Koningsdag in virtual reality- Een festival voor het goede doel

Koningsdag in virtual reality- Een festival voor het goede doel

Koningsdag ziet er dit jaar anders uit. Om het dit jaar toch te kunnen vieren wordt het Kingsday VR Festival gehouden. En alle opbrengsten worden gedoneerd aan de Voedselbank.

Toch Koningsdag vieren

Op tv zag ik al het een en ander voorbij komen. Waaronder het Wilhelmus dat gespeeld zal worden op 27 april. Een Woningsdag in plaats van Koningsdag, waarop mensen van huis uit toch hun spulletjes kunnen verkopen en ook ik, haal gewoon -net als elk jaar- oranje gebakjes. Maar het is en blijft een rare dag. Raar, zoals het de laatste tijd sowieso raar is. We zijn allemaal thuis en dit zorgt toch ook voor saamhorigheid.

Kingsday VR festival

En juist die saamhorigheid en het gemis van vele sportwedstrijden, feesten en festivals doet ons misschien ook wel zo vindingrijk maken naar andere mogelijkheden om feestjes te vieren. Om iedereen de mogelijkheid te bieden Koningsdag toch te kunnen vieren dit jaar wordt het Kingsday VR Festival gehouden. Dit unieke live-evenement vindt plaats op 27 april a.s. van 20.00 tot 23.00 uur op de Dam in Amsterdam. En wel in virtual reality!

Wat kunnen we verwachten tijdens deze Koningsdag?

Optredens van Kwambo, Vangrail, SLAM DJ Jochem Hamerling en een bijzondere mystery guest zijn tot nu toe bevestigd. Ook kunnen bezoekers Koning Willem-Alexander virtueel feliciteren met zijn verjaardag.

Opmerkelijk: wereldwijd vond nog nooit eerder een VR-festival plaats. Alle opbrengsten worden gedoneerd aan de Voedselbank.

Een festival in VR

Nu het coronavirus Nederland in de greep houdt en er weinig is om naar uit te kijken, gaat ook Koningsdag niet gevierd worden zoals normaal. Zonde, vond VR-ontwikkelaar VRROOM. Initiatiefnemer Schelte Meinsma: “Toen ik langs de zoveelste poster reed van een Koningsdagevenement dat niet meer kon doorgaan dacht ik: kunnen we niet een festival organiseren in VR?” Een paar telefoontjes verder bleek dat er veel animo voor was en inmiddels wordt er dag en nacht doorgewerkt om dit unieke evenement op poten te zetten. 

Doneren aan de Voedselbank

Het project, toepasselijk genaamd Kingsday VR is baanbrekend: het maximale aantal mensen tegelijkertijd in een VR-omgeving staat tot nu toe op 285. Het streven nu is om 30.000 bezoekers tegelijkertijd het festival te laten bezoeken. Het project wordt beschouwd als pilot, de kans dat iets fout gaat is aanwezig, al wordt er natuurlijk alles aan gedaan om het succesvol te laten verlopen. De organisatie wil in deze moeilijke tijden geen winst op het VR-evenement maken. Alle opbrengsten gaan dan ook naar de Voedselbank, die het geld goed kan gebruiken in deze periode. “In feite sponsor je de Voedselbank en kun je in ruil daarvoor het Kingsday VR Festival bezoeken op Koningsdag”, aldus Meinsma. 

Ook zonder VR-bril genieten

Het festival is toegankelijk voor mensen met een goede VR-bril, te denken valt aan: HTC Vive, HTC Vive Pro, Oculus Rift of Samsung Odyssey+. Maar ook voor degenen die niet een VR-bril tot beschikking hebben, is er een livestream beschikbaar.

Wat kost dit festival?

Earlybird tickets kosten €7,50 en Regular tickets €12,50. Tevens zijn er VIP-tickets beschikbaar voor €35,-, waarmee je ook aanwezig kunt zijn op Kingsnight VR, 26 april van 23.00 tot 00.00. VIP-tickets bieden ook toegang tot een privéruimte zodat je rustig kan relaxen op de Dam. Ook zijn er bedrijfstickets te koop; voor €100,- krijg je met 10 personen toegang tot het festival. 

Koningsdag in virtual reality- Een festival voor het goede doel

Live shows en vuurwerk

Zoals eerder aangegeven zullen er live shows van Kwambo, SLAM DJ Jochem Hamerling, Vangrail en een bijzondere mystery guest zijn. Maar ook muziekshows van onder meer DJ ArminVR & DJ HardwellVR en een lichtshow. Ook de alcoholische versnapering is aanwezig: en zijn flesjes virtueel bier te verkrijgen bij de bar (mét effect) is er virtueel eten én kun je bungeejumpen op de Dam (zonder koord). Primeur: tijdens dit eerste festival in virtual reality ooit kunnen bezoekers de Koning virtueel een hand schudden en hem feliciteren met zijn verjaardag. Een vuurwerkshow zorgt voor de feestelijke afsluiting. 

Koningsdag in virtual reality- Een festival voor het goede doel

Koningsdag vieren op een andere manier

Dus wil jij -ook omdat het niet anders kan- dit jaar Koningsdag eens heel anders vieren? Koop dan kaartjes voor dit Virtuele festival en je steunt meteen een goed doel. Een belevenis om nooit te vergeten in een tijd die we ook nooit zullen vergeten.

Kijk voor meer informatie en kaartverkoop op www.kingsdayvr.com.

Nagekomen bericht 24 april:

Wesley Sneijder maakt virtueel koningsdagfestival gratis toegankelijk

De tickets voor het virtuele koningsdagfestival, KingsdayVR, zijn gratis voor iedereen die het evenement wil bezoeken. De tickets worden door niemand minder dan Wesley Sneijder ter beschikking gesteld aan feestgangers in binnen- en buitenland. De opbrengst van het festival gaat in zijn geheel naar de Voedselbank. 

Oud-voetballer Wesley Sneijder heeft zich al eerder ingezet voor de Voedselbanken, die momenteel in zwaar weer zitten. De gevolgen van de coronacrisis dreunen door en er lijkt voorlopig geen einde aan te komen. Mensen met een VR-bril krijgen nu dus gratis toegang tot het festival. Wel hoopt Sneijder dat mensen in ruil hiervoor zelf alsnog een donatie aan de Voedselbank zullen doen middels een Tikkie-link.

Op Koningsdag kunnen mensen met een VR-bril van 20.00 tot 23.00 uur gratis meegenieten van de livemuziek, de DJ’s en de vuurwerkshow van KingsdayVR op de Dam in Amsterdam. Omdat niet iedereen in het bezit is van een VR-bril, is er ook een (gratis) livestream beschikbaar. 

Lees ook: Corona proef activiteiten voor het hele gezin.

foto’s beeldbank

Over de auteur

Hoi, Ik ben Lodi, bohemian, content creator met een free spirit en creativiteit.
Ik ben getrouwd en ben moeder van 2 zonen (2007 & 2009).

Op mijn blog schrijf ik over reizen, fashion ontdekkingen, interieur, de geheimen van het bohemian bestaan en het ontdekken van verborgen juweeltjes.

2 reacties

  1. Frederique zegt:

    Heel apart bedacht, ik weet nog niet zo goed wat we gaan doen eigenlijk. Twee dagen later is mijn zoon jarig, meestal trekken we het gelijk met de koning 😉 Wel top initiatief in deze tijd want voedselbanken hebben de steun echt hard nodig.

  2. Een mooi alternatief. Ik ben telkens weer onder de indruk van de enorme creativiteit van mensen en wat ze allemaal wel niet verzinnen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt cookies om de gebruikerservaringen te verbeteren. Met het gebruiken van deze website stem je er mee in dat ik cookies gebruik. View more
Accept