MRI scan: een effectieve onderzoeksmethode

MRI scan: een effectieve onderzoeksmethode

Voor het onderzoeken van lichamelijke klachten zijn er diverse onderzoeksmethoden voor handen. Een veelgebruikte onderzoeksmethode die in veel gevallen effectief blijkt, is de MRI scan. De MRI scan wordt regelmatig ingezet bij hoofdpijn- en rugklachten. Je leest er hier hoe en wat.

MRI als onderzoeksmethode

Bij deze onderzoeksmethode worden met behulp van een sterk magnetisch veld afbeeldingen van een lichaamsdeel gemaakt. Welk lichaamsdeel het betreft hangt uiteraard af van de lichamelijke klachten. Maar wordt dus regelmatig ingezet bij hoofdpijn- en rugklachten. 

Hersenscan bij hoofd gerelateerde klachten

Heb jij last van extreme pijn in je hoofd? En is er niets dat de hoofdpijn kan verzachten? Dan wil je uiteraard dat hier iets aan gebeurt. Je wilt weten wat jouw klachten veroorzaakt en of er een mogelijke oplossing bestaat. Een MRI scan hersenen kan in dit geval wellicht uitkomst bieden. Bij deze scan wordt middels een groot magnetisch veld jouw schedel en hersenen in beeld gebracht. Zo wordt er inzicht verkregen in de gezondheidssituatie van jouw hersenen. Eventuele aandoeningen of risicofactoren kunnen in veel gevallen worden vastgesteld door deze onderzoeksmethode. Maar ook voor het uitsluiten van bepaalde aandoeningen kan deze scan een oplossing zijn. Ook als je kampt met spraakproblemen of duizeligheid kan het laten uitvoeren van een hersenscan mogelijk zinvol zijn. 

Waar komt jouw rugpijn vandaan?

Een MRI scan is niet alleen bedoeld voor het maken van scans van het hoofd. Ook voor het onderzoeken van andere lichaamsdelen kan een MRI scan uitkomst bieden. Heb je bijvoorbeeld last van rugpijn? Dan kan dat tal van verschillende oorzaken hebben. In veel gevallen blijkt iets relatiefs simpels als overbelasting de oorzaak van de klachten. Een MRI scan kan in dat geval middels het uitsluiten van aandoeningen voor geruststelling zorgen. Maar in sommige gevallen worden rugklachten wel veroorzaakt door aandoeningen van de rug zelf. Heb je naast rugpijn ook last van uitstraling naar jouw armen en/of benen? Laat dan een MRI hernia uitvoeren. Een hernia zou mogelijk voor jouw klachten kunnen zorgen. Een MRI scan kan hierover in de meeste gevallen meestal direct duidelijkheid verschaffen. 

Hoe gaat het onderzoek precies?

Een scan die met behulp van een sterk magnetisch veld jouw lichaam in beeld brengt, klinkt bijzonder. Maar wat kun je precies van deze onderzoeksmethode verwachten? Hoe gaat een MRI scan in zijn werk? Bij een MRI scan lig je tijdens het onderzoek op een comfortabele bank. Deze bank wordt vervolgens een tunnel ingeschoven. Er is hier sprake van een sterk magnetisch veld. Dit magnetische veld zorgt ervoor dat er beelden van jouw lichaam gemaakt kunnen worden. Het beeldmateriaal dat uit een MRI scan ontstaat is heel gedetailleerd. Met een MRI scan kan de radioloog de conditie van jouw gescande lichaamsdeel dus goed inzichtelijk krijgen. 

foto gratis afbeelding van Michal Jarmoluk via Pixabay

Over de auteur

Hoi, Ik ben Lodi, bohemian, content creator met een free spirit en creativiteit.
Ik ben getrouwd en ben moeder van 2 zonen (2007 & 2009).

Op mijn blog schrijf ik over reizen, fashion ontdekkingen, interieur, de geheimen van het bohemian bestaan en het ontdekken van verborgen juweeltjes.

1 reactie

  1. Frederique zegt:

    Ik krijg het werkelijk waar al benauwd bij het zien van de foto maar ik ben dan ook enorm claustrofobisch.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt cookies om de gebruikerservaringen te verbeteren. Met het gebruiken van deze website stem je er mee in dat ik cookies gebruik. View more
Accept