Tips voor een opgeruimd huis

Tips voor een opgeruimd huis

Het nieuwe jaar is begonnen en misschien voelt dat dit jaar wel extra als een nieuw begin. Hopelijk kunnen we snel weer ons normale leven oppakken. Bij het nieuw jaar hoort voor velen ook een opgeruimd huis. Maar hoe kan je je huis opruimen en hoe hou je het opgeruimd? Ik geef je enkele makkelijke tips om jouw woning net en opgeruimd te houden.

Is het nieuwe jaar goed begonnen

Ook als is jouw nieuwe jaar goed begonnen, het zal zeker ook wel veranderd zijn ten opzichte van vorig jaar. Waarschijnlijk werk je meer vanuit huis en doordat je meer thuis bent, zal je misschien ook meer zien in jouw woning. Want als de woonkamer jouw thuiswerkplek is geworden, dan zit je hier de langste tijd van de dag en zie je misschien ook veel eerder dat jouw huis wel wat opgeruimd mag worden.

Een opgeruimd huis is een opgeruimd hoofd

Hoevaak hoor je het wel niet; Een opgeruimd huis is een opgeruimd hoofd. En dat klopt ook daadwerkelijk. Want voel jij je toch wat opgelaten, wat onrustig als het een troep is in huis? Hoeveel beter voelt het wanneer je een opgeruimd huis hebt, een nette woning, ruimte in de woonkamer en slaapkamer. Niet alleen is het fijn wanneer je alles weer kan vinden, maar ook de ruimte die je ineens weer (her)ontdekt in huis.

Hoe hou je jouw woning opgeruimd

Speelgoed opruimen, spullen van de trap, boeken in de boekenkast, misschien volg jij de opruimtips van Marie Kondo wel. Of heb je de techniek om de boel weg te gooien van je moeder geleerd, maar als jouw woning er nu nog steeds ontploft uit ziet, dan heb ik hier voor jou de ultieme opruimtips

Maak een stappenplan

Het begin is makkelijk: maak een stappenplan. Dit kan je natuurlijk in je hoofd maken, maar door het op papier te zetten, is het vaak makkelijker te onthouden en dit geeft ook meer plezier als je taken weg kan strepen. Bedenk wel dat als je begint met schoonmaken en opruimen, je vaak door blijft gaan. Want pak je het ene taakje aan, dan zie je meer. Nadat jouw woning weer opgeruimd is, hou dit dan ook vol. Door elke keer alles op te ruimen, hou je jouw huis netjes en rustig.

Lees ook: Voorjaarsschoonmaak, zo maak je jouw huis weer lente fris.

Kan ik ook klein beginnen

Denk niet meteen groot. Met kleine stappen beginnen zorgt er voor dat je het opruimen van je huis ook leuk houdt. Elk klein succesje voelt tenslotte goed en dan wil je vanzelf wel verder gaan met het opruimen, sorteren, verwijderen en wegwerken van jouw spullen.

Durf weg te gooien

Probeer ook daadwerkelijk om afscheid te nemen van je spullen, gooi spullen weg. Mocht je het fijn vinden om nog even dingen apart te leggen, oké, maar gebruik je het ook daarna niet meer, gooi het dan ook echt weg. Blijkbaar heb je het niet meer nodig.

Maar wat als ik niet alles weg kan doen

Kan je niet alles weggooien, wil je echt wel een opgeruimd huis, maar heb je gewoon veel spullen of wil je het niet weg doen. Kijk dan eens of je plek hebt om je spullen kwijt te kunnen. Denk aan een ruimte onder je bank. Koop boxen met wieltjes die passen onder de bank of het bed. Hier kan je heel veel spullen in kwijt, die je ook weer heel makkelijk tevoorschijn kan halen als je ze nodig hebt.

En als mijn kledingkast gewoon te klein is

Is jouw kledingkast te vol, dan kan je twee dingen doen. Je kan kleding weg doen. Kijk goed naar wat je het hele jaar nog niet aan hebt getrokken. Leg dit op een stapel en ga na of je dt nog gaat dragen en of het nog past. Kan het weg? Verzamel het dan, breng het naar de kringloopwinkel, verkoop het of geef het weg. Maar past alles nog en draag je alles, is jouw kast gewoon te klein voor jouw kledingcollectie? Koop dan een schuifdeurkast. In een schuifdeurkast kan je ontzettend veel kleding kwijt en doordat de deuren niet naar buiten openklappen heb je minder ruimte nodig dan bij een draaideurkast. Zo heb jij de ruimte voor jouw kleding, zonder meteen de ruimte van de slaapkamer in te nemen.

Hulp vinden in boeken

Wist je trouwens dat er heel veel boeken zijn die jou kunnen helpen met het leren opruimen van jouw huis. Lukt het met bovenstaande tips nog niet. Kijk dan bijvoorbeeld eens in een van de boeken van Marie Kondo.

foto pixabay/ samenwerking

Over de auteur

Hoi, Ik ben Lodi, bohemian, content creator met een free spirit en creativiteit.
Ik ben getrouwd en ben moeder van 2 zonen (2007 & 2009).

Op mijn blog schrijf ik over reizen, fashion ontdekkingen, interieur, de geheimen van het bohemian bestaan en het ontdekken van verborgen juweeltjes.

5 reacties

 1. zegt:

  hier word het elke dag gedaan maar ik ben wel in de kerstvakantie lekker bezig geweest met een zooi weg te gooien waar we echt niet meer naar om keken dus lekker opgeruimd!

  en de beste wensen nog lodi!!

  1. zegt:

   Jij ook de beste wensen Rachel en heerlijk dan he, even goed weggooien!

 2. zegt:

  Grappig hoe dat werkt. Hoe meer ik thuis ben, hoe meer behoefte ik heb aan opruimen. Nu ben ik altijd al opruimerig, maar nu heb ik het liefst álles aan kant. Niets op tafel, enz. Want inderdaad: opgeruimd huis is opgeruimd hoofd.

  1. zegt:

   Hier ook precies zo, ik merk dat ik onrustig begin te worden als het een troep is in huis. Juist omdat we zoveel thuis zitten.

 3. zegt:

  Handig artikel. Ik ben ook bezig met opruimen: één ruimte per week

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt cookies om de gebruikerservaringen te verbeteren. Met het gebruiken van deze website stem je er mee in dat ik cookies gebruik. View more
Accept