Tips voor een vakantie in Oostenrijk, met kinderen

oostenrijk

Al jaren wilden we naar Oostenrijk op vakantie. De plannen lagen klaar, maar de slechte weersvoorspellingen hielden ons elke keer tegen. Dit jaar besloten we te gaan, kost wat kost. Of het ons is bevallen? En hadden we een beetje weer?

Eindelijk naar Oostenrijk

Al jaren hadden we de plannen klaar liggen, de kaarten gekocht, de wandelingen uitgekozen en de campings uitgezocht. Echter elk jaar hield het weer ons tegen. Wanneer we voor de vakantie naar de weer-app keken, waren de verwachtingen zo slecht dat we elk jaar op het laatste moment besloten, naar een ander land te gaan. Tenslotte hadden we geen zin in drie weken regen. Toch hoorde ik dan elke keer weer van anderen dat ze het prima hadden gehad in Oostenrijk. Om deze reden besloten we dit jaar gewoon te gaan, wat de weer-app ook zou zeggen. Nu gaan wij altijd kamperen, maar je kan natuurlijk ook kiezen voor all inclusive oostenrijk

Op Vakantie gaan

Zelf ben ik als kind vaak in Oostenrijk geweest, wij liepen huttentochten van 4-5 dagen en waren veel in de bergen. Ondanks dat mijn man ook veel in de bergen was en net als ik, een klimmer is, was hij nog nooit op vakantie naar Oostenrijk geweest. Na al die voorbereidingen de afgelopen jaren wist hij wel wat hij graag wilde zien in Oostenrijk en zo kozen we twee plekken uit waar we heen wilden gaan.

Die Bergretter

De eerste plek waar we een week heen gingen was het Dachstein gebergte. Al jaren kijken wij op zaterdag avond naar ‘Die Bergretter‘ op ZDF. Een echte soap serie over reddingsdiensten in de bergen, helikopterpiloten en verpleegkundigen. Voor het verhaal hoef je niet te kijken, maar de plek waar het opgenomen is, is zo prachtig. Het Bergrettungs gebouw staat in Ramsau en alle beelden die we zien in de serie zijn opgenomen bij het Dachstein massief.

Kamperen in Schladming

De eerste camping in Oostenrijk, waar we terecht kwamen was in Schladming, een paar kilometer van deze plaatst Ramsau. Een prijzige camping, maar je kreeg wel een SommerCard, waarmee je veel kortingen en dingen voor niets kreeg. Zo mochten we gratis in het (overdekte) zwembad, mini golfen en met de kabelbaan naar de Dachstein Gletsjer. Op dag twee begon het in de middag te regenen en dit hield een aardige tijd aan, we hebben toen wel even naar elkaar gekeken en gedacht ‘het is niet te hopen dat dit drie weken aan zal houden.’ We besloten de volgende dag naar Salzburg te gaan. Halve wegen de dag werd het droog en vervolgens hebben we drie weken mooi weer gehad. Met af en toe een bui in de avond en nacht.

Het Dachstein massief in Oostenrijk

Met de kabelbaan gingen we naar de Dachstein gletsjer. Met de SommerCard die we dus bij de camping kregen, mochten we gratis met de kabelbaan. Nadeel was dat je maar drie uur boven mocht blijven. Betaalde je voor een kaartje, dan was dit €39,00 per persoon. We besloten toch maar die drie uur aan te houden en achteraf was dit genoeg. Wel hadden we geluk dat we meteen mee konden. Ik kwam er hier pas achter dat het verstandig was eigenlijk vooraf je plekje te reserveren. We hebben boven bij de gletsjer een prachtige wandeling gemaakt in de vele vele sneeuw.

Het belevenis pad, speciaal voor kinderen

Op veel verschillende plekken in Oostenrijk is er heel veel te doen voor kinderen, zo liepen wij een wandeling bij het Wilde Wasser pad, waar je langs een een prachtige waterval liep, maar dan wel via trappen en hangbruggen. We volgden het belevenis pad. Deze paden zijn dan wel speciaal voor kinderen, maar zijn ook voor volwassenen ontzettend leuk om te lopen. Kinderen leren alles over de natuur, mogen proefjes doen en ondertussen loop je door de prachtige natuur die Oostenrijk te bieden heeft.

Trip down memory lane in Lienz

En toen gingen we naar de tweede camping. Een jaar of dertig geleden ben ik in Lienz geweest. Omdat de man een aantal wensen had van wat hij in Oostenrijk wilde zien en Lienz hier wel erg centraal voor lag, besloten we hier een camping te zoeken. We kwamen uit op een prima camping, met zwembad in Amlach, net buiten Lienz. Hier hebben we veel gewandeld en geklommen. Door mijn knieklachten waren de wandeling niet te lang, maar al met al hebben we prachtige tochten gewandeld.

Wandelen in de bergen

We hebben al vele berg wandelingen gemaakt, in verschillende landen, maar over Oostenrijk was ik ontzettend positief. Het voordeel en dan vooral wanneer ik kijk naar het wandelen met kinderen, waren de wandelpaden. Deze waren goed bereikbaar, gingen praktisch nooit over asfalt en waren zeer goed aangegeven. Op bijna elke uur/anderhalf uur was er een hut, waar je eventueel iets kon eten en drinken en naast veel wandelen zijn er ook ontzettend veel kabelbanen te nemen. Het land vond ik heel lief, met al zijn prachtige huizen en vele groen. We hebben prachtige wandelingen gemaakt bij de Gross Glockner, Lienzer Dolomieten, Gross Venetiger en in Italië de Drei Zinnen.

oostenrijk

Foto’s, een blijvende herinnering van de vakantie

Ik maak ontzettend veel foto’s op vakantie. Wat dat aangaat ben ik blij met de huidige fototoestellen. Hiermee kan je ook gewoon foto’s blijven maken en zo nodig verwijderen. Foto’s zijn voor mij een blijvende herinneringen en daarom laat ik van de mooiste foto een hoesje ontwerpen voor mijn telefoon. Ook hangt ons huis vol met vakantie foto’s. Tijdens onze drie weken Oostenrijk was ik offline, dus momenteel plaats ik heel veel vakantie foto’s op mijn Instagram. Wanneer je benieuwd bent naar alle avonturen in Oostenrijk, moet je hier zeker even kijken.

Praktische tip voor een vakantie naar Oostenrijk

 • hou er rekening mee dat je naast een vignet, ook vaak nog tol moet betalen voor ( berg) wegen en tunnels
 • als je naar Oostenrijk gaat weet dan dat je op vele plekken niet kan pinnen ( denk aan campings, parkeren of terrassen)
 • voor de kabelbaan naar de Dachstein Gletsjer kan je een reservering maken. Dan weet je zeker dat je mee naar boven kan.
 • Voor kinderen is er veel te wandelen in Oostenrijk. Er zijn vele speciale belevenis paden, het wandelen hier is door de vele uitdagingen erg leuk voor kinderen.

Deze tips komen wellicht nu te laat voor de zomervakanties, maar sla hem op, bewaar dit artikel en kijk er volgend jaar nog eens naar. Zowel met als zonder kinderen waren deze plekken in Oostenrijk echt super leuk om te bezoeken.

foto’s lodiblogt

Over de auteur

Hoi, Ik ben Lodi, bohemian, content creator met een free spirit en creativiteit.
Ik ben getrouwd en ben moeder van 2 zonen (2007 & 2009).

Op mijn blog schrijf ik over reizen, fashion ontdekkingen, interieur, de geheimen van het bohemian bestaan en het ontdekken van verborgen juweeltjes.

19 reacties

 1. zegt:

  Het land van The Sound of Music. Ik ben er nooit geweest, maar wat is het er prachtig! En ik kan me voorstellen dat je geen regen wilt, maar tijdens een actieve vakantie zit je misschien ook niet te wachten op bloedhitte, dus wat dat betreft is Oostenrijk dan weer fijn.

  1. zegt:

   Het weer was echt super zo, niet te heet, maar wel zon waardoor we prima konden klimmen. De afgelopen jaren was het vaak veel te heet om de rotsen aan te pakken.

 2. zegt:

  Leuk joh dat jullie eindelijk naar Oostenrijk zijn geweest! Wij komen er ook vaak in juni of september en genieten er iedere keer weer en qua weer moet ik zeggen dat we tot nu toe wel steeds geluk hebben gehad. Zo’n kaart is inderdaad handig en een stuk voordeliger, dus dat doen wij ook meestal om in ieder geval de kosten een beetje te kunnen beperken.

  1. zegt:

   Dat geluk moet je daar gewoon hebben, daar ben ik nu wel achter 🙂

 3. zegt:

  geweldig daar!! wij gingen vroeger elk jaar naar oostenrijk maar dan voor de wintersport

  1. zegt:

   Ik kan me voorstellen hoe mooi dat moet zijn.

 4. Ja mooie herinneringen aan vroeger toen onze kinderen nog klein waren, toen kwamen we er graag. Oostenrijk is erg kindvriendelijk.

 5. Mandy zegt:

  Oh wauw! Wat een prachtige foto’s en een heerlijke blog om te lezen. Vind het zo lekker om door de bergen te wandelen en dan al helemaal met flink wat sneeuw om je heen.

 6. zegt:

  Oh ik wil al zo lang in de zomer naar Oostenrijk. Het enige is dat ik best wel wat angst heb voor hoogtes en een kabelbaan voor mij dus geen optie is. En is een vakantie in Oostenrijk dan wel leuk voor ons vraag ik mij af? Want je kan dan natuurlijk veel minder. Daarentegen zijn we geen wandelaars of klimmers.

  1. zegt:

   Leuke blog en ook handige tips. Ik ga het bewaren op het Groepsbord Mama Magazine op Pinterest. Wie weet hebben andere ouders er ook wat aan!

  2. zegt:

   Je kan heerlijk aan een meer liggen, maar Oostenrijk is ook elke echt voor die die iets willen doen, wij wandelen en klimmen, maar er wordt ook heel veel gefietst, wild water kanoën etc.

 7. zegt:

  Wat een prachtige fotos van jullie bergwandeling. Lekker actieve vakantie gehad lekker.

 8. Yana zegt:

  Richting bosnie passeren we oostenrijk altijd maar we moeten er duidelijk eens stoppen!

 9. Wat een goede tips het belevingspad ziet er echt super leuk uit.

 10. zegt:

  Leuk artikel om te lezen; ben dit jaar ook naar Oostenrijk geweest, naar Brixen im thale. Ben nog nooit in het dachsteingebergte geweest, maar wellicht toch een gebied waar ik eens naar moet gaan kijken qua mogelijkheden. Thanks.

  1. zegt:

   Het is er echt prachtig Henk, mooi om te wandelen.

 11. Fijn dat de vakantie in Oostenrijk een groot succes was. Ik ben er als kind wel eens geweest met mijn ouders in het plaatsje Damuls. Maar ik wilde altijd alleen maar naar huis….

  1. zegt:

   jij ben echt niet van het op vakantie gaan he, Nicole. Ik daarin tegen ga erg graag weg.

 12. Britt de Vries zegt:

  Top Tips! Wij waren vorigjaar ook naar Oostenrijk gegaan. Je zou denken dat verbranden daar niet van toepassing is; het is natuurlijk geen Spaanse Costa of eilandje op de Bahamas. Nou, volgensmij ben ik nog nooi zo rood geweest :/ Toen we dit jaar besloten naar Duitsland te gaan was ik blij om in het krantje van de kruidvat te zien dat de zonnenbrand de helft van de prijs was! Had maar 3 tubes ingeslagen, we zijn er met zijn zessen in 2 weken doorheen gegaan 😀

  Waarschijnlijk is niet iedereen zo dom als ik, maar de tip “zonnen brand niet vergeten” blijft altijd een goede!

  Bedankt voor de leuke blog post! 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt cookies om de gebruikerservaringen te verbeteren. Met het gebruiken van deze website stem je er mee in dat ik cookies gebruik. View more
Accept