Je staat er de hele dag op, je loopt er de hele dag mee, dus moet je er zuinig op zijn: je voeten. We nemen ze vaak te veel voor lief, verzorgen ze te weinig, waardoor zo nog wel eens klachten op kunnen lopen. Dus wees zuinig op jezelf en blijf goed voor je voeten zorgen. Je moet er zo lang mee doen.
Goed voor je voeten zorgen
Na het douchen smeren we ons in met bodylotion, ’s ochtends doen we dagcrème op en dit herhalen we ’s avonds met nachtcrème, maar je voeten, verzorg je die ook? Smeer je deze ook elke avond even in, knip jij je teennagels regelmatig en wat over je schoenen? Loop jij op goede schoenen. zijn ze niet te klein of te strak?
Herken je het, te nauwe schoenen dragen
Wie heeft nooit in de winkel gestaan en schoenen gepast die eigenlijk te nauw zaten? Schoenen waarvan je denkt, die lopen nog wel uit, maar wat niet het geval is. Er zijn meer mensen met brede voeten en die willen hun voeten nog wel eens in hakken proberen te krijgen, wat misschien net niet helemaal goed gaat. Gevolg hiervan kan een eksteroog zijn.
Wat is een eksteroog
Een eksteroog, je hebt er vast wel eens van gehoord en misschien ook wel ervaren. Een eksteroog is een klein eeltpuntje. Nu is je eelt aan de buitenkant van de voet goed, want dit geeft bescherming. Wanneer de kern van het eeltpuntje naar binnen groeit, noem je dit een eksteroog en dit kan flink pijn geven. Misschien ben je meer bekent met de likdoorn. Het verschil tussen een eksteroog en een likdoorn is de plek waar deze verdikkingen ontstaan. Een likdoorn komt meestal voor op de tenen.
Herkennen en actie
Een eksteroog herken je op je voet aan het kleine witte eeltplekje met een kern. Deze kern (het oog) is het stukje verhard eelt dat naar binnen groeit.
Eksterogen ontstaan door druk en wrijving. Vaak is de oorzaak te strakke schoenen, maar ook bij schoenen waarbij de druk op de voet niet goed verdeeld is. Zoals bij het dragen van hoge hakken, de druk ligt dan natuurlijk vaak op de voorvoet. Andere oorzaken van een eksteroog kunnen zijn: veel staan en lopen en overgewicht. Eksterogen kunnen vooral met lopen een brandend gevoel aan de voet geven.
Behandelen van een eksteroog
- likdoornpleisters met salicylzuur. Deze pleister zal de druk weg nemen en kan na lange tijd de eksteroog verweken die dan spontaan verdwijnt.
- Een pedicure kan de eksteroog wegsnijden om de pijn weg te nemen. De kans dat de eksteroog terug komt is aanwezig.
- In alle gevallen moet, om de aanmaak van een nieuwe likdoorn of eksteroog te voorkomen, de oorzaak worden aangepakt, bijvoorbeeld door andere schoenen te gaan dragen.
Het voorkomen
Dus voorkom een eksteroog door goede schoenen in de juiste maat te dragen. Maar ook is het verstandig om inlegzooltjes in jouw schoenen te plaatsen, die er voor zorgen dat je voeten goed worden ondersteund. Inlegzooltjes zijn er in principe voor alle schoenen.
Alles op een rij voor een goed verzorging
Naast eksterogen of likdoorns is er meer wat kan zorgen voor ongemak en pijn aan de voeten. Zaak is om goed voor je voeten te zorgen en geen blaren, kloofjes of ingegroeide teennagel, te ontwikkelen. Hoe kan je nu goed zorgen voor jouw voeten?
- droog je voeten altijd goed af na het douchen of zwemmen
- was je voeten dagelijks zonder zeep
- knip je teennagels geregeld. Maar zorg dat ze niet te kort zijn
- hou je voeten goed verzorgd en smeer ze ’s avonds in met bodylotion, maar weer het niet tussen de tenen
- heb je moeite met het knippen van je teennagels, ga dan regelmatig naar een pedicure
- gebruik een puimsteen bij eelt
- draag goede schoenen in de juiste maat
- draag inlegzooltjes om eksterogen te voorkomen
Hou je voeten gezond
Onze handen verzorgen we goed, maar onze voeten die willen we nog wel eens vergeten, terwijl deze ons toch de hele dag dragen en van A naar B brengen. Daarom is het belangrijk om goed voor jouw voeten te zorgen. Smeer ze in, hou ze schoon en goed verzorgd en laat je niet verleiden tot het dragen van te kleine schoenen of schoenen die niet goed passen.
foto gratis afbeelding van Alice Bitencourt via Pixabay