Tips om de haagplanten in de tuin gezond te houden

Hoe kan je haagplanten in de tuin gezond houden?

Heb jij haagplanten in de tuin, dan wil je deze zo mooi en gezond mogelijk houden. Nu moet je niet meteen hele groene vingers hebben om planten en struiken gezond te houden. Maar het is wel goed om te weten wat je wel en niet moet doen om (in dit geval haagplanten) groen en zonder ziektes te houden. Dus een artikel vol tips hoe jij de haagplanten in de tuin gezond kan houden!

Haagplanten in de tuin

Haagplanten zijn er in verschillende soorten. Misschien wel het meest bekend zijn de buxushaag, taxushaag en beukenhaag. Maar er zijn veel meer soorten hagen. Weet dat de een sneller groeit dan de ander en de een meer onderhoud nodig heeft dan de ander. Het is goed om bij de aankoop van een haagplant hier rekening mee te houden. Dat ze allemaal onderhoud nodig hebben is logisch, maar hoe hou jij je haagplanten in de tuin gezond en wat kan je doen wanneer je bijvoorbeeld meeldauw in de planten hebt.

De tuin gezond houden

Een tuin met haagplanten kan je heel goed zelf gezond houden en hiermee voorkomen dat ze ziek worden. Weet dat iedere haag soort een voorkeur heeft voor de hoeveelheid zonlicht en water wat het krijgt. Houd hier rekening mee bij aankoop van een haagplant. Hiermee hou je de planten gezond. Maar je kan meer doen.

Veel planten ziektes worden veroorzaakt door schimmels. Wat je kan doen is de haagplanten in de tuin minder aantrekkelijk maken voor deze schimmels door regelmatig te snoeien.

Wat kan je nu aantreffen bij haagplanten in de tuin?

Een voorbeeld van zo een schimmel die je in jouw haagplant kan aantreffen is meeldauw. Meeldauw is de overkoepelende naam van een schimmelziekte. Een andere naam voor meeldauw is witziekte. Je herkent meeldauw aan witgrijze pluizen op het blad en deze schimmel komt vooral voor tijdens droog en warm weer. Meeldauw bestrijden kan op natuurlijke wijze. Ten eerste snoeien, dit gaf ik al eerder aan. Maar je kan ook de struik met water en melk besproeien of met azijn en water. Ga je meeldauw bestrijden lees je dan eerst goed in, hoe de verhoudingen bestrijdingsmiddelen moeten zijn, voor het beste effect. Houd de planten goed in de gaten zodat je er op tijd bij bent.

Wanneer je gaat snoeien

Ga je haagplanten snoeien, zorg dan wel dat je scherp snoeigereedschap gebruikt. Is de snoeischaar niet scherp genoeg, dan bestaat er kans dat je snoeiwonden creëert. Snoei jouw haagplanten altijd tussen maart en september.

Maak een groene oase van jouw tuin

Tuinieren is een hobby die bij steeds meer mensen favoriet wordt. Logisch want tuinieren is gezond en ontspannen. Maar vergis je niet in het onderhouden van een tuin. Maak voor jezelf aantekeningen op de kalender wanneer je wat moet snoeien en zorg dat je de juiste tuingereedschap in huis hebt. Hiermee zorg jij voor een groene en gezonde tuin waar je het hele jaar plezier van hebt.

Mocht je naar aanleiding van dit artikel nog op zoek zijn naar meer tips. In dit artikel lees je hoe je jouw kamerplanten in de winter kan verzorgen.

handtekening Lodi blogger en copywriter

foto lodiblogt

Disclaimer lodiblogt


Over de auteur

Hoi, Ik ben Lodi, bohemian, content creator met een free spirit en creativiteit.
Ik ben getrouwd en ben moeder van 2 zonen (2007 & 2009).

Op mijn blog schrijf ik over reizen, fashion ontdekkingen, interieur, de geheimen van het bohemian bestaan en het ontdekken van verborgen juweeltjes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt cookies om de gebruikerservaringen te verbeteren. Met het gebruiken van deze website stem je er mee in dat ik cookies gebruik. View more
Accept