Ben jij zwanger of net moeder geworden dan ga je nadenken over luiers. Want ga jij je kindje wegwerp luiers geven of wasbare luiers? Ouders zijn snel geneigd om wegwerp luiers te kopen, want is dit niet veel makkelijker dan wasbare luiers? Misschien was dat vroeger zo, maar tegenwoordig zeker niet meer. Daarbij zijn wasbare luiers goedkoper en beter voor het milieu.
Wasbare luiers vs wegwerp luiers
Hoeveel luiers per dag gebruiken kindjes wel niet? Dat is een vraag wat veel ouders zich afvragen. Dat kunnen er heel wat zijn. Dit is een van de redenen dat ouders steeds vaker wasbare luiers kopen. Wasbare luiers zijn namelijk goedkoper en beter voor het milieu dan wegwerpluiers.
Het is toch heel veel werk
En weet dat wasbare luiers zeker niet meer zo zijn als vroeger. Misschien ken je ze nog wel, de grote luierspelden en de katoenen doeken. Dat zie je niet meer. Het zijn tegenwoordig eenvoudige broekjes met klittenband of drukknoopjes. En het is geen gedoe, echt niet, heeft je kindje ontlasting gehad dan gooi de inlegvel met de ontlasting weg en de wasbare luier gaat in de wasmachine.
Goedkoop en goed voor het milieu
Doordat de wasbare luiers in maat verstelbaar is heb je maar een of twee luiermaten nodig. Heel anders dus dan bij wegwerpluiers, waarbij je meestal te laat bent met een nieuwe grotere maat kopen, met alle ongelukjes van dien. Door het klittenband of de drukknoopjes op de wasbare luiers kan je deze makkelijk verstellen en heb je veel minder luiers nodig dan wanneer je wegwerp koopt.
Hoeveel luiers per dag
Hoeveel luiers je per dag nodig hebt of welke luiermaten, is geheel afhankelijk van je kindje en in welke fase het zit. Er is geen vast aantal luiers per dag, maar gemiddeld zeggen ze wel dat een kindje in het eerste levensjaar zeven luiers per dag gebruikt. Moet je nagaan wat een hoop wegwerp luiers dit zijn. Een wasbare luier gooi je na gebruik in de was en gebruik je dus zoveel vaker dan een keer.
Hoe werkt het?
Er zijn verschillende luiersystemen. Zo heb je de tweedelige luier, dit is een zeer betrouwbaar systeem voor de wasbare luier. Dit is namelijk een systeem van een losse basisluier met hierover heen een overbroekje. Hoe werk dit nu? Eigenlijk heel simpel, de basisluier gooi je na gebruik in de luieremmer, is de luieremmer vol dan gooi je deze luiers in de was. De overbroekjes worden minder snel vies en kunnen een aantal keer worden gebruikt voor je ze in de was hoeft te doen.
En dan heb je ook de alles-in-een-luier, dit is er een waarbij het absorberende gedeelte vast zit aan de waterafstotende buitenlaag. Deze wasbare luier is iets eenvoudiger aan te trekken en vooral voor overdag bedoelt.
Doe een wasnet in de luieremmer en gooi deze zo in de was
Welke wasbare luier je ook kiest, in de luier doe je een inlegvel, dit laat wel het vocht door maar vangt de ontlasting op. Dit gooi je weg met ontlasting en al en de luier gooi je na gebruik in de luieremmer. Ideaal is het om hier een wasnet in te doen. De luiers gaan met deze wasnet en al de wasmachine in.
Wasbare luiers vs wegwerp luiers
Door het gebruik van wasbare luiers heb je veel minder afval wat goed is voor het milieu, je hebt veel minder nodig, wat goed is voor jouw portemonnee en ze zijn ook beter voor het huidje van je kindje. Een win, win dus. Vaak moeten ouders even over de stap heen en misschien gebruik je wel allebei om en om. Begin eens alleen overdag en kijk hoe het bevalt. Het is in ieder geval heel goed om je hier in te verdiepen en als je vragen hebt, je kan online of in de winkels altijd met je vragen terecht.
Lees ook: Zindelijkheidstraining, 10 tips om je kindje zindelijk te maken.
Uitgelichte foto gratis afbeelding pixels-sarah-chai/ pixabay/samenwerking