Waar moet je op letten bij het kopen van een airco

Weet je wat de hoogst gemeten temperatuur in Nederland ooit is? 40,7 graden Celsius! Het is dus niet raar dat steeds mee mensen een airconditioning kopen. Overweeg jij nou ook om een airco te gaan kopen? Lees dan nog even verder. Ik deel een aantal tips waar je op moet letten voordat je besluit tot koop over te gaan.

Welk type airconditioning

Er zijn grofweg gezegd twee soorten airco’s. Zo heb je een mobiele airco, het woord zegt het al, deze airconditioning kun je verplaatsen. De warme lucht wordt via een slang uit het raam naar buiten geblazen. En je hebt een split airco, ook wel een vaste airco genoemd. Deze bestaat uit een binnenunit die warmte uit de ruimte haalt en afgekoelde lucht rond blaast. Dit gebeurt via leidingen met koudemiddel waarmee de buitenunit verbonden is. Het pluspunt van deze laatste optie is dat op één buitenunit je tot wel 5 binnenunits kan aansluiten.

Wat kost het dan

Maar wat kostten deze aircondioning nu? Een mobiele airco is een stuk goedkoper dan een vaste airconditioning. Er zijn al modellen voor zo’n €400. Maar, of dit nou wel zo’n goede keuze is. Een mobiele airco koelt minder goed dan een split airco en maakt ook meer geluid. Omdat de slang door het raam naar buiten hangt, kan er alsnog veel warmte naar binnen komen. Echt goed koel wordt het op tropische dagen dus niet. Een split airco koop je vanaf zo’n €1.500, vaak met installatie. Maar let op: hoe groter de ruimte, hoe meer koelvermogen je nodig hebt, dus hoe hoger de prijs. Houd daarnaast rekening met onderhoudskosten van €100 tot €150. En dan heb je natuurlijk ook nog het energieverbruik? Dat kost je zo’n €50 per jaar. Maar koelen? Ja, dat doen ze zeker!

Let op het verbruik

Het is sowieso goed om je bewust te zijn van het verbruik van de airconditioning. Een rekensommetje: een split airco verbruikt zo’n 0,75kW per uur. Wij Nederlanders gebruiken de airco pak em beet zo’n 40 dagen in het jaar, 8 uur per dag. Je verbruikt in de zomer alleen al dus zo’n 240kWh aan stroom. Ter vergelijking: een nieuwe koelvriescombi verbruikt zo’n 160kWh per jaar! Vorig jaar werden in Nederland al zo’n 185.000 airco’s verkocht. Sterker nog, airco’s zijn wereldwijd de snelst groeiende energieverbruikers. Als we op dit tempo doorgaan, is het verbruik in 2050 verdriedubbeld!

Wees bewust en kies een zuinig model

Een airconditioning kan zo fijn zijn in huis, vooral met die tropische zomerse dagen die we de laatste jaren vaker mogen ervaren. Want niet alleen overdag was het heet, ook ’s nachts waren de nachten erg warm, waardoor je misschien slecht slaapt. Maar we kunnen ook concluderen dat airco’s stroom vreten. Kies daarom een zuinig model met een zo hoog mogelijke energieklasse. Dat is beter voor je portemonnee én het milieu.

Lees ook: Ook op warme zomerdagen goed slapen met deze tips.

foto gratis afbeelding via Pixabay/ samenwerking

Over de auteur

Hoi, Ik ben Lodi, bohemian, content creator met een free spirit en creativiteit.
Ik ben getrouwd en ben moeder van 2 zonen (2007 & 2009).

Op mijn blog schrijf ik over reizen, fashion ontdekkingen, interieur, de geheimen van het bohemian bestaan en het ontdekken van verborgen juweeltjes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt cookies om de gebruikerservaringen te verbeteren. Met het gebruiken van deze website stem je er mee in dat ik cookies gebruik. View more
Accept