Waar moeten veilige speelkeukens aan voldoen?
Speelgoed

Waar moeten veilige speelkeukens aan voldoen?

Kinderen van een jaar of drie vinden het leuk om rollenspelletjes te spelen. Dit doen ze vrijwel de hele dag! Je merkte vast al dat je kindje je vaak nadoet. Zo leren ze over de wereld om hen heen. Na enkele jaren kan je kindje zelfstandig spelen. Dan zijn speelkeukens ideaal! 

Een speelkeuken

Een speelkeuken is natuurlijk een stuk veiliger dan de ‘grote-mensen-keuken’, maar minstens net zo plezierig! Maar waar moet je eigenlijk allemaal op letten bij een veilige  kinderkeuken?

Jongens moeder en speelkeukens

Had je het mijn vroeger gevraagd dan had ik geantwoord dat ik vast en zeker een meisjes mama zou worden. Ik ben dol op roze, haren vlechten, echte meisjes dingen om het zo maar te zeggen. Maar het liep anders en ik werd een jongens moeder. En daar heb ik geen dag om gebaald, hoor. Ik ben en blijk een echte jongens moeder te zijn. En ook al is er hier nooit een houten speelgoed keuken in huis gekomen, een artikel over veilig speelgoed  hoort zeker op mijn site. Vandaar aandacht voor speelkeukens, want een houten keuken is toch super leuk voor je kindje.

Stevig in elkaar

Goede speelkeukens kunnen tegen een stootje. De motoriek van jonge kinderen is nog aan het ontwikkelen. Na verloop van tijd verfijnen ze deze, maar ze laten geregeld wat vallen of gooien iets om. Als je een stevige houten speelgoed keuken hebt, zal dit geen probleem vormen. Bij een veilige speelkeuken zitten alle onderdelen goed vast en staat de keuken stevig op de grond. Een handige tip is om het keukentje tegen een muur te zetten. Dan kan hij zeker weten niet omvallen. 

Veiligheidskeurmerk

De CE-markering op speelgoed, is een garantie dat het voldoet aan de Europese regelgeving omtrent kinderspeelgoed. Er is echter weinig controle bij deze markering. Als je écht zeker wil zijn dat je keuken veilig is, dan is er nog een aantal andere keurmerken. De Britse Standaard BS, het Duitse GS of het Amerikaanse ASTM geven je meer garantie over de veiligheid.

Houten speelkeuken

Houten speelgoed is over het algemeen erg veilig. Maar, vooral de lak van houten speelgoed kan schadelijke bindmiddelen bevatten. Hape is bijvoorbeeld een merk waarbij alleen natuurlijke materialen worden gebruikt. De verf is op waterbasis en voldoet daarbij ook aan strikte kwaliteits- en veiligheidsstandaarden. Duurzaamheid vinden ze erg belangrijk bij Hape!

speelkeukens veilige kinderkeuken

Let op kleine onderdelen

Er bestaat verstikkingsgevaar bij kleine onderdelen. Dat wil je natuurlijk voorkomen! Ook wil je niet dat er scherpe randjes zitten aan het houten keukentje. Als deze van hout gemaakt is, controleer dan op eventuele splinters voordat je er je kindje mee laat spelen. Met name als je van plan bent om de keuken zelf te maken. Als je een keukentje hebt die van plastic is, let er dan op dat deze geen rare geur heeft. Giftige stoffen verraden zichzelf door een sterke en onaangename geur. Dat is niet alleen fijner voor jou, maar ook veiliger voor je kind.

Kinderkeuken accessoires

Maak de speelkeuken compleet met allerlei accessoires. Hoe meer de speelkeuken op de echte keuken thuis lijkt, hoe leuker het is! Zoals eerder vermeld, vinden peuters het leuk om rollenspelletjes te spelen. Het rollenspel is pas compleet met speelgoed eten, pannetjes en een schortje. Een keuken kan je ook op andere manieren uitbreiden. Met doekjes en lapjes kan je kindje de keuken ook mooi schoonhouden. Als je kleintje wat ouder is, dan kan je hem of haar natuurlijk laten helpen in de grote keuken. Groenten snijden is een minder goed idee, maar ze kunnen wel helpen met groenten wassen of alles op de borden scheppen. Wie weet schuilt er wel een chefkok in jouw kindje!

Speelgoed online kopen

Hoe veilig de speelkeuken ook is, het belangrijkste is dat je kindje plezier beleeft eraan! Een speelgoed keuken is incompleet zonder pannetjes, dekseltjes en bakjes. Net zoals in een echte keuken. Een speelkeuken is trouwens ook het ideale verjaardagscadeau. Jij geeft je kind de speelkeuken en andere vrienden en familie geven de overige keukenaccessoires. Als dat geen keukenprinsessen/-prinsjes worden.

Niet iedere speelkeuken is even geschikt om mee te spelen. Volg bovenstaande tips op en wees verzekerd van een veilige kinderkeuken! 

Staan bij jullie kindjes de speelkeukens ook hoog op het verlanglijstje?

foto’s pixabay

Samenwerking

28 thoughts on “Waar moeten veilige speelkeukens aan voldoen?”

 1. Ik heb zelf geen kinderen (nooit gewild), maar ik heb er eigenlijk nooit bij stilgestaan dat je je keuken ook aan moet passen op het hebben van kinderen. Dat je geen scherpe messen rond laten slingeren is logisch, maar verder had ik er geen idee van. 🙂

 2. toen mijn kinderen klein waren hadden we dist soort speelkeukens nog niet. Ik zie ze nu oevral staan: in het ene huishouden wordt er druk mee gespeeld, in het andere huis is het een soort van extra kast

 3. Wat jammer dat er voor jouw jongens geen speelkeuken kwam. Ik ken wel jongens die er graag mee spelen, maar het zal bij iedereen verschillend zijn. Net als dat hier ons oudste meisje er amper mee heeft gespeeld en de jongste veel meer. 🙂 Handige tips geef je.

 4. Ik heb er ooit eentje tweedehands gekocht. Van plastic, maar wel een hele mooie. Hij was van Miele dus ik ging er eigenlijk automatisch vanuit dat het wel een goede keuken moest zijn. Misschien wat naïef. In ieder geval heeft ze er heel veel plezier van gehad.

 5. Onze dochter kreeg voor haar tweede verjaardag een keukentje. Ik vond het een hele zoektocht. Maar wel hebben een hele leuke nu.

 6. Mijn zus kreeg ooit van de sint al zo ene keukentje…. dat is dus al meer dan 20 jaar geleden. er werd gretig mee gespeeld.

  Het is en blijft een klassieker die het goed doet, denk ik.
  Zelf ben ik trouwens fan van vooral houten speelgoed.

 7. Hape heeft hele mooie speelkeukens. De bbq speelkeuken vind ik erg cool. Ik wist niet dat er zoveel aandachtspunten waren om op te letten bij een aanschaf van een speelkeuken. Handige blog!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *