Nijntje gaat logeren- Een klassiek boek met gebarentekeningen

Nintje gaat logeren met gebaren, voor doof en slechthorende kinderen

Wie is er niet voorlezen uit het boek ‘Nijntje gaat logeren!’ Nu is dit klassieke boek van Dick Bruna ook te koop met gebarentekeningen. Naast de herkenbare illustraties en tekst op rijm. Dit boek helpt voorlezers bij het maken van gebaren, zodat kinderen die hier baat bij hebben het verhaal beter kunnen begrijpen. 

Voorlezen met gebaren

Van 26 januari t/m 5 februari vinden de Nationale Voorleesdagen plaats. Om voorlezen toegankelijker te maken voor nog meer mensen, heeft Mercis Publishing het boek nijntje gaat logeren, met gebaren uitgegeven. Dit kartonboek bevat, net als het originele klassieke boekje, illustraties op de rechterpagina en vier regels tekst op de linkerpagina. Boven de tekst zijn tekeningen van gebaren uit de Nederlandse Gebarentaal toegevoegd, die corresponderen met specifieke woorden of woordgroepen. Zo kan de voorlezer de tekst van het verhaal gemakkelijker visueel maken.

Lees ook: 8 redenen waarom voorlezen zo belangrijk is voor een kind.

Gebarentaal

Deze manier van communiceren is een vorm van Nederlands met Gebaren (NmG). NmG wordt vooral gebruikt door slechthorenden en doven, maar bijvoorbeeld ook ter ondersteuning van de taalontwikkeling van kinderen met een autismespectrumstoornis (ASS) of een taalontwikkelingsstoornis (TOS). Meer informatie over NmG is te vinden op de site van het Nederlands Gebarencentrum.

Het vertellen van verhalen

De ontwikkeling van het boek is in gang gezet door Wyndham Mok en Saskia Boonzajer Flaes. “Onze zoon Daniel (5 jaar) heeft een taalachterstand,” vertelt Saskia. “Gebaren helpen ons om beter met elkaar te kunnen communiceren. Ook bij het voorlezen is er behoefte aan het vertellen van verhalen met gebaren.” Wyndham vult aan: “Prentenboeken met standaardgebaren zijn er helaas bijna niet. Daarom nam ik contact op met de uitgeverij van de nijntje-boeken. Daniel is een enorme fan van nijntje, dus hoe leuk zou het zijn als er een nijntje-boek in Nederlands met Gebaren zou kunnen komen!”

Uitgever Mercis Publishing

Karin van Zwieten, uitgever bij Mercis Publishing, was direct enthousiast over het idee van Saskia en Wyndham. “Bij ons bestond al langer de wens om een fysiek nijntje-boek met gebaren te maken voor dove en slechthorende kinderen. Toen ik contact opnam met het Nederlands Gebarencentrum, hoorde ik voor het eerst over Nederlands met Gebaren. Daarmee werd een papieren uitgave met gebaren mogelijk. Het is prachtig dat gebaren daarnaast ook de communicatie kunnen stimuleren bij kinderen zoals Daniel. We hebben Daniel toen de titel laten uitkiezen: nijntje gaat logeren is zijn lievelingsboek. Mede door de financiële ondersteuning van het Letterenfonds en de begeleiding van het Nederlands Gebarencentrum is dit mooie boek er nu.”

Kijk ook eens op de website van het Nederlands Gebarencentrum, hier zijn filmpjes van nijntje gaat logeren in Nederlands met Gebaren én in de Nederlandse Gebarentaal te zien.

Gebarentekeningen

De gebarenillustraties in het boek zijn gemaakt door Alex Stuifbergen, die zelf ook ervaring heeft met Nederlands met Gebaren: “Onze zoon zat op speciaal onderwijs en dankzij ondersteunende gebaren is zijn spraak daar langzaam op gang gekomen. De juf vroeg of ik als illustrator de basisemoties in gebaren kon tekenen, zodat onze zoon beter kon aangeven hoe hij zich voelde.” Die basisemoties bleken voor de rest van de klas ook heel goed te werken. Inmiddels heeft Alex de afgelopen 20 jaar bijna vierduizend gebaren voor het Nederlands Gebarencentrum gemaakt. “Ik vind het een eer dat mijn gebarenillustraties nu naast het werk van Dick Bruna staan.”

Gebarentaal alfabet

Nijntje gaat logeren, met gebaren

Nijntje gaat logeren, met gebaren is het eerste prentenboek met een bekend personage dat in deze vorm verschijnt en is verkrijgbaar in de boekhandel en via het Nederlands Gebarencentrum. Het boek is uitgegeven op extra groot formaat en heeft pagina’s van stevig karton en een handige ringband. Hierdoor is het ook uitermate geschikt voor gebruik in de klas en door logopedisten. 

Nijntje gaat logeren met gebaren koop je ook online

Nijntje gaat logeren, met gebaren is het eerste prentenboek met een bekend personage dat in deze vorm verschijnt

Nijntje kinderboek in gebaren

Ik mocht het boek Nijntje gaat logeren met gebaren ontvangen en vind het een prachtig boek. Het formaat is groot en hierdoor zeer prettig voor (kleine) kinderen om lekker mee op schoot te zitten. De bladzijdes zijn stevig en door de ringband is het geen probleem wanneer een kindje eens wat wilder met de bladzijdes om gaat. Doordat de zijkant een ringband is, is dit boek ook heel goed te gebruiken in de klas tijdens het voorlezen, omdat je de kant met het plaatje makkelijk omdraait naar de kinderen toe. Nijntje gaat logeren met gebaren is het Nijntje boek zoals je het gewend ben, met de makkelijke rijm en mooie simpele illustraties.

een boek voor doven en slechthorenden of kinderen met een taalachterstand

Lees ook: Ethny praat met haar handen. Een prentenboek van het Liliane fonds.

foto’s beeldbank/citaten persbericht/lodiblogt

Over de auteur

Hoi, Ik ben Lodi, bohemian, content creator met een free spirit en creativiteit.
Ik ben getrouwd en ben moeder van 2 zonen (2007 & 2009).

Op mijn blog schrijf ik over reizen, fashion ontdekkingen, interieur, de geheimen van het bohemian bestaan en het ontdekken van verborgen juweeltjes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt cookies om de gebruikerservaringen te verbeteren. Met het gebruiken van deze website stem je er mee in dat ik cookies gebruik. View more
Accept