Gezin Speelgoed

Braille Bricks van Lego helpen slechtziende kinderen leren lezen

Soms lees ik iets wat me persoonlijk raakt, zo ook dit artikel van DutchCowboys. Ik ben slechtziend en heb het geluk dat er passende lenzen voor mij zijn. Hierdoor kan ik goed zien. Toch ervaar ik elke dag de problemen van het slechtziend zijn. Vandaar ook dat dit artikel mij zo pakt. Stel je eens voor dat slechtziende kinderen met LEGO-blokken het brailleschrift zouden kunnen leren, hoe awesome zou dat zijn? In Brazilië kan het al. Dankzij LEGO braille kunnen blinde kinderen leren lezen. De Braille Bricks zijn ontwikkeld in samenwerking met de Dorina Nowill Foundation en het reclamebureau Lew’LaraTBWA.

Lego achtige blokken

Met de grote LEGO-achtige blokken kunnen kinderen het brailleschrift leren. In bovenstaande video zie je het verhaal van Anny, een jong slechtziend meisje. Omdat ze slechtziend is, ervaart ze sociale en educatieve problemen en de Braille Bricks bieden hiervoor een oplossing. De blokken worden namelijk een spel voor kinderen. Zo kunnen de kinderen spelenderwijs hun sociale netwerk uitbreiden. Op ieder LEGO-blokje staat een letter, maar dan in brailleschrift. Op het bekende LEGO-bord kunnen ze woorden en zelfs zinnen vormen. De LEGO-blokken zijn niet alleen leuk voor kinderen, op deze manier kunnen slechtziende kinderen ook brailleschrift leren aan hun ouders, broers of zussen.

Braille Bricks leren blinde kinderen lezen

De LEGO-blokken zijn gecombineerd met de zes punten van het brailleschrift. Met de letters kunnen de kinderen woorden maken en uiteindelijk leren lezen. Op dit moment kunnen er driehonderd kinderen gebruikmaken van dit project. Het marketingteam hoopt natuurlijk dat LEGO het unieke brailleschrift snel oppakt en meer kan gaan produceren. Ik vind het in ieder geval een prachtig initiatief: het helpt slechtziende kinderen, maar ook LEGO wordt in een goed licht gezet.

Meer lego artikelen: LEGO LIFE, LEGO museum, LEGO DUPLO

Dit artikel is geschreven door Tedje van Gils blogger voor Stylecowboys, Dutchcowboys en Travelvalley. Origineel artikel is te lezen op DutchCowboys

2 thoughts on “Braille Bricks van Lego helpen slechtziende kinderen leren lezen”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *