van recht naar rond
Creativiteit Vrije tijd

Hoe ik van recht naar rond leer breien en haken

Breien en haken, het klinkt zo makkelijk, maar uit ervaring kan ik vertellen dat dit niet zo is. Een jaar of wat geleden begon ik met breien en starte eerst met rechte lapjes, sjaals, tassen en mutsen, alles recht gebreid. Rondbreien was nog ver van mijn bed. Ik zag af en toe rondbrei naalden voorbij komen end acht dan echt ‘ wat moet ik daar mee. Na de eerste voorzichtige stappen in het breien pakte ik ook de haaknaald op. Zolang dit recht ging, lukte het wel, maar ook dit kan rond. Ik heb heel wat voorbeeld filmpjes moeten kijken, voor ik door had hoe dit werkte. En nu brei en haak ik van recht naar rond, naar rond en weer terug naar recht.

Ik leer breien

De sint verraste me vorig jaar met het boek ‘ Beginnen met Breien‘ . Hierin leer je stap voor stap breien en dat had ik nodig. Ik leerde breien van mijn moeder, maar toen was ik een tiener. Nog steeds is mijn moeder – die zelf al lang niet meer bereid- nog steeds mijn ‘ hulplijn’. Toch was het fijn om weer van voor af aan te beginnen. het boek begint met steken opzetten en het breien van een sjaal en baby sokjes, waarna mutsen en nog meer sjaal kwamen. Maakte voor iedereen sjaal en eindigde met een tasje. Allen in dezelfde kleuren, want ik had wat resten oude wol van mijn zus gekregen.

Haken van recht naar rond

Toen breien zo een succes was, besloot ik ook te gaan haken en kocht het boek ‘ Ik leer Haken‘  Ook hier begon het haken op een makkelijke wijze en begon ik recht toe recht aan. Beestjes, bloemetjes, telefoonhoesjes. Makkelijker kon het niet, maar hierdoor kreeg ik wel de handigheid te pakken van de haaksteken.

Rond breien en amigurumi

Nu ik het recht breien onder de knie heb kwam het moeilijkere werk; rond breien en het haken van knuffels. voor haken heb je zelfs een naam: Amigurumi is een Japanse term voor kleine, gehaakte knuffeltjes. Amigurumi maak je door rond te haken en ze zijn er in vele vormen en maten. De eerste keer rond breien was nog knap lastig want leuk zo een brei naald die rond is, maar hoe maak je de eerste rij, gelukkig was daar you-tube. Ook voor het haken van knuffels. Groot favoriet bij de kinderen, gebruikte ik filmpjes van you-tube. Ondertussen ben ik een pro in het rond breien en haken en begin ik het steeds leuker te vinden. Er is zoveel te maken met wol en katoen.

Brei en haakpatronen

Meer brei en haak projecten van mijn hand, vind je hier.Er zijn zoveel leuke haak en brei patronen te vinden om recht en rond te breien. Maar het onderwerp patronen komt vast later nog wel aanbod in Crea-Cross. Vind je het leuk om ook te zien wat andere bloggers met het thema ‘ rond’ hebben gedaan? Lees dan vanaf donderdag de blog van Kreanimo want daar laat iedereen de link achter naar de blog post over dit thema. Ook jij kan je link daar plaatsen.

Hoe ik van recht naar rond leer breien en haken

handtekening

foto lodiblogt

17 thoughts on “Hoe ik van recht naar rond leer breien en haken”

  1. Wat leuk dat het allemaal zo goed lukt. Ik heb het handwerken met de paplepel ingegoten gekregen en dat resulteerde jaren geleden in een eigen wolwinkel tot voor kort. Maar ik vind het fijn om steeds vaker te zien dat het haken en breien weer ‘in’ is en niet meer oubollig. Dan zijn we op z’n minst hip bezig 😉

    1. Ik herinner mijn moeder ook echt altijd met breipennen in haar handen, vroeger was het zo gewoon en nu wordt het ook steeds weer populairder. Wat leuk dat je een wolwinkel had, super!

  2. Grappig, ik ben een aantal jaren geleden begonnen met haken (omdat breien niet wilde lukken…). Eerst met granny’s maar al snel amigurumi. In december heb ik een workshop lontwol breien gevolgd en ik vind breien toch ook wel erg leuk. Daar ga ik binnenkort dus maar eens een studie van maken….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *